25 Kasım 2024
weather
2°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Hastalarda solunum entübasyon ile sağlanıyor

Hastalarda solunum entübasyon ile sağlanıyor

Solunumlarını kendi başına yapamayan hastaların suni solunumunu sağlayan entübasyon uygulaması, özellikle koronavirüs salgını nedeni ile son günlerde çok konuşulur oldu. Peki, Entübasyon nedir? Entübe hasta ne demektir?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hastalarda solunum entübasyon ile sağlanıyor

Koronavirüs salgınına yakalanan hastaların, hastalığın ilerleyen zamanlarında entübe edilmeleri gerekebiliyor. Bu sayede de normal solunumunu sağlayamayan hastaların suni solunum ile solunumları devam ettiriliyor. Haberimizde entübasyon ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik…

ENTÜBASYON NEDİR?

Entübe, entübasyon uygulaması teriminin kelimesinin daha sık kullanılan adıdır.  Entübasyon ise,solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin bulunması halinde hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solunum yetmezliği bulunan hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

ENTÜBE HASTA NE DEMEK?

Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar kendilerine bağlanan suni solunum ile birlikte nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştiriyorlar.

Entübasyon işlemi, hava yolunun açık tutulması, hava yolu ve solunumun kontrol edilmesi, solunum eforunun azaltılması, aspirasyonun önlenmesi; anestezistin ve diğer aygıtların sahadan uzaklaştırılması ile cerrahi rahatlık sağlanması; herhangi bir sorun olduğunda resüsitasyon kolaylığı ve ölü boşluk volümünün azalması gibi faydalar sağlarken, işlemin zaman alması ve özellikle güçlük çıktığında özel beceri gerektirmesi, daha derin anestezi gerektirmesi ve bazı komplikasyonlara neden olabilmesi gibi sakıncalar taşır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Emekli bayram ikramiyeleri Nisan ayında ödenecek

Emekli bayram ikramiyeleri Nisan ayında ödenecek