08 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Aşı kimliği nasıl alınır? HES kodu üzerinden aşı kartı başvurusu nasıl yapılır?

Aşı kimliği nasıl alınır? HES kodu üzerinden aşı kartı başvurusu nasıl yapılır?

Koronavirüs salgınına karşı aşılama süreci devam ediyor. Kademeli olarak yapılan aşılarla ilgili Sağlık Bakanlığı yeni bir çalışma başlattı. 2 doz aşısını yaptıranlara aşı kimliği alabiliyor. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de aşı olmuş kişilere HES uygulaması üzerinden "Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği" kartı özelliğini açtı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Aşı kimliği nasıl alınır? HES kodu üzerinden aşı kartı başvurusu nasıl yapılır?

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yaptıran insanlara Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden 'Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği' özelliğini aktif hale getirdi. Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan aşı pasaportuna benzeyen aşı kimliğini iki doz aşısını yaptırmış kişiler alabilecek. 

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısını yaptıranlara Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği imkanı sunuyor.

Türkiye şuanda genel olarak Biontech ve Sinovac aşıları yapılıyor.

AŞI KİMLİĞİ / KARTI NASIL ALINIR?

aşı kimliği

Aşı kimliği çıkarmak isteyen birçok vatandaş konunun detaylarını merak ediyor. Aşı kartı için yapmanız gerekenler şöyle:

-HES uygulamasına giriş yaptıktan sonra öncelikle pasaportunuzun hesabım bölümünden tanımlanması gerekiyor.

-Ardından ‘Pasaportlarım’a gelerek ekle tuşu seçip pasaport numarası girmeniz gerekiyor.

-Ana ekrana dönerek ‘Kovid-19 aşı bilgilerim’ kutucuğu seçin.

-Gelen ekrandan ‘Aşı kartlarımı’ tıklayıp ardından ekranın en altına gelen ‘Aşı kartı oluştur’ şeçeneğini tıklayın.

-Bu işlemin ardından aşı kartında pasaport bilgilerinin yer alması isteniyorsa seçim yapılarak devam edilecek.

-Eğer seçim yapmadan devam edilirse kart kayıt olunan mevcut kimlik bilgileriyle oluşturulacak.

-Farklı bir pasaport bilgisinin aşı kartında yer alması isteniyorsa “Hesabım” bölümünden tanımlama yapabilecek.

-Daha önce tanımlanan pasaport numarası varsa numaranın seçileceği bir uyarı ekranı ile karşı karşıya kalınacak.

-Ekranda çıkan pasaport numarası seçilip devam edilirse kimlik kartı kısa sürede oluşturulacak.

aşıkimliği

GÜVENLİ TURİZM LOGOSU

Bakanlık tarafından oluşturulan, ‘Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği’nin üzerinde, kişinin T.C kimlik numarası, pasaport no (bu alan kişi tarafından isteğe göre dolduruluyor), ad ve soyadı, doğum tarihi, uyruğu, “Kovid-19 aşısı olmuştur” bilgisi, aşı adı, aşının yapıldığı tarih gibi bilgilerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçen yaz hayata geçirdiği güvenli turizmin logosu (SAFE TOURISM) yer aldı.

Kimlik kartının üzerinde ayrıca bir karekod da bulunuyor. Karekod okutulduğunda sistem e-Nabız'a yönlendiriyor, İngilizce ve Türkçe olarak ekranda, “Aşı kimliği 12345678910 TC Kimlik numaralı ve Z12345678 pasaport numaralı, ‘x kişisine aittir. Bu kimlik 09.05.2021 tarihinde T.C Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur” ifadeleri yer alıyor.

HES KODU NEDİR?

HES, Hayat Eve Sığar Kodu, normalleşme süreci ile birlikte seyahat sınırlamalarının kalkmasının ardından T.C Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen yurt içi ve Türkiye çıkışlı yurtdışı seyahatleri için alınması zorunlu olan 10 haneli bir kod.

Uçak yolculuğu, otobüs yolculuğu, tren yolculuğu yapmayı planlıyorsanız, biletinizi alabilmek ve check in yaptırabilmek için HES Kodunuzu önceden almış olmalısınız.

HES KODU NASIL ALINIR?

Mobil Uygulama, SMS ya da E- Devlet sayfanızdan HES Kodu alabilirsiniz. Seyahat edecek her bir kişi için ayrı HES Kodu alınması gerekmektedir.

Cep telefonunuza Hayat Eve Sığar mobil uygulamasını indirdikten sonra uygulamaya giriş yaparak sizden istenen bilgileri girdikten sonra HES Kodunuzu alabilirsiniz. AppStore veya Google Play’den Hayat Eve Sığar Uygulamasını indirebilirsiniz.

TC kimlik numaranız, kimlik seri numaranızın son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı) 2023’e SMS göndererek de gene HES Kodu edinebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek? Tam kapanma kalkacak mı?

Sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek? Tam kapanma kalkacak mı?