Türkgün Sağlık Glokom Çeşitleri

Glokom Çeşitleri

Glokom en sık görülen göz hastalıklarından biridir. İki ana tür vardır: açık açılı ve kapalı açılı glokom. bununla birlikte, değişik nedenlere bağlı ve farklı tedavilere sahip glokom türleri de mevcuttur.

Glokom Çeşitleri

Glokom en sık görülen göz hastalıklarından biridir. İki ana tür vardır: açık açılı ve kapalı açılı glokom. bununla birlikte, değişik nedenlere bağlı ve farklı tedavilere sahip glokom türleri de mevcuttur.

Kapalı açılı glokom (akut açılı glokom)

Bu aniden ortaya çıkabilir; hasta genellikle ağrı ve hızlı görme kaybı yaşar. Neyse ki, ağrı ve rahatsızlık belirtileri hastaya tıbbi yardım aramasını sağlar ve bu da genellikle herhangi bir kalıcı hasarı önlemek için derhal tedavi ile sonuçlanır.

Birincil açık açılı glokom (kronik glokom)

Bu tür çok yavaş ilerler. Hasta herhangi bir semptom hissetmeyebilir; hafif bir görme kaybı bile fark edilmeyebilir. Bu tip glokomda, birçok kişi kalıcı hasar oluşana kadar tıbbi yardım alamaz.

Düşük gerilimli glokom

Bu, uzmanların tam olarak anlamadığı nadir bir glokom şeklidir. Göz basıncı normal olsa da, optik sinir hasarı meydana gelir. Optik sinire kan akışının azalmasından kaynaklanıyor olabilir.

Pigmenter glokom

Pigmenter glokom, bir açık açılı glokom türüdür ve tipik olarak erken veya orta yetişkinlik döneminde oluşur. İrisden kaynaklanan pigment hücreleri göz içinde dağılır. Bu hücreler gözdeki sıvıyı tahliye eden kanallarda birikirlerse, gözdeki normal sıvı akışını bozabilir ve bu da göz basıncında bir yükselmeye neden olabilir.

Glokomun belirtileri nelerdir?

Açık açılı glokom ve akut açılı glokomun belirti ve semptomları oldukça farklıdır:

Birincil açık açılı glokom belirtileri

  • Periferik görme yavaş yavaş kaybolur. Bu neredeyse her zaman iki gözü de etkiler.

  • İleri evrelerde, hastanın tünel vizyonu vardır.

  • Kapalı açılı glokom belirtileri

  • Göz ağrısı, genellikle şiddetli.

  • Bulanık görme

  • Göz ağrısına genellikle bulantı ve bazen kusma eşlik eder.

  • Işıklar etraflarında fazladan hale benzeri ışımalar var gibi görünmektedir.

  • Kırmızı gözler.

  • Ani ve beklenmedik görme sorunları, özellikle de aydınlatma yetersiz olduğunda.

Glokom Cerrahisi

İlaçlar işe yaramazsa veya hasta onlara tahammül edemiyorsa, cerrahi müdahale bir seçenek olabilir. Ameliyatın amacı genellikle göz içindeki basıncı azaltmaktır. Ameliyat örnekleri şunlardır:

Trabeküloplasti: Tıkanmış drenaj kanallarının engellenmesini engellemek için bir lazer ışını kullanılır, bu da göz içindeki sıvının tahliye edilmesini kolaylaştırır.

Filtreleme ameliyatı (viskokanalostomi): Bu işlem için lazer ameliyatı dahil tüm işlemlerin denenmiş ve başarılı olmamış olduğu durumlarda gerçekleştirilebilir. Sıvı drenajını iyileştirmek için göz içindeki kanallar açılır.

Drenaj implantı: Bu seçenek bazen çocuklar veya sekonder glokomu olanlar için kullanılır. Basınç meydana getiren sıvıların daha iyi tahliye edilmesine yardımcı olmak için göze küçük bir silikon tüp yerleştirilir.

Akut açı kapanması glokomu:  Akut açı kapanması glokomu acil tıbbi tedavi olarak kabul edilir. Basınç düşürücü ilaçlar derhal uygulanır. İrisde genellikle sıvıların trabeküler ağ örgüsüne (gözün drenaj sistemi) geçmesine izin veren küçük bir delik oluşturan bir lazer prosedürü uygulanır - bu işleme iridotomi adı verilir.

Sadece bir göz etkilense bile, doktor her ikisini de tedavi etmeye karar verebilir, çünkü bu tip glokom sıklıkla diğer gözü de etkiler.

Önleme

Glokomu önlemenin bilinen bir yolu yoktur, ancak erken yakalamak, daha etkin bir şekilde tedavi edilebileceği ve görme kaybının en aza indirilebileceği anlamına gelir. Genellikle, hiçbir semptom olmadığından, gözlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmek önemlidir; özellikle daha büyük risk taşıyan kişiler için.

Bu nedenle, yaşlı yetişkinler, Afrika kökenli insanlar ve diyabetli bireyler, her yıl veya 35 yaşından sonra yılda 2 kez test edilmelidir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Siyaset TBMM Başkanlığı'nda seçim süreci ne zaman?

TBMM Başkanlığı'nda seçim süreci ne zaman?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un görev süresi 7 Haziran'da sona erecek. Başkanlık seçim süreci 28 Mayıs'ta başlayacak; adaylar 5 gün içinde bildirilecek. Seçim, Kurban Bayramı tatili nedeniyle 3 veya 4 Haziran'da yapılması planlanıyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un görev süresinin dolması nedeniyle 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç 28 Mayıs'ta başlayacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Başkanlık için bir yasama döneminde 2 seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam ediyor.

Buna göre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un görev süresinin sona ereceği 7 Haziran'dan 10 gün öncesine denk gelen 28 Mayıs'ta 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Adaylar, 28 Mayıs'tan itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlığına bildirilecek. Bu sürecin ardından TBMM Genel Kurulu, 5 gün içerisinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla TBMM Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran'da yapılması planlanıyor. Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turlarında üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada da salt çoğunluğun sağlanamaması halinde en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve bu oylamada en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilmiş olacak.

Meclis Başkanları

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş'un dışında birinin seçilmesi halinde, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.

İlk TBMM Başkanı ve Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana görev yapan başkanlar arasında en uzun süre görevde kalan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. İlk kez 1935'te başkan seçilen Renda, 1946'ya kadar kesintisiz yeniden seçilerek 11 yıl görev yaptı.

En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 haftalık göreviyle İsmet Sezgin oldu.

En fazla TBMM Başkanı çıkaran il İstanbul oldu. Seçim çevresi İstanbul olan Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş TBMM Başkanlığı görevini üstlendi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *