Kalsiyum tüm canlı organizmalar için gerekli olan kimyasal bir elementtir. Vücuttaki en bol mineraldir ve sağlık için hayatidir. Kalsiyum vücutta beyin ile vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde devam etmesinin yanı sıra kemikleri de koruma görevini üstlenir. Bunun için canlıların belirli seviyelerde kalsiyum alması gerekir. İnsanlar sağlıklı bir diyet ile kalsiyumu gıdalardan doğal olarak alabilir ancak yetersiz olduğu durumlarda kalsiyum takviyeleri de mevcuttur.
Kalsiyumun faydaları
Kalsiyum vücutta çeşitli roller oynar; bunlar şunları içerir:
Kemik sağlığı
Vücuttaki kalsiyumun neredeyse tamamı (%99’u) dişlerde ve kemiklerde toplanır; kemiğin gelişimi, büyümesi ve bakımı için gereklidir. Kalsiyum, kemik yoğunluğu en yüksek olduğunda 20-25 yaşlarına ulaşana kadar insanın kemiklerini güçlendirmeye devam eder. Bu yaştan sonra, kemik yoğunluğu azalır, ancak kalsiyum kemiklerin korunmasına ve yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olan kemik yoğunluğu kaybını yavaşlatmaya yardım etmeye devam eder.
20-25 yaşından önce yeterli kalsiyum tüketmeyen insanlar, daha sonra yaşamlarında cam kemik hastalığı veya osteoporoz gelişme riski oldukça yüksektir; Bunun nedeni kalsiyumun kemiklerden bir rezerv olarak çekilmesidir.
Kas kasılması
Kalsiyum, kalp kası atışı da dahil olmak üzere kas kasılmasını düzenler. Bir sinir bir kası uyardığında kalsiyum salınır; kastaki proteinlerin kasılma çalışmalarını gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Kas sadece kalsiyum kastan geri pompalandıktan sonra tekrar rahatlar.
Kanın pıhtılaşması
Kalsiyum normal kan pıhtılaşmasında kilit bir rol oynar. Pıhtılaşma işlemi birkaç adımla karmaşıktır; çok sayıda kimyasal madde söz konusudur. Kalsiyum bu adımların bir kısmında rol oynar.
Diğer roller
Kalsiyum birçok enzim için bir ortak faktördür; bu, kalsiyum varlığı olmadan, bu önemli enzimlerin verimli çalışamayacağı anlamına gelir.
Kalsiyum kan damarlarını çevreleyen düz kasları etkiler ve rahatlamasını sağlar. Kalsiyumun D vitamini olmadan kolayca emilmediğini not etmek önemlidir.
Kalsiyum bakımından zengin gıdalar
Kalsiyum birçok farklı yiyecek ve içecekte bulunabilir; ayrıca kalsiyumumuzu çeşitli kaynaklardan almamız tavsiye edilir.
Aşağıdaki yiyecek ve içecekler zengin kalsiyum kaynaklarıdır:
-
Süt
-
Peynir
-
Yoğurt
-
Fıstık, susam, badem ve fındık gibi tohumlar
-
Fasulyeler
-
İncir
-
Brokoli
-
Ispanak
-
Soya peyniri
-
Karahindiba yaprakları
-
Birçok müstahkem kahvaltı gevrekleri
Ezilmiş yumurta kabukları kalsiyum içerir ve bir toz halinde öğütülebilir ve yiyecek ve içeceğe eklenebilir.
Her gün ne kadar kalsiyum alınmalı?
Günlük olarak aşağıdaki miktarda kalsiyum almalıyız:
-
1-3 yaş arası: günde 700 miligram (mg)
-
4-8 yaş arası: günde 1.000 mg
-
9-18 yaş: günde 1300 mg
-
19-50 yaş arası: günde 1.000 mg
-
Emziren veya hamile genç: günde 1.000 mg
-
Emziren veya hamile yetişkin: günde 1.000 mg
-
51-70 yaş (erkek): günde 1.000 mg
-
51-70 yaş (kadın): günde 1.200 mg
-
71+ yaş: günde 1.200 mg