25 Aralık 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Glokom nedir?

Glokom nedir?

Glokom, göz içindeki sıvı basıncının yükseldiği bir göz hastalığıdır; Eğer tedavi edilmezse, hasta iyi görme yetisini kaybedebilir ve hatta kör olabilir. Glokom, özellikle yaşlı erişkinlerde nispeten yaygındır ve tedavi edilmezse optik sinire zarar verebilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Glokom nedir?

Glokom nedir?

Kısaca, glokom, gözün içinde optik sinire zarar veren bir basınç birikmesidir.

Gözün ön tarafında ön oda denilen küçük bir boşluk bulunur. Berrak sıvı ön odaya girip çıkar, bu sıvı yakındaki dokuları besler ve temizler. Bir hastada glokom varsa, sıvı gözden çok yavaş akar. Bu, sıvı birikmesine neden olur ve göz içindeki basınç artar.

Bu basınç düşürülüp kontrol edilmedikçe, optik sinir ve gözün diğer bölümleri hasar görebilir ve görme kaybına neden olabilir. Hastalık genellikle her iki gözü de etkiler, ancak biri diğerinden daha ciddi bir şekilde etkilenebilir.

Glokom tedavisi

Tedaviler ya gözdeki sıvı akışını iyileştirmeyi, üretimini azaltmayı ya da her ikisini de içerir:

Glokom için göz damlaları: Göz damlaları, glokom için yaygın ve etkili bir tedavi yöntemidir. Vakaların çoğunda, glokom için ilk tedavi göz damlasını içerir.

Göz damlası örnekleri şunlardır:

  • Prostaglandin analogları

  • Karbonik anhidraz inhibitörleri

  • Kolinerjik ajanlar

  • Beta engelleyiciler

Batma, kızarıklık, kirpik büyümesi, göz rengindeki değişiklik ve bazen retina dekolmanları ve solunum zorluğu göz damlasının yan etkileri arasında gösterilebilir.Göz damlaları yeterince etkili değilse, doktor bir oral karbonik anhidraz inhibitörü reçete edebilir.

Yemekler sırasında alınmaları durumunda yan etkiler daha azdır. İlk yan etkiler parmaklarda ve ayak parmaklarında karıncalanma ve sık idrara çıkma olabilir - ancak birkaç gün sonra genellikle çözülürler. Çok daha az yaygın olarak, döküntü, böbrek taşı, mide ağrısı, kilo kaybı, iktidarsızlık, yorgunluk ve gazlı içecekler tüketilirken garip bir tat riski vardır.

Glokom nedenleri

Uzmanlar, glokomun kesin nedenlerinden emin değillerdir, ancak vakalar iki kategoriye ayrılır:

Birincil glokom - bu sebebin bilinmediği anlamına gelir.

İkincil glokom - tümör, diyabet, ileri katarakt veya iltihaplanma gibi bilinen bir nedene sahiptir.

Glokom için birkaç risk faktörü vardır:

  • İhtiyarlık.

  • Etnik köken - Doğu Asyalılar, Afrika kökenli Amerikalılar ve İspanyol kökenli olanlar, Kafkasyalılarla karşılaştırıldığında daha yüksek glokom gelişme riski taşımaktadır.

  • Bazı hastalıklar ve koşullar - diyabet veya hipotiroidizm gibi.

  • Göz yaralanmaları

  • Göz Ameliyatı.

  • Miyopi

  • Kortikosteroidler

Uzun süreli kortikosteroid hastaları glokom da dahil olmak üzere birkaç farklı durum geliştirme riskinde artışa sahiptir. Kortikosteroid içeren göz damlası riski daha da yüksektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Lise öğrencisinin öldüğü kazada şoke eden savunma

Lise öğrencisinin öldüğü kazada şoke eden savunma