21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Otomobil ‘Telafi edeceğiz’

‘Telafi edeceğiz’

2020’de ihracatı yüzde 11.4 daralan, ciro kaybı ise 22 milyar TL’yi bulan otomotiv tedarik sanayi, kayıplarını 2021’de telafi etmeyi hedefliyor. Bu amaçla yeni iş birlikleri geliştirmek, yeni pazarlara açılmak için TTG ve OİB’le birlikte yurt dışı tanıtım atağına kalkıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
‘Telafi edeceğiz’

Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Türk otomotiv sanayinin yurt dışındaki algısını yükseltmek ve yeni iş birlikleri geliştirmek için, ilk kez güçlü bir güç birliği gerçekleştireceklerini söyledi.

Otomotiv tedarik sanayinin 2020 yılını değerlendirmesi ve 2021 yılına ilişkin beklentilerin paylaşıldığı online basın toplantısında konuşan TAYSAD Başkanı Kanca, bugüne kadar Türk otomotiv sanayinin yurt dışında tanıtımı konusunda sınırlı düzeyde çalışmaların yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye birçok konuda, belki turizmde iyi tanıttı kendisini, ama birçok konuda Türkiye kendisini yeterince iyi tanıtamamış yurt dışında.

POZİTİF ALGI

Bunu son birkaç yıldır daha iyi görüyoruz. Kendimizi geliştirmeliyiz. Çek Cumhuriyeti’ne, Slovakya’ya, Macaristan’a, Romanya’ya, Polonya’ya inanılmaz derecede daha zengin daha becerikli daha yetkin bir otomotiv sanayimiz, tedarik sanayisi var. Bunu Avrupalılara anlatmamız gerekiyor. Bütün Avrupa’da dolaşan son yıllarda imal edilen araçların yüzde 25’i Türkiye’den gidiyor. Bunu hiçbir Avrupalı bilmiyor. Dünyadaki toplam sileceklerin yüzde 10’u Türkiye’den gidiyor. Dolayısıyla bizim bunları tanıtmamız, anlatmamız lazım.”

Bunun için Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) desteği ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) iş birliği ile çalışmalar gerçekleştireceklerini vurgulayan Kanca, planlanan çalışmalarla ilgili şöyle konuştu: “İlk kez bu konuda güçlü bir birliktelik söz konusu. Amacımız otomotiv sektörümüz hakkındaki pozitif algıyı daha yukarılara çıkarmak. Bununla birlikte, Türkiye markasının algısını büyütmek ve ihracatımızı artırmak istiyoruz. Almanya, Fransa ve İngiltere’ye odaklandık.

Şu anda Almanya’ya yönelik çalışmalarımız var. Burada doğrudan kurumsal ve bireysel müşterilere, tedarik sanayicilere, OEM’lere, aftermarket pazarının üst düzey yöneticilerine yani otomotiv sektöründeki karar vericilere ulaşmak istiyoruz. En önemlisi de Almanya’daki Türk yönetici ve mühendislerle ortak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. İlk olarak işe sanal bir konferansla başlayacağız, sonrasında da sanal ortamda bir çalıştay yapacağız. Türk ve Alman otomotiv endüstrisinin ortak menfaatleri için çalışmak istiyoruz.”

‘YENİ TEKNOLOJİLERE ADAPTE OLMAK ZORUNDAYIZ’

Elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinin dünyaya beklenenden daha çabuk yayıldığının altını çizen Yazıcı, “Yeni teknolojiler, otomotiv sektöründe hayatta kalmak istiyorsak mutlaka adapte olmamız ve üzerine çalışmamız gereken bir konu. Elektrikli araçlara gereken teknolojilerin geliştirilmesi için Türkiye’de uygun ortamın yaratılmasına, üye firmaların bu teknolojileri geliştirebilmesi adına gerekli bilgi seviyesi ve altyapıya ulaşmasına destek olmak istiyoruz.

Elektrikli araçların artışına paralel, tedarik sanayi olarak yeni parçaları üretebilir hale hızla gelmeliyiz. 2030 yılına gelindiğinde konvansiyonel araçların parçaları yüzde 50 oranında düşecek. Yani, bundan 10 yıl sonra eğer elektrikli araçlara özgü yeni parçaların üretimine geçemezsek, tedarik sanayinin cirosu yarı yarıya düşecek ve belki firmaların yarısı olmayacak” dedi.

TAYSAD YÖNETIM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI KEMAL YAZICI:

Otomotiv Tedarik Sanayicilerinin kasasından geçen sene yaklaşık 3 milyar TL eksildi. 2021 yılının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toparlanma yılı olmasını bekliyoruz. Bu sene ülkemizde araç üretiminin yüzde 13 artışla 1.5 milyon adet olacağını öngörürken, toplam otomotiv ihracatının 30 milyar dolar, tedarik sanayi ihracatının ise 10.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz”

HEDEF İLK 10

TAYSAD’ın 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi hedeflediği vizyonuna da değinen Yazıcı, “Otomotiv tedarik sanayi şu anda küresel üretimde 14. sırada. TAYSAD olarak otomotiv sektörünü küresel üretimde ilk 10’a taşımak adına 4 ana öncelik belirledik. Yeni teknolojiler, rekabetçi tedarik sanayi, ihracat artışı ve güçlü dernek başlıkları altında çalışmalarımıza hız verdik” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Myanmar'da darbe: Ülke lideri Suu Çii ve Devlet Başkanına gözaltı

Myanmar'da darbe: Ülke lideri Suu Çii ve Devlet Başkanına gözaltı