20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık C vitamini faydaları

C vitamini faydaları

C vitamini sağlık için hayati bir besindir. Kemik, cilt ve kan damarlarının oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Bazı yiyeceklerde, özellikle meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşur. Takviyeler de mevcuttur.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
C vitamini faydaları

C vitamini sağlık için hayati bir besindir. Kemik, cilt ve kan damarlarının oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Bazı yiyeceklerde, özellikle meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşur. Takviyeler de mevcuttur.

Neden C vitamini ihtiyacımız var?

Vitaminler organik bileşiklerdir ve C vitamini de buna dahildir. Organik bir bileşik canlılarda var olan ve karbon ve oksijen elementlerini içeren bileşiktir. C vitamini suda çözünür ve vücut onu depolamaz. Bu nedenle insanlar gerekli C vitamini seviyesini muhafaza etmek için günlük onu içeren yiyecek alımına ihtiyaç duyarlar.

C vitamini, kollajen, L-karnitin ve bazı nörotransmitterlerin üretimi de dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Proteinlerin metabolize edilmesine yardımcı olur ve antioksidan aktivitesi bazı kanser riskini azaltabilir.

C vitamini üretmeye yardımcı olan kollajen, bağ dokusunun ana bileşeni ve memelilerde en bol bulunan proteindir. Kas dokusunun% 1 ila 2'si kollajendir. Bu gibi lifli dokularda hayati bir bileşendir:

  • Tendonlar

  • Ligamentler

  • Cilt

  • Kornea

  • Kıkırdak

  • Kemikler

  • Bağırsak

  • Kan damarları

Bir insan çok yüksek dozda C vitamini alıyorsa ve daha sonra hızla keserse, toparlanma meydana gelebilir.

Yara iyileşmesi, enfeksiyonlar ve tüberküloz

C vitamininin bir antioksidan olarak rolü ayrıca dokuyu onarmaya ve iltihaplanma ve oksidasyondan gelen hasarı azaltmaya yardımcı olur.

Günlük C vitamini ihtiyacını karşılayan kişilerin, C vitamini eksikliği olan insanlara kıyasla enfeksiyonlarla daha iyi mücadele edebilecekleri düşünülmektedir.

C vitamini ayrıca, özellikle yetersiz beslenen ve fiziksel olarak stresli kişilerde akut solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Araştırmacılar ayrıca, C vitamininin bir laboratuvar kültüründe ilaca dirençli tüberküloz (TB) bakterilerini öldürebileceğini buldular

C vitamini ve kanser tedavisi

C vitamini kanser tedavisinde yardımcı olabilir. Antioksidan etkisi göstererek, vücudu oksidatif strese karşı korur ve diğer moleküllerin oksidasyonunun önlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki diğer antioksidanları da yeniden üretiyor gibi görünüyor. Araştırmalar, C vitaminin kanser hastaları için kemoterapiyi tamamlayabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, 2013 yılında araştırmacılar yüksek dozda intravenöz C vitamininin kanser hastalarına fayda sağlayabileceğinin kanıtını buldular. Bazı doktorlar bunu destekliyor ve zaten tedavide kullanıyor.

Diğer avantajlar

C vitamininin diğer yararları aşağıdakileri içerebilir:

Kardiyovasküler sağlık: C vitamini kan damarlarını genişletebilir ve bu, kalp hastalığı ve hipertansiyona veya yüksek tansiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Kolesterol düzeyleri: Yeterli C vitamini alan kişilerin kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğu bulunmuştur.

Katarakt: C vitamini, yaşa bağlı maküler dejenerasyonun yanı sıra katarakt riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Diyabet: C vitamini bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketen diyabetlilerin, böbreklerinin, gözlerinin ve sinirlerinin bozulma olasılığı daha düşüktür.

Anemi: C vitamini demir emilimini arttırır.

Histamin: Histamin, bağışıklık sisteminin iltihaplanma ve diğer problemlerle sonuçlandığı bir maddedir. 1992'de gerçekleştirilen bir araştırma, günde 2 gram (g) C vitamini alan kişilerde daha düşük kan histamin seviyelerini buldu.

Deniz tutması: 2 g C vitamini alan ve daha sonra 20 dakika boyunca bir dalga havuzunda geçiren 70 kişilik bir çalışmada, C vitamini takviyesi alanlarda deniz tutması azaltılmıştır.

C vitamini soğuk algınlığını tedavi edebilir mi?

Birçok insan C vitamininin soğuk algınlığı ilacı bulabileceğine inanıyor, ancak araştırmalar bunu doğrulamadı. Kırmızı biber ve diğer sebze ve meyvelerin tüketilmesi çoğu insan için yeterli C vitamini sağlamaktadır.

En iyi C vitamini kaynakları taze meyve ve sebzelerdir. Sudaki ısı ve pişirme, C vitamini içeriğinin bir kısmını tahrip edebilir, bu nedenle çiğ gıdalar en iyisidir.

C vitamini içeren besinler şunlardır:

Yarım bardak tatlı, kırmızı biber: 95 mg 

Bir orta portakal : 70 mg 

Yarım bardak taze çilek: 49 mg 

Yarım bardak ıspanak: 9 mg 

Diğer iyi kaynaklar arasında turunçgiller, domates ve patates bulunur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uçakta bomba alarmı! Acil iniş yaptı

Uçakta bomba alarmı! Acil iniş yaptı