21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Kulak burun boğaz uzmanları hangi hastalıklara bakar?

Kulak burun boğaz uzmanları hangi hastalıklara bakar?

Kulak burun boğaz uzmanları kulak, burun, boğaz ve ilgili bedensel yapıların hastalık ve rahatsızlıklarının tedavisinde ve yönetiminde uzmanlaşmış hekimlerdir. Kulak burun boğaz uzmanlarına kulak, burun ve boğaz (KBB) doktorları da denir. Hem tıbbi hem de cerrahi bakım sağlarlar.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kulak burun boğaz uzmanları hangi hastalıklara bakar?

Kulak burun boğaz uzmanları kulak, burun, boğaz ve ilgili bedensel yapıların hastalık ve rahatsızlıklarının tedavisinde ve yönetiminde uzmanlaşmış hekimlerdir. Kulak burun boğaz uzmanlarına kulak, burun ve boğaz (KBB) doktorları da denir. Hem tıbbi hem de cerrahi bakım sağlarlar.

Kulak burun boğaz en eski tıbbi uzmanlık alanıdır. Kulak burun boğaz hastalıkları ve hastalıkları her yaşta veya cinsiyette insanlarda görülebilir. Kulak burun boğaz durumlarının çoğu fizik muayene ile teşhis edilebilir, bu da kulak burun boğaz uzmanlarının hasta bakımına uygulamalı bir yaklaşım benimsendiği anlamına gelir.

Kulak burun boğaz nedir?

KBB doktorları kulak, burun ve boğaza odaklanır ancak kulak burun boğaz incelemesi son 50 yılda genişlemiş ve şimdi baş ve boyun üzerinde durmaktadır.

Kulaklar: İşitme bozukluklarının tedavisi kulak burun boğaz uzmanlarına özgüdür.

Burun: Kronik sinüzit, burun boşluğunun yönetimi ayrıca alerji ve koku alma ile ilgili problemlerin tedavisini de içerir.

Boğaz: Laringeal ve üst özofageal hastalıkların tanısı ve tedavisi, vokal zorluklar ve yutma problemleri dahil olmak üzere KBB uzmanlarının sorumluluğundadır.

Baş ve boyun: Kulak burun boğaz uzmanları, enfeksiyöz hastalıklar, travma, deformiteler ve kanserler dahil olmak üzere yüz, baş ve boynu etkileyen hastalıkları ve rahatsızlıkları da tedavi edebilirler. Bu alanda, kulak burun boğazları, dermatoloji ve ağız cerrahisi gibi diğer uzmanlık alanlarıyla karşı karşıya gelebilir.

Kulak burun boğaz alanında yedi farklı alana odaklanmaktadır. Bazı kulak burun boğaz uzmanları, birinde uzmanlaşmak ve hizmetlerini uzmanlık alanıyla sınırlandırmak için ek çalışma yapacaklar.

Bunlar şunları içerir:

  • İlaç, immünoterapi veya tetikleyicilerden kaçınma yoluyla alerjilerin tedavisi

  • Kozmetik, fonksiyonel veya rekonstrüktif amaçlar için yüz, boyun veya kulağa cerrahi müdahale yapılması

  • Burun ve boğazda olmak üzere baş ve boyun tümörlerinin tedavisi veya çıkarılması

  • Boğaz rahatsızlıklarını yönetme

  • İşitme ve dengeyi etkileyen enfeksiyonlar, tümörler ve sinir yolu bozuklukları dahil olmak üzere kulak problemlerinin tedavi edilmesi

  • Doğuştan anomaliler ve gelişimsel gecikmeler dahil olmak üzere çocuklarda KBB hastalıkları

  • Burun ve sinüs rahatsızlıklarını yönetme

Ortak koşullar

Kulak burun boğaz uzmanları, diğer birçok koşul arasında işitme kaybını test eder ve tedavi eder.

Kulak burun boğaz uzmanları, hastalarını tedavi etmek için hem tıbbi hem de cerrahi becerileri kullanarak, çeşitli koşullara özen gösterir.

Baş ve boyun, üst solunum ve üst beslenme sistemleri, iletişim sistemleri ve kimyasal duyularla ilgili tıp bilimi konusunda sağlam bir anlayışa sahip olacaklar.

"Kulak burun boğaz uzmanı baş ve boyun cerrahı akredite bir ikamet programı tarafından, kulakları, solunum ve üst beslenme sistemlerini ve bunlarla ilişkili yapıları etkileyen hastalıkları ve rahatsızlıkları olan hastalara kapsamlı bir tıbbi ve cerrahi bakım sağlamak için hazırlanmış bir doktordur.

