19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Hipopigmentasyon nedir?

Hipopigmentasyon nedir?

Hipopigmentasyon, bir hastalık veya travma nedeniyle cilt renginin kaybıdır. İnsanları doğumdan etkileyebilir veya daha sonra yaşamlarında gelişebilir.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hipopigmentasyon nedir?

Hipopigmentasyon nedir?

Hipopigmentasyon, cilt renginin olmadığı zamandır. Tüm vücudu veya sadece küçük bir alanı etkileyebilir. Hipopigmentasyonu anlamak için cildin genellikle rengini nasıl aldığını bilmek yardımcı olur. Melanositler, melanin üreten pigment hücreleridir. Melanin, cilde, saça ve gözlere pigmentlerini veya rengini veren proteindir.

Derideki pigment miktarı genellikle güneş ışığına ve genetiğe bağlı olarak değişir. Ancak pigmentasyon bozuklukları ayrıca cildin koyuluğunu veya açıklığını da etkileyebilir.

Hipopigmentasyon, cilt pigmenti veya renginin kaybıdır. Vücudun her yerinde oluşabilir veya lokalize olabilir. Lokalize hipopigmentasyonda, cilt üzerinde beyaz görünen çok sayıda yamalar veya alanlar olabilir. Yamaların boyutu ve şekli geniş ölçüde değişebilir.

Hipopigmentasyonu olan kişilerde, melanositlerde veya melaninde bir azalma meydana gelir. Amino asit tirozinindeki bir düşüş de hipopigmentasyona yol açabilir. Melanositler melanin yapmak için tirozin kullanır.

Nedenler

Hipopigmentasyonun birkaç farklı nedeni vardır. Bu durum en sık ciltte yaralanma veya travma sonucu ortaya çıkar.

Kabarcıklar, yanıklar ve enfeksiyonların tümü cilde zarar verebilir ve hipopigmentasyona neden olabilir. Kimyasal ve lazer peeling gibi kozmetik cilt tedavileri, işlem yanlış yapılırsa hipopigmentasyona da neden olabilir.

Bazı kronik durumlar da hipopigmentasyona neden olabilir. Hipopigmentasyonun kronik bir durumdan kaynaklandığı durumlarda, durum genellikle doğumdan itibaren ortaya çıkar.

Türleri

Hipopigmentasyon türleri şunlardır:

Albinizm:  Albinizm nadir görülen kalıtsal bir hastalık olarak kabul edilir. Albinizm, melanin üretimini etkileyen gendeki bir kusur nedeniyle oluşur.

Albinizm olan insanlar melanin üretemediklerinden, cilt pigmentasyonu eksikliği vardır. Derileri ve saçları beyaz görünür ve gözlerinin süsenlerinde daha az pigment olabilir.

Vitiligo: Vitiligo'nun kesin nedeni tam olarak anlaşılmamıştır, ancak araştırmacılar bunun melanin üreten hücrelere zarar veren otoimmün bir hastalığa bağlı olabileceğine inanmaktadır.

Vitiligo, cilt üzerinde tüm vücutta veya kollar veya yüz gibi belirli alanlarda oluşabilecek pürüzsüz, beyaz lekelere neden olur. Cilde ek olarak, ağzın içinde ve saçta beyaz lekeler de gelişebilir.

Pityriasis alba: Pityriasis alba en sık koyu tenli çocuklarda görülür ve yüzünde beyaz, hafifçe yükselen yamaları içerir. Pityriasis alba'nın nedeni bilinmemektedir, ancak egzema ile ilişkili olabilir.

Tedavi

Hipopigmentasyon için tedavi hastalığın nedenine bağlıdır. Birçok insan rahatsız edici semptomlara yol açmıyorsa hipopigmentasyonu tedavi etmemeyi seçer.

Albinizm için bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, albinizm olan insanlar cilt kanseri geliştirme riski daha yüksektir. Güneşe maruz kalma konusunda dikkatli olmalı ve daima güneş kremi kullanmalıdırlar. Albinizm olan insanlar da görme sorunu riskini arttırır, bu yüzden gerektiğinde güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka giymeye çalışmalıdırlar.

Diğer durumlarda, tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Örneğin, bir yaralanma nedeniyle hipopigmentasyon gelişen insanlar, derilerinin tedavi olmadan zamanla normal rengine döndüğünü görebilirler. Pityriasis alba'ya bağlı hipopigmentasyon da tedavi gerektirmeyebilir. Çoğu durumda, beyaz lekeler kendi başlarına gider.

Bir kişi cilt renginin azalmasına yardımcı olabilecek topikal bir steroid krem ​​kullanmayı seçebilir. Nemlendirici bir losyon ayrıca durumla birlikte oluşabilecek kuruluğu ve kaşıntıyı azaltmak için de yararlı olabilir.

Vitiligo için tedavisi olmasa da, bazı tedaviler ciltte beyaz lekeleri azaltmaya yardımcı olabilir. Deriye kortikosteroid uygulanması renk eklemeye yardımcı olabilir, ancak yan etkileri olabilir ve cildin kuru ve kırılgan hale gelmesine neden olabilir.

Vitiligo ayrıca birkaç hafta boyunca haftada iki ila üç kez cilt üzerinde kullanılan bir lazerle tedavi edilebilir. Bazı insanlarda, bu sonuçlar sadece geçicidir ve beyaz lekeler zamanla geri döner. Hipogigmentasyonu tedavi etmek için ilaç tedavisi ve ışık terapisi kullanılarak kombine bir tedavi de kullanılabilir. Etkilenen bölgede ışık tedavisi kullanılmadan önce ilaç cilde uygulanır veya ağız yoluyla alınır.

Bu tedavinin genellikle bir yıla kadar haftada iki ila üç kez tekrarlanması gerekir. Işık terapisi ile birlikte Psoralen, sadece ışık terapisinden daha etkili olma eğilimindedir. Albinizm ve vitiligo gibi hipopigmentasyonla ilişkili durumlar yaşam süresini kısaltmaz. Albinizm olan bir kişinin cildi ve gözlerini güneşin zararlarından korumak için adımlar atması gerekecek, ancak normal ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler.

Her ne kadar hipopigmentasyon yaşamı tehdit edici olmasa da, yaşamı değiştirebilir ve düşük özgüven ve öz güven eksikliği gibi duygusal sorunlara yol açabilir. Eğitim, akran desteği ve tedavi seçenekleri hakkında öğrenme, sosyal ve duygusal endişeleri azaltabilir ve genel sonucu iyileştirebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rus yetkiliden savaş uyarısı geldi

Rus yetkiliden savaş uyarısı geldi