25 Aralık 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık İnsülin problemleri nasıl gelişir?

İnsülin problemleri nasıl gelişir?

Bir kişinin ne kadar glikoz aldığını ayarlayan insülin yapamaması olasılığını artıran genleri veya ortamı vardır. Vücut, fazla kan glukozunu işlemek için ekstra insülin yapmaya çalışır. Pankreas artan taleplere ayak uyduramaz ve aşırı kan şekeri kanda dolaşmaya başlar ve hasara neden olur. Zamanla, insülin hücrelere glikoz vermede daha az etkili hale gelir ve kan şekeri seviyeleri yükselmeye devam eder.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İnsülin problemleri nasıl gelişir?

İnsülin problemleri nasıl gelişir?

Doktorlar tip I diyabetin kesin nedenlerini bilmiyorlar. İnsülin direnci olarak da bilinen Tip 2 diyabetin daha belirgin nedenleri vardır.

İnsülin, bir kişinin yiyeceğindeki glikozun vücudundaki hücrelere enerji sağlamak için erişmesine izin verir. İnsülin direnci genellikle aşağıdaki döngünün bir sonucudur:

Bir kişinin ne kadar glikoz aldığını ayarlayan insülin yapamaması olasılığını artıran genleri veya ortamı vardır. Vücut, fazla kan glukozunu işlemek için ekstra insülin yapmaya çalışır. Pankreas artan taleplere ayak uyduramaz ve aşırı kan şekeri kanda dolaşmaya başlar ve hasara neden olur. Zamanla, insülin hücrelere glikoz vermede daha az etkili hale gelir ve kan şekeri seviyeleri yükselmeye devam eder.

Tip 2 diyabet durumunda, insülin direnci kademeli olarak gerçekleşir. Bu nedenle doktorlar sıklıkla bu döngüyü yavaşlatmak veya geri çevirmek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı önermektedir.

Egzersiz ve diyet ipuçları

Doktorlar, tip 2 diyabetli bir kişiyi teşhis ederse, genellikle kilo kaybını ve genel sağlığı desteklemek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı önerecektir.

Doktor diyabet veya prediyabetli bir kişiyi beslenme uzmanına yönlendirebilir. Uzman, diyabetli bir kişinin aktif, dengeli bir yaşam tarzı sürmesine ve durumu yönetmesine yardımcı olabilir.

Sağlıklı diyet

Sağlıklı bir diyet, diyabetin önlenmesine, tersine çevrilmesine veya yönetilmesine yardımcı olabilir.

Bir kişinin diyabetli bir yaşam tarzına ulaşmak için atabileceği adımlar:

  • Kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, yağsız proteinler, az yağlı süt ve fındık gibi sağlıklı yağ kaynakları dahil olmak üzere taze, besleyici gıdalarda yüksek bir diyet yemek.

  • Boş kaloriler sağlayan yüksek şekerli yiyeceklerden veya tatlandırılmış gazlı içecekler, kızarmış yiyecekler ve yüksek şekerli tatlılar gibi başka besinsel faydaları olmayan kalorilerden kaçınmak.

  • Aşırı miktarda alkol almaktan kaçınmak.

  • Günde en az 30 dakika hareket etmek, yürüyüş, aerobik, bisiklete binmek veya yüzmek gibi haftanın en az 5 gününde egzersiz yapmak.

  • Baş dönmesi, konfüzyon, zayıflık ve bol terleme dahil, egzersiz yaparken kan şekeri düşüklüğünün belirtilerini tanımak.

  • İnsanlar aynı zamanda vücut kitle indeksini düşürmek için adımlar atabilir, bu da tip 2 diyabetli bazı kişilerin ilaç kullanmadan durumu yönetmelerine yardımcı olabilir.

  • Yavaş, istikrarlı kilo kaybı hedefleri, bir kişinin uzun vadeli yararlarını elde etmesine yardımcı olma olasılığı daha yüksektir.

  • İnsülin kullanma

Tip I diyabet hastaları ve bazı tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini engellemek için insülin enjekte etmesi gerekebilir.

Çeşitli insülin tipleri mevcuttur ve bunların çoğu, etkilerinin ne kadar süreceği ile gruplanır. Hızlı, düzenli, orta ve uzun etkili insülinler vardır.

