C vitamini sağlık için hayati bir besindir. Kemik, cilt ve kan damarlarının oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Bazı yiyeceklerde, özellikle meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşur. Takviyeler de mevcuttur.
Neden C vitamini ihtiyacımız var?
Vitaminler organik bileşiklerdir ve C vitamini de buna dahildir. Organik bir bileşik canlılarda var olan ve karbon ve oksijen elementlerini içeren bileşiktir. C vitamini suda çözünür ve vücut onu depolamaz. Bu nedenle insanlar gerekli C vitamini seviyesini muhafaza etmek için günlük onu içeren yiyecek alımına ihtiyaç duyarlar.
C vitamini, kollajen, L-karnitin ve bazı nörotransmitterlerin üretimi de dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Proteinlerin metabolize edilmesine yardımcı olur ve antioksidan aktivitesi bazı kanser riskini azaltabilir.
C vitamini üretmeye yardımcı olan kollajen, bağ dokusunun ana bileşeni ve memelilerde en bol bulunan proteindir. Kas dokusunun% 1 ila 2'si kollajendir. Bu gibi lifli dokularda hayati bir bileşendir:
-
Tendonlar
-
Ligamentler
-
Cilt
-
Kornea
-
Kıkırdak
-
Kemikler
-
Bağırsak
-
Kan damarları
Bir insan çok yüksek dozda C vitamini alıyorsa ve daha sonra hızla keserse, toparlanma meydana gelebilir.
Yara iyileşmesi, enfeksiyonlar ve tüberküloz
C vitamininin bir antioksidan olarak rolü ayrıca dokuyu onarmaya ve iltihaplanma ve oksidasyondan gelen hasarı azaltmaya yardımcı olur.
Günlük C vitamini ihtiyacını karşılayan kişilerin, C vitamini eksikliği olan insanlara kıyasla enfeksiyonlarla daha iyi mücadele edebilecekleri düşünülmektedir.
C vitamini ayrıca, özellikle yetersiz beslenen ve fiziksel olarak stresli kişilerde akut solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Araştırmacılar ayrıca, C vitamininin bir laboratuvar kültüründe ilaca dirençli tüberküloz (TB) bakterilerini öldürebileceğini buldular
C vitamini ve kanser tedavisi
C vitamini kanser tedavisinde yardımcı olabilir. Antioksidan etkisi göstererek, vücudu oksidatif strese karşı korur ve diğer moleküllerin oksidasyonunun önlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki diğer antioksidanları da yeniden üretiyor gibi görünüyor. Araştırmalar, C vitaminin kanser hastaları için kemoterapiyi tamamlayabileceğini göstermektedir.
Bununla birlikte, 2013 yılında araştırmacılar yüksek dozda intravenöz C vitamininin kanser hastalarına fayda sağlayabileceğinin kanıtını buldular. Bazı doktorlar bunu destekliyor ve zaten tedavide kullanıyor.
Diğer avantajlar
C vitamininin diğer yararları aşağıdakileri içerebilir:
Kardiyovasküler sağlık: C vitamini kan damarlarını genişletebilir ve bu, kalp hastalığı ve hipertansiyona veya yüksek tansiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Kolesterol düzeyleri: Yeterli C vitamini alan kişilerin kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğu bulunmuştur.
Katarakt: C vitamini, yaşa bağlı maküler dejenerasyonun yanı sıra katarakt riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Diyabet: C vitamini bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketen diyabetlilerin, böbreklerinin, gözlerinin ve sinirlerinin bozulma olasılığı daha düşüktür.
Anemi: C vitamini demir emilimini arttırır.
Histamin: Histamin, bağışıklık sisteminin iltihaplanma ve diğer problemlerle sonuçlandığı bir maddedir. 1992'de gerçekleştirilen bir araştırma, günde 2 gram (g) C vitamini alan kişilerde daha düşük kan histamin seviyelerini buldu.
Deniz tutması: 2 g C vitamini alan ve daha sonra 20 dakika boyunca bir dalga havuzunda geçiren 70 kişilik bir çalışmada, C vitamini takviyesi alanlarda deniz tutması azaltılmıştır.
C vitamini soğuk algınlığını tedavi edebilir mi?
Birçok insan C vitamininin soğuk algınlığı ilacı bulabileceğine inanıyor, ancak araştırmalar bunu doğrulamadı. Kırmızı biber ve diğer sebze ve meyvelerin tüketilmesi çoğu insan için yeterli C vitamini sağlamaktadır.
En iyi C vitamini kaynakları taze meyve ve sebzelerdir. Sudaki ısı ve pişirme, C vitamini içeriğinin bir kısmını tahrip edebilir, bu nedenle çiğ gıdalar en iyisidir.
C vitamini içeren besinler şunlardır:
Yarım bardak tatlı, kırmızı biber: 95 mg
Bir orta portakal : 70 mg
Yarım bardak taze çilek: 49 mg
Yarım bardak ıspanak: 9 mg
Diğer iyi kaynaklar arasında turunçgiller, domates ve patates bulunur.