09 Ocak 2025
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sigortalıların çoğu bu hakları bilmiyor! İşte sahip olunan haklar

Sigortalıların çoğu bu hakları bilmiyor! İşte sahip olunan haklar

Sosyal güvenlik sisteminde, sigortalıların faydasına bir çok püf noktası bulunuyor. Sistem engelli çocuğu olan anneye erken emeklilik, sigortalılığın bitmesinin ardından 100 gün daha sağlık hizmetlerinde faydalanabilme gibi bir takım haklar sunuyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sigortalıların çoğu bu hakları bilmiyor! İşte sahip olunan haklar

Sosyal güvenlik şemsiyesi altında olan sigortalılar pek bilinmeyen birçok hakka sahip. Yaklaşık 14 milyon sigortalıdan engelli çocuğu olan anne erken emekli olabiliyor. Çalışanlar sigortalılığın sona ermesinin ardından 100 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Türkiye'de tedavi edilemeyen hastalıkların yurt dışındaki tedavi masrafları karşılanıyor.

 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile gerçekleşen sosyal güvenlik reformu, kapsamı ve sunduğu haklarla dünyadaki birçok ülke için örnek oluyor.

Yaklaşık 14 milyon çalışan başta olmak üzere tüm vatandaşları yakından ilgilendiren sosyal güvenlik sisteminde, sigortalıların faydasına birçok püf noktası da bulunuyor.

Engelli çocuğu olan annenin primine 4'te 1 oranında ilave yapılıyor

Toplumun tüm kesimlerine önemli haklar sunan sistem, engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik hakkı veriyor. Sürekli bakıma muhtaç derecede ağır engelli çocuk sahibi kadınların prim ödeme gün sayılarına 4'te 1 oranında ilave yapılıyor. Bu da engelli çocuğu bulunan sigortalı annelerin daha erken emekli olmasını sağlıyor.

Sistemde, yüzde 70 oranının üzerinde engele sahip çocuğu olan sigortalı ebeveynlerden birinin 1 yıl içerisinde 10 güne kadar izin alma hakkı bulunuyor.

Tüp bebek tedavisi giderlerini karşılanıyor

En fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavisi giderlerini karşılayan sistem aracılığıyla, doğum yapan sigortalılara ya da sigortalı olmayan eşin doğum yapması halinde erkek sigortalıya emzirme ödeneği veriliyor.

Anneler yarı zamanlı çalışabiliyor

Öte yandan, çalışan anneler, 1. çocukta 60 gün, 2. çocukta 120 gün, diğer çocuklarda 180 gün yarı zamanlı çalışıp tam gün ücreti alabiliyor.

Raporlu çalışana iş göremezlik ödeneği

Sistem sayesinde, 1 yılda 90 gün prim ödeyen sigortalı, sigortalılığının sona erdiği tarihten itibaren 100 gün daha sağlık hizmetlerinde faydalanabiliyor.

Hastalanan sigortalıların rapor tarihinin 3. gününden itibaren iş göremezlik ödeneği alabildiği sistemde, yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın 3'te 2'si kadar iş göremezlik ödeneği veriliyor.

Kanser tedavisinde ilave ücret ve fark ödenmiyor

Sistemde, iş kazası ve meslek hastalığı geçiren sigortalıdan, tedavi sürecinde kullanılacak tıbbi malzeme için katılım payı alınmıyor, kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin hiçbir ilave ücret ve fark ödenmiyor, diyaliz tedavilerinde sağlık hizmet sunucularınca herhangi bir ilave ücret alınmıyor.

Yurt dışındaki tedavi masrafları karşılanıyor

Türkiye'de tedavi edilemeyen hastalıklar için sağlık kurulu raporu alınması halinde yurt dışındaki tedavi masrafları da genel sağlık sigortası kapsamında yer alıyor.

65 yaş ve üstüne ücretsiz sağlık hizmeti

Kapsayıcılığıyla dikkat çeken sistemde, 65 yaş ve üstünde olup herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan yaşlılar sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyor.

Yorumlar
E
Ergün coza 5 yıl önce
Bu haberleri okuyoruz güzel ama hayatın acı gerçekleri var.benim annem 4 senedir troid papiller kanser tedavisi görüyor yaşı 74 bugüne kadar küçük paralar dışında ödememiz olmadığını ama 22.07.2019 galyum filmi çekilecek.istenen para üniversite tarafından 1000tl.yorum sizlerin.
BEĞENME
0
CEVAPLA
Adnan Oktar iddianamesi kabul edildi

Adnan Oktar iddianamesi kabul edildi