Bazı insanlar sürekli olarak düşük kan şekeri seviyelerini korumak için uzun etkili insülin enjeksiyonu kullanacaktır. Bazı insanlar kısa etkili insülin veya insülin tiplerinin bir kombinasyonunu kullanabilir.

Kendi kendini izleme, bir kişinin kan şekeri seviyelerini öğrenmesinin tek yoludur. Herhangi bir fiziksel semptomdan seviyenin kabul edilmesi, bir kişi aşırı düşük glikozdan şüphelenmediği ve hızlı bir glikoz dozuna ihtiyaç duyduğunu düşünmediği sürece tehlikeli olabilir.

Aşırı insülin kullanımının zararları

İnsülin, diyabet hastalarının aktif bir yaşam tarzı yaşamasına yardımcı olur. Bununla birlikte, özellikle bir kişi çok fazla uygularsa, ciddi yan etkilere neden olabilir.

Aşırı insülin hipoglisemiye (aşırı kan şekeri), bulantı, terleme ve titremeye neden olabilir.

İnsanların insülini dikkatli bir şekilde ölçmeleri ve kan şekeri seviyelerini olabildiğince dengeleyen tutarlı bir diyet yemeleri önemlidir.

Diğer ilaçlar

İnsüline ek olarak, bir kişinin durumunu yönetmesine yardımcı olabilecek başka tür ilaçlar da mevcuttur.

Metformin

Tip 2 diyabet için, doktor hap veya sıvı formda metformin reçete edebilir.

Kan şekeri düşürücü

İnsülini daha etkili hale getirmek

Ayrıca kilo vermeye yardımcı olabilir. Sağlıklı bir kiloya sahip olmak diyabetin etkisini azaltabilir.

Diyabetin yanı sıra, bir kişinin başka sağlık riskleri olabilir ve bunları kontrol etmek için ilaçlara ihtiyacı olabilir. Bir doktor, kişiye ihtiyaçları hakkında tavsiyelerde bulunacaktır.

SGLT2 inhibitörleri ve GLP-1 reseptörü agonistleri

2018’de yeni kılavuzlar ayrıca aşağıdakilere sahip kişiler için ek ilaçlar yazılmasını önerdi:

Aterosklerotik kardiyovasküler hastalık

Kronik böbrek hastalığı

Bunlar sodyum-glukoz cotransporter 2 (SGLT2) inhibitörleri veya glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) reseptörü agonistleridir.

Aterosklerotik kardiyovasküler hastalığı olanlar ve kalp yetmezliği riski yüksek olanlar için, kılavuzlar doktorlara bir SGLT2 inhibitörü önermelerini tavsiye etmektedir.

GLP-1 reseptörü agonistleri, vücudun ürettiği insülin miktarını artırarak ve kan dolaşımına giren glikoz miktarını azaltarak çalışır. Enjekte edilebilir bir ilaçtır. İnsanlar metformin ile veya tek başlarına kullanabilirler. Yan etkileri, mide bulantısı ve iştahsızlık gibi mide-bağırsak problemlerini içerir.

SLGT2 inhibitörleri kan şekeri seviyesini düşürmek için yeni bir ilaç türüdür. İnsülinden ayrı olarak çalışırlar ve insülin kullanmaya hazır olmayan kişiler için faydalı olabilirler. İnsanlar ağzından alabilir. Yan etkiler arasında yüksek idrar ve genital enfeksiyon riski ve ketoasidoz vardır.

Diyabet ciddi, kronik bir durumdur. Diyabetin kendisi yönetilebilir olmakla birlikte, komplikasyonları günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir ve bazıları hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Diyabet komplikasyonları şunları içerir:

  • Diş ve diş eti hastalıkları

  • Göz problemleri ve görme kaybı

  • Uyuşma dahil, ülserlere ve tedavi edilmeyen yaralanma ve yaralanmalara yol açan ayak problemleri

  • Kalp hastalığı

  • Diyabetik nöropati gibi sinir hasarı

  • İnme

  • Böbrek hastalığı

Böbrek hastalığı durumunda, bu komplikasyon böbrek yetmezliğine, vücut suyu doğru şekilde atmadığında suyun tutulmasına ve mesane kontrolünde zorluk çekmeye neden olabilir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Saman nezlesi nedir?

Saman nezlesi nedir?