22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Göz Bebeklerimiz Neden Büyür?

Göz Bebeklerimiz Neden Büyür?

Göz bebekleri neden büyür sorusuna pek çok yanıt verilebilir. Görmenin gerçekleşebilmesi için ışığı retinaya ileten göz bebekleri ışığa duyarlı olarak büyüyüp küçülebilir. Çok aydınlık ortamlarda göz bebekleri küçülürken karanlık ortamlarda görmenin algılanabilmesi için göz bebekleri büyür.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Göz Bebeklerimiz Neden Büyür?
KAYNAK: Haber Merkezi

Göz bebeklerinin büyümesine neden olabilecek onlarca neden vardır. Uyuşturucu madde kullanmaktan sevdiğimiz birini görmeye varana kadar pek çok etken sayılabilir. Önemli olan yaşadığımız durumun göz bebeğinin büyümesine olan etkisidir. Normal kabul edilmeyen durumlarda da göz bebeği büyüyorsa bir göz doktoruna muayene olmak gerekir.

Kaza veya yaşamı tehlikeye sokan bir durum yaşanması halinde de göze ışık tutularak göz bebeklerinin büyüyüp büyümediği kontrol edilir. Göz bebeklerinin büyük olması bu durumlarda iç kanamaya işaret ederken göz bebeklerinin ışığa tepki vermemesi beyin korteksinin çalışmadığı anlamına gelir. Nabız durduğu zaman göz bebeklerinin küçülmesi de beyne oksijen iletiminin kısa süre önce kesildiğinin göstergesidir. Bu durumda hastaya kalp masajı yapmak gerekir. Elbette göz bebeklerinin büyüyüp küçülmesini sağlayan tek etken ışık değildir. Çevresel ve kişisel faktörler de göz bebeklerinin büyümesini ya da küçülmesini yakından etkiler.

Aaa-19

Göz Bebekleri Büyüdüğünde Ne Anlama Gelir?

Göz bebekleri neden büyür sorusunun tek cevabı ışık değildir. Heyecan, korku ve adrenalin de göz bebeklerinin büyümesine neden olur. Göz bebeklerimizin büyümesine neden olan önemli olgulardan biri de yaşadığımız duygulardır. Örneğin sevdiğimiz birini gördüğümüzde, aşık olduğumuzda ya da sevdiğimiz bir yemeği yerken de göz bebeklerimiz büyür. Aynı şekilde nefret ettiğimiz birine bakarken de gözlerimiz büyür. Yapılan deneylere göre bu ihtimaller söz konusu olduğunda kadınların göz bebekleri erkeklere nazaran daha çok büyür. Bu durum da kadınların duyguları daha yoğun yaşadığını gösterir.

Duygusal Tepkiler ve Göz Bebeklerinin Büyümesi

Gözbebekleri neden büyür sorusunun en önemli cevabı duygularımızdır. Psikologların yapmış olduğu araştırmalara yönelik bazı sebepler ortaya çıkmıştır. Bu sebepleri maddeler halinde aşağı sıralayabiliriz.

İşimizi ne kadar derinden yaparsak göz bebekleri o kadar büyür

Psikologlar 1964 yılında yapılan bir deneyde katılımcılara değişik zorluklarda görevler vererek göz bebeklerinin nasıl değiştiğini analiz etmişler. İnsan ne kadar düşünüp işe kafa yorarsa göz bebekleri o kadar büyür.

Göz bebeklerimiz beynimizle ilgili mesajlar veriyor

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sağlık müdahalelerinde ilk önce göz bebeklerine bakılır. Bu da hayati fonksiyon için önemli bir göstergedir.

Göz bebekleri yalan söylediğimizi de ispatlıyor

Yalan söyleyen kişi karşısındakiyle daha az göz teması kurar. Genel olarak kurduğu göz temasının 3te1 i kadar göz teması kurulur. Erkekler yalan söylerken yere doğru bakarken kadınlar genelde tavana doğru bakar.

Negatif düşünceleri de göz bebekleri yansıtır

Beynimiz olumsuz görüşlere daldığında göz bebekleri normale göre daha da küçülmektedir.

Sevdiğimiz bir şeye baktığımızda da göz bebekleri büyür

Sevdiğimiz bir obje ya da bir kişiye bakarken heyecanlanırız ve mutlu oluruz. Bu da göz bebeklerimizi büyütmek için yeterlidir.

Uyuşturucu madde de göz bebeklerimize yansır

Alkol ve morfin türevi uyuşturucular göz bebeklerini küçültürken kokain gibi uyuşturucu maddeler göz bebeklerinin büyüdüğünü gösterir.

Çevresel Faktörler: Işık Seviyeleri Göz Bebekleri Üzerinde Nasıl Bir Etki Yaratır?

Işığın göz bebeklerine etkisi oldukça fazladır. Göz bebeklerinin boyutu gözlerinize ulaşan ışık miktarı tarafından kontrol edilir. Parlak ışıklarda gözlerinize ışığın daha çok girmesinin önlenmesi açısından göz bebekleriniz kendini küçültür. Loş ışıkta ise gözünüze daha fazla ışık yollamak için göz bebekleri büyür yani irileşir. İri göz bebeği, göz bebeğinin büyümesi anlamına gelir.

Normal göz bebeği parlak ışıkta 2,0 karanlıkta 4,0 le 8,0 mm arasında değişiklik gösterir. Ancak göz bebeğinin büyüklüğü yaşa bağlı olarak da değişiklik gösterir. İrileşmiş bir göz bebeği tipik olarak ışığa tepki vermez. Işığa hiç tepki vermeyen göz bebeğine de sabit göz bebeği adı verilir.

Sürekli olarak bilgisayar, telefon, televizyon yani ekrana bakmak da göz bebeklerinin büyüyüp küçülmesini belirler. Sürekli beyne ışık iletimi sağlandığı için ekrana bakarken zamanla göz bebeklerinin küçüldüğünü fark edebilirsiniz. Ekrana bakmak bu nedenle çok sağlıklı değildir çünkü göz bebeği dahil olmak üzere tüm göz fonksiyonlarını olumsuz nitelikte etkiler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
DEM'li belediyelerde işçi kıyımı! Yüzlerce kişinin görevine son verdiler

DEM'li belediyelerde işçi kıyımı! Yüzlerce kişinin görevine son verdiler