08 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık İshalin nedenleri

İshalin nedenleri

İshal en sık görülen sağlık şikayetlerinden biridir. Hafif, geçici bir durumdan, hayati tehlike arz eden bir duruma kadar değişebilir. Küresel olarak, her yıl tahminen 2 milyar ishal vakası vakası görülmekte olup, 5 yaşın altındaki, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde 1,9 milyon çocuk diyare nedeniyle ölmektedir.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İshalin nedenleri

İshal en sık görülen sağlık şikayetlerinden biridir. Hafif, geçici bir durumdan, hayati tehlike arz eden bir duruma kadar değişebilir. Küresel olarak, her yıl tahminen 2 milyar ishal vakası vakası görülmekte olup, 5 yaşın altındaki, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde 1,9 milyon çocuk diyare nedeniyle ölmektedir.

Bazı insanlar sıklıkla dışkılar, ancak normal tutarlılıktadırlar. Bu ishal değildir. Benzer şekilde, emzirilen bebekler sık ​​sık gevşek dışkılar. Bu da normaldir ve ishal değildir.

İshal hakkında genel bilgiler

Çoğu ishal vakası bakteri, virüs veya parazitlerden kaynaklanır. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi iltihabi barsak hastalıkları (IBD) kronik ishale neden olabilir

Antidiarreal ilaçlar ishal çıkışını azaltabilir ve çocuklarda çinko takviyesi etkilidir. Bazı beslenme ve probiyotik müdahaleler ishalin önlenmesine yardımcı olabilir

İshalin nedenleri

İshal vakalarının çoğu gastrointestinal sistemdeki bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu enfeksiyondan sorumlu mikroplar şunları içerir:

  • Bakteriler

  • Virüsler

  • Paraziter organizmalar

Bazı kronik ishal vakalarına "fonksiyonel" denir, çünkü net bir neden bulunamaz. Gelişmiş dünyada, irritabl barsak sendromu (IBS), fonksiyonel ishalin en sık nedenidir. IBS bir semptom kompleksidir. İshal, kabızlık veya her ikisi de dahil olmak üzere karın ağrısı ve değişmiş bağırsak alışkanlıklarında kramp vardır.

İnflamatuar barsak hastalığı (IBD) kronik ishalin bir başka nedenidir. Ülseratif kolit veya Crohn hastalığını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Dışkıda her iki durumda da sıklıkla kan bulunur.

Kronik ishalin diğer ana nedenleri arasında şunlar vardır:

Mikroskobik kolit: Bu, genellikle gece boyunca, yaşlı yetişkinleri etkileyen, kalıcı bir diyaredir.

Malabsorptif ve maldigestive ishal: İlk sebebi bozulmuş besin emilimiyken ikinci sebebi, bozulmuş sindirim fonksiyonundur. Çölyak hastalığı buna bir örnektir.

Kronik enfeksiyonlar: Seyahat öyküsü veya antibiyotik kullanımı, kronik ishal ile ilgili ipuçları olabilir. Bunun nedeni çeşitli bakteri ve parazitler olabilir.

İlaca bağlı ishal: Antibiyotikler dahil müshiller ve diğer ilaçlar ishali tetikleyebilir.

Kanser nedenleri: Neoplastik diyare, birkaç bağırsak kanseri ile ilişkilidir.

İshal tedavisi

Hafif akut diyare vakaları tedavi olmadan düzelebilir. Kalıcı veya kronik ishal teşhisi konulacak ve diyare semptomlarına ek olarak altta yatan nedenler tedavi edilecektir.

Sıvı dengesi sadece daha fazla sıvı içerek değiştirilebilir veya ağır vakalarda intravenöz olarak alınabilir. Çocuklar ve yaşlılar dehidratasyona daha açıktır.

Oral rehidrasyon çözeltisi veya tuzları (ORS), tuz ve glukoz içeren suyu ifade eder. Dışkıda kaybolan su ve elektrolitlerin yerini almak için ince bağırsak tarafından emilir. Gelişmekte olan ülkelerde, ORS sadece birkaç kuruşa mal oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ORS'nin şiddetli olmayan ishal vakalarının yüzde 90'ından fazlasını güvenli ve etkili bir şekilde tedavi edebileceğini söyledi.

Antidiarreal ilaç tedavisi

Reçetesiz satılan ilaçlar (OTC) ayrıca antidiarreal ilaçlar da mevcuttur:

Loperamide veya Imodium, dışkı geçişini azaltan bir antimotilite ilacıdır

Bizmut subsalisilat, örneğin Pepto-Bismol, yetişkinlerde ve çocuklarda ishal dışkı çıktısını azaltır.

Antidiarreal ilaçların dışkı yoluyla patojenlerin uzaklaştırılmasını azaltarak bakteriyel enfeksiyonu uzatabileceği konusunda bazı endişeler vardır.

Antibiyotikler

Antibiyotikler yalnızca bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu ishalin tedavisinde kullanılır. Sebep belli bir ilaç ise, başka bir ilaca geçmek mümkün olabilir.

Diyet

Beslenme uzmanları, ishal için bazı beslenme ipuçları sunuyor:

  • Şeker ilave edilmeden, meyve suyu gibi berrak, durgun sıvılar yudumlayın.

  • Her gevşek dışkılamadan sonra, kaybolan sıvıları en az bir bardak sıvı ile yerine koyun.

  • İçkilerin çoğunu öğünler arasında değil, öğün sırasında için.

  • Seyreltilmiş meyve suları, haşlanmış patatesler ve muzlar gibi yüksek potasyumlu yiyecekleri ve sıvıları tüketin.

  • Et suyu, çorba, spor içeceği ve tuzlu kraker gibi yüksek sodyumlu yiyecekler ve sıvılar kullanın.

Beslenme uzmanlarından diğer tavsiyeler:

Dışkıyı kalınlaştırmaya yardımcı olduklarından, muz, yulaf ezmesi ve pirinç gibi çözünür lifleri yüksek yiyecekler yiyin

Kremsi, kızartılmış ve şekerli yiyecekler gibi ishalin kötüleşmesine neden olabilecek yiyecekleri sınırlayın

İshali kötüleştirebilecek yiyecek ve içecekler şunlardır:

  • Şekersiz sakız, nane, tatlı kiraz ve kuru erik

  • Kafeinli içecekler ve ilaçlar

  • Meyve suları, üzüm, bal, hurma, kuru üzüm, incir, alkolsüz içecekler ve kuru eriklerden alınan yüksek miktarlarda fruktoz

  • Süt ürünlerinde laktoz

  • Magnezyum

  • Probiyotikler

İshalde probiyotiklerin rolü hakkında karışık kanıtlar var. Turist ishalinin önlenmesine yardımcı olabilirler. Çocuklarda, diyare hastalığını 1 gün azaltabileceklerine dair kanıtlar vardır.

Antibiyotik ilişkili ishal, kanıtlar karışık olmasına rağmen, Clostridium difficile ile ilişkili ishal gibi probiyotik kullanımıyla azaltılabilir.

İnsanlar çok sayıda zorlama olduğu için doktorlarından tavsiye istemeliler. Antibiyotikle ilişkili diyare için en çok incelenen tür Lactobacillus rhamnosus ve Saccharomyces boulardii'ye dayanan probiyotiklerdir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kurum'dan 'kentsel dönüşümde yeni yönetmelik' açıklaması

Kurum'dan 'kentsel dönüşümde yeni yönetmelik' açıklaması