Uzmanlar bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi için hem beslenmenin hem de yaşam alışkanlıklarının çok önemli olduğuna vurgu yapıyor. Haberimizde, bağışıklık sisteminin nasıl güçleneceğini ve bağışıklığı güçlendirecek besinlerin listesini bir araya getirdik… İşte ayrıntılar…
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENİR?
Bağışıklık sistemi vücuttaki diğer tüm sistemlerle birlikte eş zamanlı çalıştığı için sadece tüketilen besinlere değil, spor, hijyen gibi diğer sağlık önerilerine uyulduğu takdirde güçlenebilir.
-
Sağlıklı kiloyu korumak,
-
Sigara içmemek,
-
Yeterince uyumak,
-
Düzenli egzersiz yapmak,
-
Doğru el yıkama ve ağız hijyeni uygulamak,
-
Alkolden kaçınmak veya aşırıya kaçmamak,
-
Stresi en aza indirmek.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESİNLER NELER?
Yaban Mersini
Yaban mersini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin adı verilen bir flavonoid türü içerir. 2016 yılında yapılan bir çalışmada, flavonoidlerin solunum yolunun bağışıklık savunma sisteminde önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir.
Bitter Çikolata
Bitter çikolata, vücuda faydalı olan teobromin isimli maddeleri içerir. Teobrominler, antioksidandır ve antioksidanlar vücudu serbest radikal denen zararlı atıklardan korur. Serbest radikaller vücudun hücrelerine zarar verebilir ve çeşitli hastalıkların oluşmasına katkıda bulunabilir.
Zerdeçal
2017 yapılan bir incelemeye göre; zerdeçal, içerdiği kurkumin ile antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Bu nedenle, zerdeçal tüketmek bir kişinin bağışıklık cevabını artırabilir.
Brokoli
Brokoli, önemli bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu nedenlerden dolayı, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için düzenli olarak yemek listesine eklemek faydalı olacaktır
Tatlı Patatesler
1 orta boy tatlı patates, yaklaşık 100 kalori içermesine rağmen, kişinin A vitamini ihtiyacının %120'sini ve günlük C vitamini ihtiyacının %30'unu karşılar. Tatlı patates ne kadar turuncu olursa o kadar beta karoten içerir. Beta karotenler ayrıca cildin sağlıklı olmasına yardımcı olur ve ultraviyole (UV) ışınlarından kaynaklanan cilt hasarına karşı koruma sağlayabilir.
Ispanak
Ispanak, flavonoidler, karotenoidler, C vitamini, E vitamini dahil olmak üzere birçok temel besin ve antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemi güçlendirme için tercih edilebilir.
Zencefil
Yapılan çalışmalar zencefilin hastalıkları önlemeye yardımcı olan antienflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
Sarımsak
Sarımsak, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların önlenmesi için eskiden beri yaygın olarak kullanılır.
Yeşil Çay
Yeşil çay sadece az miktarda kafein içerir, bu nedenle siyah çay veya kahveye alternatif olarak tüketilebilir. Yaban mersini gibi yeşil çay da, soğuk algınlığı riskini azaltabilen flavonoidler içerir. Dahası yeşil çay içmek, kan lipitlerini olumlu yönde etkiler, iyi kolesterolü artırır ve kötü kolesterolü, trigliseritleri ve toplam kolesterolü azaltır.
Kefir
Kefir, sağlık için yararlı olan canlı bakteri kültürlerini içeren fermente bir içecektir. 2017 yılında yapılan bir araştırmada, düzenli kefir tüketiminin bakteriyle savaşma, enflamasyonu azaltma, antioksidan aktivitenin arttırılması gibi durumlara yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Ay Çekirdeği
Ay çekirdekleri zengin E vitamini kaynaklarıdır. E vitamini diğer antioksidanlar gibi serbest radikallerle savaşarak bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir
Badem
Badem de ay çekirdeği gibi bol miktarda E vitamini içerir. Ayrıca manganez, magnezyum ve lif açısından da zengindir.
Portakal ve Asitli Meyveler
Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi asitli meyveler iyi C vitamini kaynaklarıdır. C vitamini yaygın soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltabilir ve insan bağışıklık sisteminin işlevini geliştirebilir.
Kırmızı Dolmalık Biber
Meyve şekeri tüketmemeye özen gösterenler için kırmızı biber, alternatif C vitamini kaynağıdır.