Aşağıdaki liste, kulak burun boğaz uzmanlarının görev alanına giren ortak koşulların bir seçimidir.

1) Havayolu sorunları

Solunum güçlüğü, stridor gibi hafif ve ağır hava yolu tıkanıklıkları gibi hayati tehlike içeren olabilir. Çeşitli farklı şartlar bu sorunlara neden olabilir.

2) Kanser

AAO-HNS'ye göre, bu yıl ABD'de 55.000'den fazla kişi baş ve boyun kanseri geliştirecek ve bu kişilerin yaklaşık 13.000'i hastalıktan ölecek.

3) Kronik sinüzit

Bu durum kronik iltihap ve burun pasajlarının şişmesini, burun içinde mukus birikmesi ve nefes alma güçlüğü ile oluşur. Enfeksiyon, burun içindeki poliplerin büyümesi veya sapmış bir septumun tümü kronik sinüzite neden olabilir.

4) Yarık dudak ve yarık damak

Bu, dudak, damak veya her ikisinin de fetal gelişim sırasında tam olarak gelişmediği ağızda bir bölünmedir. Yarıklar, küçük sorunlara neden olanlardan yeme, konuşma ve nefes alma ile ciddi şekilde etkileşime girenlere kadar değişebilir.

5) Sapmış nazal septum

Nazal septum, burun boşluğunu bölen duvardır. Sapmış bir septum, tipik olarak solunum güçlüğü ve kronik sinüzit ile sonuçlanan orta hattan büyük ölçüde kaymış olandır.

Doğuştan sapmış bir septum bulunabilir. Bununla birlikte, burnun yaralanması septumun daha sonra sapmasına neden olabilir.

6) Sarkık göz kapakları

Üst göz kapağının aşırı sarkması doğal yaşlanma sürecinin bir parçası olabilir, ancak diabetes mellitus, felç ve sinirleri veya kas reaksiyonlarını etkileyen tümörler gibi birkaç farklı altta yatan koşul da sorumlu olabilir. Sarkık göz kapakları bazen görüşü engelleyebilir.

7) GERD

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mide asidinin ve sindirim sistemindeki diğer içeriğin özofagusa girdiği bir durumdur.

Yemek borusunun dibindeki sfinkter olarak bilinen bir kas halkası genellikle mide içeriğinin yukarı doğru hareket etmesini önler. GERD olan kişilerde, bu sfinkter, mide ekşimesi, göğüs ağrıları ve yutma zorluğuna yol açabilecek işlevsiz olabilir.

8) İşitme kaybı

İşitme kaybı her yaştan insanda görülebilir ve çeşitli olası nedenlere sahiptir. Yaşlanma, yüksek sese maruz kalma, virüsler, kalp rahatsızlıkları, kafa travmaları, inme ve tümörler yavaş yavaş işitme kaybına neden olabilir.

9) Yutma bozukluğu

Her yaştan insan yiyecekleri, sıvıları ve tükürükleri ağızdan mideye taşımakta zorlanabilir. Bu duruma disfaji denir ve rahatsızlığa neden olabilir, beslenmeyi bozabilir ve öksürmeye ve boğulmaya neden olabilir.

10) Kulak çınlaması

Tinnitus, o sesin hiçbir harici kaynağının mevcut olmadığı durumlarda ses algısıdır. Kabaca her 5 kişiden 1'i rahatsız edici tinnitus yaşar, bu da strese neden olabilir ve yaşam kalitesini ve fonksiyonel sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir.

11) Bademcik veya adenoid enfeksiyonu

Boğazdaki bademcikler ve adenoidler bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Rolleri, vücuda burun ve ağızdan giren bakteri ve virüsleri örneklemektir, ancak bunlar tekrarlayan enfeksiyonlara eğilimli olabilir ve bu da cerrahiye yol açabilir.

12) Vertigo ve baş dönmesi

Baş dönmesi, sersemlik ve dengesizlik duygularını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Vertigo, hareket olmadığında eğirme hissini veya düşme hissini içeren spesifik bir baş dönmesi şeklidir. Santral sinir sistemini ve iç kulaktaki organları etkileyen durumlar baş dönmesine neden olabilir.

13) Ses bozuklukları

Vokal kordlar, virüsler, kanser ve tekrarlayan kronik asit reflü hasarı dahil birçok durum ses bozukluklarına neden olabilir. Hastalıklar ses kısıklığı, daha düşük ses perdesi, ses yorgunluğu ve sesin tamamen kaybolmasına neden olabilir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kara Harp Okulu davasında karar çıktı

Kara Harp Okulu davasında karar çıktı