19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Otomobil Donatalım derken dolandırılmayın!

Donatalım derken dolandırılmayın!

ÖTV oranlarının değişmesi otomobil fiyatlarını radikal arttırdı. Merdiven altı servislerde donanım yükseltmesi yapan vatandaşlar, ya çalıntı ya da sahte cihazlarla kandırılıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Donatalım derken dolandırılmayın!

Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Sıfır kilometre ve ikinci el araç pazarında yaşanan gelişmeler, araç sahiplerinin ve araç satıcılarının yeni yollara başvurmasına sebep oldu. 2020 yılında ÖTV oranlarının tekrar düzenlenmesiyle yüksek donanımlı otomobillerin fiyatları radikal şekilde yükseldi. Bazı modellerde ise donanım farkı 100 bin TL'yi aşan rakamlara ulaşınca, otomobil sahipleri ve araç satıcıları, düşük donanımlı araçların belirli parçalarını, yüksek donanımlı araç parçalarıyla değiştirmeye başladı. Oto servisleri dünyasında yeni bir sektör ortaya çıkarken, en çok değiştirilen parçaların büyük multi medya ve arayüz ekranları, tam dijital gösterge tabloları, klima kontrol üniteleri, direksiyon simitleri olduğu belirtiliyor.

ÇALINTI PARÇA UYARISI

Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, konu ile ilgili olarak "İçinde bulunduğumuz dönemde parça tedarikinde aksamalar yaşanmasına rağmen, bazı aksesuarcılarda yüzlerce dijital gösterge tablosu, multi medya ekranı bulunuyor. Daha çok premium otomobillerde bu değişimler yapılıyor. Sürekli haberlere de yansıdığı gibi, büyük şehirlerde değeri 50 bin TL'yi bulan bu parçalar hırsızlar tarafından birkaç dakika içinde çalınarak toplu şekilde, değerinin çok altında rakamlara satılıyor" uyarısında bulundu.

SONRADAN TAKILAN PARÇALARA DİKKAT

Uzmanlar, üreticilerin belirli standartlara göre üretim yaptığına ve sonradan takılan gösterge tablosu, multi medya ekranı gibi ekstra donanımların otomobillere zarar vereceğine dikkat çekiyor. "Akü ve ECU dediğimiz otomobilin beyni olan elektronik kontrol sistemleri, elektrik tesisatı, üreticiler tarafından donanıma uygun şekilde kullanılmıştır. Ekstra eklenen her yeni elektronik donanım, otomobillerde uyumsuzluğa ve önemli arızalara sebep olabilir." şeklinde konuşan Erdem, "Ayrıca eğitimsiz kişiler tarafından merdiven altı işletmelerde yapılan değişim işlemlerinde otomobilin bütün elektrik sistemi zarar görerek yüksek maliyetli tamiratlar ortaya çıkabilir.

UCUZU DEĞİL DOĞRUSU YAPILMALI

İkinci el araç ticareti yapanların daha çok kar elde etmek için başvurduğu yöntemler arasında yan sanayi deri döşeme uygulamaları da mevcut. Bu işlemlerde de yan ve perde hava yastıkları zarar görerek kaza anında sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu gibi değişimler, sadece TSE ve HYB belgeli servislerde, eğitimli kişiler tarafından üreticinin tavsiye ettiği şekilde yapılmalı. Premium otomobil satın alacaklar, şasi numarası üzerinden fabrikasyon donanımları birkaç dakikada içinde öğrenebilir" dedi.

Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem ise pandemi sebebiyle üretim ve tedarik sıkıntılarının yaşandığı günümüzde, kullanılan bu parçaların önemli kısmının çalıntı olduğuna ve yetkisiz kişiler tarafından değişim yapılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Libya'dan ülkelere büyükelçilik çağrısı

Libya'dan ülkelere büyükelçilik çağrısı