19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Koronafobiyle ilgili önemli uyarı

Koronafobiyle ilgili önemli uyarı

Prof. Dr. İsmail Balık, ölümcül koronavirüs salgınının etkileriyle ilgili olarak "Depresif kişilik özelliği, kaygı bozukluğu olan kişilerde daha fazla olmak üzere birçok kişide koronafobi belirtileri görülüyor ve bunların önemli bir kısmı hastanelere test yaptırmak için panik içinde başvuruyor" ifadelerini kullandı.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Koronafobiyle ilgili önemli uyarı

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) herhangi ilacı ve aşısı olmaması nedeniyle halkta koronafobi oluşmaya başladığını söyledi.

Hürriyet'e konuşan Balık, şunları söyledi:

"Hastanelere test için koşuyorlar"
"Günlerdir, belki de son yıllarda ekranlarda ve çevremizde Kovid-19 pandemisi kadar uzun süre ve aşırı yoğunlukta hiçbir konu gündem oluşturmadı. Ayrıca sürekli gündeme gelen dramatik görüntüler, hızla artan rakamlar ve kesin tedavi ve aşının da olmayışı, bulaşmanın kolay olması gibi kaygıyı besleyen birçok unsur, doğal olarak toplumda bu salgının bir fobisinin de doğmasına sebep oldu. Depresif kişilik özelliği, kaygı bozukluğu olan kişilerde daha fazla olmak üzere birçok kişide giderek artan şekilde koronafobi belirtileri görülüyor ve bunların önemli bir kısmı hastanelere test yaptırmak için panik içinde başvuruyor.

"Dikkat kalıcı olabilir"
Bu kişilerde fobi ya da panik atak belirtileri olarak, ateş basması, çarpıntı, nefes daralması, ellerde ayaklarda üşüme, öksürük görülebiliyor. Bu belirtiler, COVID-19 hastalığıyla karıştırılıyor. Bu kişiler, hem sağlık çalışanlarının gereksiz iş yükünü arttırıyor, hem de kendileri ve çevreleri açısından risk yaratıyor. Koronafobiden şüphelenenler kendi çabalarıyla sorunu aşmaya çalışmalı, başaramazlarsa telefonla psikiyatrist desteği almalı. Yoksa bir kısmında salgın bittikten sonra da kalıcı obsesyon görülebilir.”

Psikososyal Destek Hattı: ALO 217
Sağlık Bakanlığı, virüs nedeniyle artan kaygı, panikatak ve koronafobi vakaları için 81 ilde psikososyal destek hattı kurdu. ‘217’ telefon numarası üzerinden kurulan psikososyal destek hattında, İstanbul için 47 hat ayrıldı.

Her ilde mutlaka bulunan, Alo 217 için Adana’da ve Ankara’da 6, İzmir’de 9 hat oluşturuldu. Bu hatlar sağlıklı yaşam merkezleri, il ya da ilçe müdürlükleri ve bazı hastanelere ait. Psikososyal destek hattı sadece yetişkinlere değil, çocuklara da hizmet veriyor. Telefonları uzmanlar yanıtlıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bir mahalle daha karantinaya alındı

Bir mahalle daha karantinaya alındı