Günlük hayatta veya iş hayatında kıyafetlere sıçrayan mürekkeplerin çıkarılmasında bazı yöntemler bulunur. Bu yöntemler mürekkebin bulaştığı alanın dokusuna, leke oranına, lekenin tazeliğine veya mürekkebin türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada özellikle mürekkep lekesinin henüz taze olması, lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmaktadır. Taze lekelerden mürekkebin çıkarılması için deterjan ve temizleyicilerin kullanılabileceği gibi mürekkep lekesine doğal çözümler de getirilebilir.
Mürekkep lekesi henüz taze ise, kıyafetlere tam olarak işlememiştir ve daha az kalıcıdır. Bu nedenle taze mürekkep lekeleri evde bulunan temizleyicilerin yardımıyla kolaylıkla çıkarılabilir. Ancak eski mürekkep lekeleri için çözüm bu kadar basit değildir. Bu lekelerin çıkması için daha fazla yardımcı elemana ve daha fazla zamana ihtiyaç vardır. Eski mürekkeplerin çıkarılmasında her evde bulunabilecek alkol, sirke, karbonat veya süt gibi malzemeler bu lekelerin çıkarılmasında bireylere yardımcı olabilir.
Kumaştan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Kumaştan mürekkep çıkarma işlemi, doğru yöntemler kullanıldığında doğru sonuçların alınabileceği bir işlemdir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, kumaşın türü ve mürekkebin özelliğidir. Ayrıca lekelerin taze olup olmaması da kumaştan mürekkep çıkarılmasında etkin rol oynar. Peki kumaştan mürekkep lekesi nasıl çıkarılır? İşte birkaç çözüm önerisi:
- Kumaşa bulaşan mürekkep lekesi henüz tazeyse, bu lekelere hızlıca müdahale etmek gerekir. Bu lekelerin giderilmesinde öncelikle henüz kumaşa işlememiş ve fazlalık olan mürekkeplerin kağıt havlu veya bez yardımıyla alınması gerekir. Sonrasında alkol veya aseton gibi çözücülerin lekelerin üzerine uygulanması gerekmektedir.
- Kumaşlarda bulunan eski mürekkep lekelerinin çıkarılması için de bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerin başında da süt yöntemi gelir. Sütün mürekkep lekelerini çözmedeki mahareti, bu lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Bu noktada sütü bir kabın içine dökerek lekeye bastırmak gerekir, 30 dakika bekledikten sonra kumaşı soğuk suyla iyice durulamak gerekir. Bu işlemden sonra leke çıkmadıysa tekrar aynı işlemin yapılması önerilir. Ayrıca aynı şekilde sirke ve karbonat karışımını, aseton ve izopropil karışımı da denenebilir.
Halıdan ve Koltuktan Mürekkep Lekesi Nasıl Temizlenir?
Mürekkep lekelerinde en önemli adım, hızlı müdahaledir. Bu noktada halıdan mürekkep temizleme işleminde de ilk dikkat edilmesi gereken nokta, dökülen mürekkebe hızlı şekilde müdahale etmektir. Halı ve koltuğa dökülen mürekkebi temizlemek için öncelikle yapılması gereken, fazla mürekkebi yüzeyden almaktır. Temiz bir bez veya kağıt havlu yardımıyla yüzeyde kalan mürekkebin alınması gerekir. Sonrasında lekenin üzerine alkol veya aseton gibi güçlü çözücüleri az miktarda dökebilirsiniz. Bu işlemi pamuk veya bez yardımıyla tampon yaparak uygulayın.
Halıdan veya koltuktan mürekkep temizlemenin yöntemlerinden biri de süt ve sirke yöntemidir. Mürekkep lekesini çıkarmadaki doğal yöntemlerden olan bu yöntemlerle 20-30 dakika içinde kolaylıkla lekeler çıkarılabilir.
Kurumuş Mürekkep Lekesini Çıkarmanın En İyi Yolu Nedir?
Kurumuş mürekkep lekesi, en zorlu kirlerin başında gelmektedir. Gerek zorlayıcı çıkarma serüvenleri gerekse de kötü görüntüleri nedeniyle bu lekeler oldukça sıkıntı vermektedir. Kumaşlara iyice nüfus eden ve kuruyan bu lekeleri çıkarmak her ne kadar uğraştırıcı olsa da doğru yöntemler kullanarak bu lekelerden kurtulmak mümkündür.
Kurumuş lekelerin çıkarılmasında alkol ve aseton oldukça güçlü çözümlerdir. Bu ürünlerin güçlü formülleri sayesinde kurumuş mürekkep lekeleri kolay şekilde çıkarılmaktadır. Bu noktada kumaş ince veya değerliyse aseton ve alkol kullanmak kumaşlara zarar verebilir. Bu gibi sorunlarla uğraşmamak için süt, sirke ve karbona gibi doğal yöntemleri de kullanabilirsiniz.