26 Aralık 2024
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Kuşkonmazın faydaları

Kuşkonmazın faydaları

Kuşkonmaz, dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yenen bir sebzedir. Eşsiz, lezzetli tadıyla bilinir. Çiğ olarak yenebilir veya pişirilebilir. Folat, K vitamini, demir ve lif için iyi bir kaynaktır. Bu hamilelik sırasında değerli kılar ve kalp sağlığına ve osteoporozun önlenmesine katkıda bulunabileceği anlamına gelir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kuşkonmazın faydaları

Kuşkonmaz, dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yenen bir sebzedir. Eşsiz, lezzetli tadıyla bilinir. Çiğ olarak yenebilir veya pişirilebilir. Folat, K vitamini, demir ve lif için iyi bir kaynaktır. Bu hamilelik sırasında değerli kılar ve kalp sağlığına ve osteoporozun önlenmesine katkıda bulunabileceği anlamına gelir.

Beslenme

Bir fincan 134 gram (g) çiğ kuşkonmaz yaklaşık olarak şunları içerir:

27 kalori

0,16 g yağ

5.2 g karbonhidrat

1.88 g şeker

2,8 g lif

2.95 g protein

32 miligram (mg) kalsiyum

2.87 mg demir

19 mg magnezyum

52 mg fosfor

202 mg potasyum

2 mg sodyum

0.54 mg çinko

55.7 mcg K vitamini

51 mcg A vitamini RAE

70 mcg folat

7.5 mg C vitamini

0.192 mg tiamin

Ayrıca daha az miktarda E vitamini, niasin, B6 vitamini ve potasyum içerir.

Faydaları

Her çeşit meyve ve sebzeler, tip 2 diyabet, obezite, kalp hastalığı, bazı kanserler ve genel ölüm gibi yaşam tarzıyla ilgili birçok sağlık koşul riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıdır. Aynı zamanda enerji seviyelerini, cilt tenini ve saçı artırabilir.

1. Fetal gelişimin desteklenmesi

Kuşkonmaz en iyi doğal folat kaynaklarından biridir. Yeterli folat alımı, hamilelik, bebeklik ve ergenlik gibi hızlı büyüme dönemlerinde önemlidir.

Hamilelik sırasında folik asit takviyesi almak, hamilelik kaybını önlemeye ve büyüyen fetüsü nöral tüp defektlerinden korumanıza yardımcı olur. Bir babanın hamile kalmadan önce folat durumu da önemli olabilir.

2) Düşük depresyon riski

Folat, vücutta fazla miktarda homosistein oluşmasını önleyerek depresyon riskini azaltabilir. Homosistein kanın ve diğer besinlerin beyne ulaşmasını engelleyebilir.

Çok fazla homosistein aynı zamanda iyi hissettiğiniz hormonların serotonin, dopamin ve norepinefrin üretimine de engel olabilir. Bu hormonlar ruh halini, uykuyu ve iştahı düzenler.

3) Sağlıklı bir kalbin muhafaza edilmesi

Yüksek homosistein düzeyleri, koroner arter hastalığı insidansı ile ilişkilidir.

Normalin üzerinde olan bir homosistein düzeyi, bir kişiyi koroner arter hastalığı geliştirmede 1,7 kat daha fazla, felç geçirme ihtimalinde 2,5 kat daha fazla yapabilir.

4) Osteoporozun önlenmesi

Düşük bir K vitamini alımı, daha yüksek kemik kırılma riski ile bağlantılıdır. Sadece bir fincan kuşkonmaz, günlük K vitamini ihtiyacının önerilen miktarın yaklaşık yarısını sağlar.

İyi bir K vitamini alımı, kalsiyum emilimini artırarak ve idrarla atılan kalsiyum miktarını azaltarak kemik sağlığını artırabilir. Kuşkonmazdaki demir ayrıca kemiklerin ve eklemlerin güçlü ve elastik kalmasına yardımcı olur.

5) Kanser önleme

Düşük düzeyde folat alımı, kadınlarda daha yüksek meme kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.

Yeterli miktarda diyet folatı veya folatın besin kaynaklarından alınmasının da kolon, mide, pankreas ve rahim ağzı kanserlerine karşı korunma sağladığı görülmüştür.

6) Sindirim

Kuşkonmazın lif ve su içeriği yüksektir. Bu kabızlığın önlenmesine, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına ve kolon kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Yeterli lif düzenliliği arttırır. Bu vücudun safra ve dışkı yoluyla toksinleri atmasına yardımcı olur.

Araştırmalar, diyet lifinin bağışıklık sistemini ve iltihapları düzenlemede de rol oynayabileceğini göstermiştir. Bu, lifin kardiyovasküler hastalık, diyabet, kanser ve obezite gibi iltihapla ilgili durum riskini azaltmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Yüksek lif alımı durumunda, koroner kalp hastalığı, felç, hipertansiyon, diyabet, obezite ve bazı gastrointestinal hastalıkların gelişme riski daha düşüktür. Artan lif alımının ayrıca kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü, insülin duyarlılığını arttırdığı ve obezitesi olan kişilerde kilo kaybını arttırdığı gösterilmiştir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Karsan 'ATAK' yaptı

Karsan 'ATAK' yaptı