Yeni bir İngiltere'deki araştırma, 5 saatten az uyku uyumanın kalp krizi ve depresyona girme riskini 2,5 kat artırabileceğini ortaya koyuyor. Bu çalışma, yaş ortalaması 65 olan 7 bin kişinin verilerini inceleyerek önemli sonuçlara ulaşıyor.
İngiltere’de uyku ve depresyon arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırma yapıldı. Yaş ortalaması 65 olan 7 bin kişinin verileri incelendi. Araştırma 5 saatin altında uyumanın depresyona yakalanma riskini 2.5 kat artırdığını ortaya koydu.
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, uyku eksikliğinin insanların depresyona girmesine neden olabileceğini ortaya çıkardı. Önceki çalışmalar çok az ya da çok fazla uyumayı kaygı ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarıyla ilişkilendirmişti, ancak hangisinin ağır bastığını belirlemekte yetersiz kalmıştı.
Bazı araştırmacılar, uyku eksikliğinin depresyon ve anksiyetenin bir yan etkisi olabileceğine, bunun tersinin mümkün olmadığına inanıyordu. Yapılan yeni analiz ise sürekli olarak beş saat veya daha az süre uyumanın depresyona yakalanma riskini 2,5 kat daha fazla artırdığını ortaya çıkardı.
UCL Epidemiyoloji ve Sağlık Hizmetleri Enstitüsü'nden, çalışmanın başyazarı Odessa Hamilton, "Hastalığa genetik yatkınlığa bakarak, uyku eksikliğinin insanların depresyona girmesine neden olduğunu bulduk" dedi.
Çalışmada aynı zamanda, depresyon ile 'uzun uyku' arasında hiçbir ilişki olmadığı, en az dokuz saat uyuyanların depresyona yakalanma olasılığının ideal süre uyuyanlara göre daha fazla olmadığı da görüldü. Ekip, 'yetersiz uyku ve depresyonun yaşla artması' göz önüne alındığında, çalışmanın özellikle yaşlı yetişkinlere odaklandığını da belirtti.
Araştırmacı ekip, yaş ortalaması 65 olan 7 binden fazla İngiliz üzerinde araştırma yaptı. Bilim insanları, İngiliz Boylamsal Yaşlanma Araştırması'na katılan 7 bin 146 kişinin genetik özelliklerini ve bunların yetersiz uyku ve depresyonaolan yatkınlıklarını inceledi.