19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Otomobil Daralmaya güçlü tavır

Daralmaya güçlü tavır

2021 yılına daralma yaşayarak girdiklerini, ancak çip krizine rağmen güçlü bir duruş sergilediklerini belirten Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, kira gider tavanının yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Daralmaya güçlü tavır

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, yılın ilk yarısına ilişkin sektör verilerini açıkladı. Online gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ekici, “2021 yılının ilk altı ayında 244 bin 400 âdet araç parkımız oldu. Bu dönemde müşterideki araç sayımız 223 bin adet oldu. Bu kapsamda, yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre kiralamadaki aktif araç sayısı bakımından sadece 2 bin adetlik bir daralma yaşadık. Bu da yüzde 0,9’luk bir daralma demek. 2020 sonuna göre ise müşterideki araç sayısı 8 bin adet geriye gelmiş durumda. O da yüzde 3,4’lük daralmayı ifade ediyor. Kısacası sektörün toplam araç parkına bakıldığında geçen yılın sonuna göre yüzde 7,1 oranında bir daralma görülse de kiradaki araç sayısına bakmak daha sağlıklı verileri verecektir” diye konuştu.

DÜZENLEME ŞART

Kiralama sektöründe de düzenleme olması gerektiğine değinen İnan Ekici, şöyle devam etti: “Kira gider tavanı 2020’de yaptığımız girişimlerle 2021 yılı için 6 bin lira olarak belirlenmişti. Ancak bu tutar da beklentimiz seviyesinde değildi. Bu nedenle o günden bugüne bu limiti artırmak üzere bakanlıkla temaslarımız devam ediyor. Bizim sektör olarak beklentimiz araç kirası gider tavanı olarak belirlenecek tutarın en azından D segment giriş seviyesindeki bir otomobilin kira tutarını kapsayacak seviyede olmasıdır ki bu da yaklaşık 9 bin lira seviyesidir. Güncel koşullarda artan faiz ve kurdan kaynaklı araç maliyet artışlarından ötürü 6 bin liralık araç kira gider tavanı C segment araçlar için dahi yetersiz kalabilmektedir.”

ÇİP KRİZİNİ HİSSETTİK

Küresel çip krizine de değinen Ekici, “Küresel çip krizi özellikle son günlerde etkisini arttırmaya başladı. Temmuz ayında bunu iyiden iyiye hissettik. Tüm dünyada araç tedarikinde sıkıntılar başladı. Bir şekilde araç alınıyor ama istenilen araç istenilen zaman bulunamıyor. Bu ağırlaştıkça belirli tüketici kitlelerinde de öteleme reaksiyonu yaşanıyor. Temmuzda da aslında bir miktar bunun etkisini gördük” diye konuştu.

DÜZENLEMEDE GEÇ KALINDI

Matrah düzenlemesinin dengeli ve etkili olabilmesi için bu sene başında yapılması gerektiğini söyleyen Ekici, “Burada en önemlisi kur ve üretim maliyetlerindeki artışlar. Bir miktar gecikti. Yeniden bir artırım için yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç var. Asıl değişiklik 80 ile 50 arasındaki grupta. Orada da donanım seviyesine göre bile değişiyor. Çok alt seviyede bir aracı aldığınızda 50 ama donanımlı bir aracı aldığınızda 80’e gidebiliyor. Filo araçları da genelde çok lüks donanım seviyelerine genelde sahip olmuyor. Çip krizi etkisini arttırdı. Bunu artık hissediyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fenerbahçe son dakikalarda güldü

Fenerbahçe son dakikalarda güldü