19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Aman dikkat! Depresyonu böyle tetikliyor

Aman dikkat! Depresyonu böyle tetikliyor

İngiltere'de çocukların hareketlilik düzeyleriyle ilgili yapılan bir araştırma, zamanlarının çoğunu oturarak geçiren çocukların 18 yaşına geldiklerinde depresyona girmelerinin daha yüksek bir ihtimal olduğu sonucunu ortaya koydu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Aman dikkat! Depresyonu böyle tetikliyor

Londra Üniversitesi'nden uzmanlarca, çocukların hareketlilik düzeyini incelemek amaçlı bir araştırma yapıldı.

12 ve 16 yaş aralığındaki 4 bin 257 çocuğun hareketlilik düzeyi incelenen bu araştırma sonucu, hareketsiz kalan çocukların 18 yaşına geldiklerinde depresyona girmelerinin daha yüksek bir ihtimal olduğu sonucuna varıldı. Bunlardan her gün bir saat kadar yürüme ya da hareketli bir iş yapanların, yetişkinliğe geçerken daha az depresif oldukları belirlendi.

Araştırmada çocuklara, üçer gün üstüste günde en az 10 saat faaliyetlerini ölçen bir alet takıldı. Bu ölçümler çocukların hareketsiz bir şekilde oturduğunu ya da yürüme gibi hafif; koşma, bisiklet sürme gibi daha enerjik faaliyetlerin hangilerini yaptıklarını saptadı.

Çocuklar bu süreler içinde keyifsizlik, yaptıkları şeylerden zevk almama, dikkatini toplayamama gibi depresyon belirtileri yaşayıp yaşamadıklarını belirleyen anketler de doldurdu. Yapılan bu çalışma, genel olarak çocukların fiziksel hareketliliğin azaldığını ve daha hareketsiz geçirilen zamanların uzadığı sonucunu ortaya koydu.

Oturarak harcanan her saat depresyon riskini tetikliyor
 
Araştırmaya katılan çocukları esas alan uzmanlar, bu yaşlarda oturarak harcanan zamanın günde ortalama 7 saatten 8,5 saate çıktığını, hafif egzersizle geçirilen zamanın 5,5 saatten 4 saate indiğini, buna karşılık daha enerjik egzersizlere ayrılan zamanın değişmediğini saptadı.

Ayrıca bulgulara göre, 12, 14 ve 16 yaşlarındaki çocuklara bakıldığında oturarak harcanan her bir saat, depresyonu sırasıyla yüzde 11,1, yüzde 8 ve yüzde 10,7 artırıcı etki yapıyor. Bu istatistikler, çalışmaya katılan çocukların 18 yaşına geldiklerinde 747'sinde depresyon vakasının görülebileceği sonucunu ortaya koyuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sigara içenlere kötü haber

Sigara içenlere kötü haber