B2 Vitamini veya riboflavin, insan sağlığı için gerekli olan sekiz B vitamininden biridir. Tahıllarda, bitkilerde ve süt ürünlerinde bulunur. Yiyecek bileşenlerini parçalamak, diğer besin maddelerini emmek ve dokuları korumak için çok önemlidir.
B2 vitamini suda çözünür bir vitamindir. Tüm vitaminler suda veya yağda çözünür. Suda çözünen vitaminler kan dolaşımından taşınır ve gerekmeyen her şey idrarda vücuttan dışarı çıkar. İnsanların her gün B2 vitamini tüketmesi gerekir, çünkü vücut sadece küçük miktarlarda depolayabilir ve sarf malzemeleri hızla azalır.
B2 vitamini bazı gıdalarda doğal olarak bulunur, diğerlerine eklenir ve takviye olarak alınabilir. Çoğu ince bağırsakta emilir. B2 Vitamini proteinlerin, yağların ve karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olur. Vücudun enerji arzını korumada hayati bir rol oynar.
Riboflavin, karbonhidratların adenozin trifosfata (ATP) dönüştürülmesine yardımcı olur. İnsan vücudu ATP'yi yiyeceklerden üretir ve ATP de vücudun istediği gibi enerji üretir. ATP bileşiği, enerjinin kaslarda depolanması için hayati öneme sahiptir.
Faydaları
-
Sindirim sisteminde mukoza zarının korunması
-
Sağlıklı bir karaciğer bakımı
-
Bir amino asit olan triptofanın niasine dönüştürülmesi
-
Gözleri, sinirleri, kasları ve cildi sağlıklı tutmak
-
Demir, folik asit ve B1, B3 ve B6 vitaminlerini emmek ve aktive etmek
-
Adrenal bezlerden hormon üretimi
-
Katarakt gelişimini önleme
-
Fetal gelişim, özellikle vitamin eksikliğinin yaygın olduğu bölgelerde
Bazı araştırmalar B2 vitamininin katarakt ve migren baş ağrısının önlenmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor, ancak bunu doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Diğer çalışmalar otizmi olan çocuklarda, B2, B6 ve magnezyum takviyelerinin idrarda anormal organik asit seviyelerini azalttığı görülmüştür.
B2 vitamini kaynakları
B2 vitamini yiyeceklerden gelir ve kaynakları şunlardır:
-
Et, balık ve süt ürünleri B2 vitamini sağlar.
-
Hindi, tavuk, sığır, böbrek ve karaciğer gibi balık, et ve kümes hayvanları
-
Yumurtalar
-
Günlük Ürünler
-
Kuşkonmaz
-
Enginar
-
Avokado
-
Arnavut biberi
-
Kuş üzümü
-
Güçlendirilmiş tahıllar
-
Fasulye ve bezelye
-
Şeker kamışı
-
Mantarlar
-
Fındık
-
Maydanoz
-
Kabak
-
Kuşburnu
-
Adaçayı
-
Tatlı patatesler
-
Brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, karahindiba yeşillikleri ve su teresi gibi sert sebzeler
-
Tam tahıllı ekmekler, zenginleştirilmiş ekmekler ve buğday kepeği
-
Maya özü
B2 vitamini suda çözünür, bu nedenle pişirme yiyeceklerdeki vitaminin kaybolmasına neden olabilir. Buharlama veya mikrodalga işleminde olduğu gibi kaynamada yaklaşık iki kat fazla B2 kaybedilir.
Ne kadara ihtiyacımız var?
Uzmanlara göre, 19 yaş ve üzerindeki erkeklerde B2 vitamini için önerilen günlük ödenek (BKA) günlük 1.3 miligram, kadınlar için ise günde 1.1 miligram. Hamilelik sırasında kadınlar günde 1.4 miligram, emzirirken günde 1,6 miligram almalıdır.