20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Edirne’de kırmızı alarm! ‘Mavi Dil’ hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ne?

Edirne’de kırmızı alarm! ‘Mavi Dil’ hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ne?

Edirne’de, 8 köy, Mavi Dil hastalığı nedeniyle karantinaya alındı. Hayvanları tehdit eden hastalık sonrası birçok hayvan sahibi aşı yaptırmaya çalışıyor. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, ‘Mavi Dil’ hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ne? sorularına yanıt arıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Edirne’de kırmızı alarm! ‘Mavi Dil’ hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ne?

Edirne’nin merkez ve Havsa ilçesinde, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda Mavi Dil hastalığı tespit edildi. Alınan tedbirler sonrasında 8 köy karantinaya alındı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara kan emen sinekle bulaşan bu hastalık hakkında araştırma yapanlar, ‘Mavi Dil’ hastalığı nedir, belirtileri ne? sorularına internet üzerinden cevap arıyor.

‘MAVİ DİL’ HASTALIĞI NEDİR, NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NE?

Mavi Dil hastalığı kan emen sineklerle bulaşan sığırların yanı sıra diğer geviş getirenlerde de görülen viral enfeksiyöz bir hastalıktır. Ülkemizde “ihbarı mecburi hastalıklar” kategorisindedir.

Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana direk bulaşma oluşmamaktadır. Hasta hayvanların et, süt ve ürünleri insanlar için risk oluşturmaz. Virüsün şimdiye kadar tanımlanmış 24 serotipi vardır.

Doğal şartlarda hastalık yazın yağmurlu mevsimlerde, geceleri alçak ve rutubetli yerlerde meydana gelmektedir. Virüs sığırların kanında 14 hafta kadar etkili olabilmektedir. Akut olaylarda ilk semptom, enfeksiyonu takiben 4-20. günlerde ortaya çıkar. Hastalık yüksek ateş, iştahsızlık, kangrenli burun akıntısı, meme derisi, göz kapağı, ağız ve genital mukozalarda yangılar, dil ve ağız bölgeleri ile mukozalarda erozyon ve bu mukozaların yerinden kalkması, tırnaklarda kızarıklık, şişkinlik ve buna bağlı gelişen topallık ile seyredebilmektedir.

Söz konusu hastalıkta enfeksiyona bağlı olarak süt veriminde hızla bir azalma görülebilmektedir. Gebe dişi sığırlarda yavru atmaya sebep olmaz ancak doğan buzağılarında anomaliler şekillenebilmektedir. Sığırlarda belli bir zaman içerisinde iyileşmeler olduğu bildirilmektedir.

Hastalığın tedavisi yoktur. Bu yüzden koruyucu önlemler alınmalıdır. Hastalıkla mücadelenin esasını, karantina, hasta hayvanların imhası ve sokucu sineklerle mücadele ile birlikte aşılamalar teşkil eder. Mavi dil aşısı gebe hayvanlarda da yavru atmalara ve anomalili buzağı doğumlarına neden olduğundan gebe hayvanlara da aşı uygulaması tavsiye edilmez.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Pınar Eliçe kimdir, evli mi, nereli? Pınar Eliçe kaç yaşında, biyografisi nasıl?

Pınar Eliçe kimdir, evli mi, nereli? Pınar Eliçe kaç yaşında, biyografisi nasıl?