21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Lupus (Kelebek hastalığı) nedir?

Lupus (Kelebek hastalığı) nedir?

Lupus’ta(Kelebek hastalığı) vücudun bağışıklık sistemi hiperaktif hale gelir ve normal, sağlıklı dokuya saldırır. Bu hastalık, uzun süreli otoimmün bir hastalıktır. Belirtiler arasında iltihaplanma, şişmeyle birlikte eklem, cilt, böbrek, kan, kalp ve akciğerlerde hasar yer alır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Lupus (Kelebek hastalığı) nedir?

Karmaşık doğası nedeniyle, insanlar bazen lupus'a "1000 yüz hastalığı" derler. Lupus, 2015 yılında şarkıcı Selena Gomez'in geç ergenliklerinde tanı aldığını ve durum için tedavi gördüğünü açıklamasının ardından halkın dikkatini çekti.

Lupus bulaşıcı bir hastalık değildir. Cinsel olarak veya başka bir şekilde başka bir kişiye aktarılmaz. Ancak, nadir durumlarda, lupuslu kadınlar, bir çeşit lupus geliştiren çocukları doğurabilir. Buna yenidoğan lupusu denir.

Lupus (Kelebek Hastalığı) türleri

Farklı lupus türleri vardır. Bu makale esas olarak sistemik lupus eritematozusa (SLE) odaklanacak, ancak diğer tipler diskoid, ilaca bağlı ve neonatal lupusu içermektedir.

Sistemik lupus eritematoz:  SLE en bilinen lupus türüdür. Bu sistemik bir durumdur. Bu, vücutta bir etkisi olduğu anlamına gelir. Belirtiler hafif ila şiddetli olabilir.

Vücudun organlarını veya organ sistemlerini etkileyebileceğinden, diskoid lupus gibi diğer lupus türlerinden daha şiddetlidir. Deride, eklemlerde, akciğerlerde, böbreklerde, kanda, kalpte veya bunların bir kombinasyonunda iltihaplanmaya neden olabilir.

Bu durum tipik olarak döngülerden geçer. Remisyon zamanlarında, kişinin hiçbir semptomu olmaz ancak bir alevlenme sırasında, hastalık aktiftir ve belirtiler ortaya çıkar.

Diskoid lupus eritematozus: Diskoid lupusta eritematozus (DLE) - veya deride lupus - belirtileri sadece cildi etkiler. Yüz, boyun ve saç derisinde döküntü görülür.

Yükseltilmiş alanlar kalın ve pullu hale gelebilir ve yara izi oluşabilir. Döküntü birkaç günden birkaç yıla kadar sürebilir ve tekrarlayabilir.

Lupus Vakfı'na göre DLE iç organları etkilemiyor, ancak DLE'li insanların yaklaşık yüzde 10'u SLE'yi geliştirmeye devam eder. Bununla birlikte, eğer bu bireylerin halihazırda SLE'ye sahip olduğu ve sadece ciltte klinik belirtiler gösterdiği veya DLE veya SLE'den bir ilerleme olduğu açık değildir.

Subakut kutanöz lupus eritematozus: Subakut kutanöz lupus eritematozus, vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında ortaya çıkan cilt lezyonlarını ifade eder. Lezyonlar yara izine neden olmaz.

İlaç kaynaklı lupus:  SLE'li kişilerin yaklaşık yüzde 10'unda, bazı reçeteli ilaçlara verilen reaksiyon nedeniyle semptomlar ortaya çıkar. Genetics Home Reference'e göre, yaklaşık 80 ilaç duruma neden olabilir.

Bunlar, insanların nöbetleri ve yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullandıkları bazı ilaçları içerir. Ayrıca bazı tiroid ilaçları, antibiyotikler, antifungaller ve oral kontraseptif hapları içerir.

Uyuşturucuya bağlı lupus tipik olarak, kişi ilacı almayı kestikten sonra ortadan kalkar.

Yenidoğan lupusu:  SLE'li annelerde doğan bebeklerin çoğu sağlıklıdır. Bununla birlikte, lupus ile ilgili otoantikorları olan kadınların yaklaşık yüzde 1'inde yenidoğan lupusu olan bir bebek olacaktır.

Doğumda, yenidoğan lupusu olan bebeklerde cilt döküntüsü, karaciğer problemleri ve düşük kan sayımı olabilir. Bunların yaklaşık yüzde 10'unda anemi var.

Lezyonlar genellikle birkaç hafta sonra kaybolur. Bununla birlikte, bazı bebeklerde kalbin normal ve ritmik bir pompalama hareketi düzenleyemediği doğuştan bir kalp bloğu vardır. Bebeğin kalp pili ihtiyacı olabilir. Bu hayatı tehdit edici bir durum olabilir.

SLE veya diğer ilgili otoimmün hastalıkları olan kadınların hamilelik sırasında doktor bakımı altında olması önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Döviz bürosundan 32 bin lirayla çıktı! Tüm parayı havaya saçtı

Döviz bürosundan 32 bin lirayla çıktı! Tüm parayı havaya saçtı