25 Aralık 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Lupus (Kelebek hastalığı) teşhisi

Lupus (Kelebek hastalığı) teşhisi

Lupus (Kelebek hastalığı) teşhisi için ilk adım hastalık belirteçlerinin iyi takip edilmesi ve doktorun uygulayacağı fiziksel muaynedir. Bununla birlikte, kan testleri, antikor testleri, idrar testleri ile birlikte biyopsi ve radyolojik görüntüleme işlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Lupus (Kelebek hastalığı) teşhisi

Lupusta, (Kelebek hastalığı) diğer hastalıkların belirtilerine benzeyen çeşitli belirtiler nedeniyle tanı zor olabilir. Doktor belirtileri sorar, fizik muayene yapar ve kişisel ve aile öyküsünü alır. Doktor bazı kan testleri ve başka laboratuvar araştırmaları isteyebilir.

Biyobelirteçler

Biyobelirteçler antikorlar, proteinler, genetik ve doktora vücutta neler olduğunu veya vücudun tedaviye nasıl cevap verdiğini gösterebilen diğer faktörlerdir. Bunlar yararlıdır çünkü herhangi bir belirti olmasa bile bir kişinin durumu olduğunu gösterebilirler.

Lupus bireyleri farklı şekillerde etkiler. Bu, güvenilir biyobelirteçler bulmayı zorlaştırır. Bununla birlikte, kan testleri ve diğer araştırmaların bir kombinasyonu, doktorun tanıyı doğrulamasına yardımcı olabilir.

Kan testleri

Kan testleri, bazı biyobelirteçlerin var olup olmadığını gösterebilir ve biyobelirteçler, bir kişinin hangi otoimmün hastalığa sahip olduğu hakkında bilgi verebilir.

1) Antinükleer antikor: ANA testinde lupuslu kişilerin yaklaşık yüzde 95'i olumlu sonuç verecektir. Bununla birlikte, bazı insanlar ANA için pozitif test yaparlar, ancak lupusu yoktur. Diğer testler tanıyı doğrulamalıdır.

2) Antifosfolipid antikorları: Antifosfolipid antikorları (APL'ler), fosfolipidlere karşı yönlendirilen bir antikor türüdür. APL'ler, lupuslu kişilerin yüzde 50'sinde bulunur. Lupus olmayan kişilerde de APL olabilir.

APL'li bir kişi daha yüksek kan pıhtılaşması, felç ve pulmoner hipertansiyon riski taşıyabilir. Hamilelik kaybı da dahil olmak üzere hamilelik komplikasyon riski daha yüksektir.

3) Anti-DNA antikor testi: Lupuslu kişilerin yaklaşık yüzde 70'inde anti-DNA antikoru olarak bilinen bir antikor bulunur. Bir alevlenme sırasında sonucun pozitif olması daha olasıdır.

4) Anti-dsDNA antikoru: Anti-çift sarmallı DNA antikoru (anti-dsDNA), lupusu olan kişilerin yaklaşık yüzde 30'unu meydana getiren spesifik bir ANA antikor türüdür. Lupussuz kişilerin yüzde 1'inden daha azında bu antikor bulunur.

Test pozitifse, bir kişinin lupus nefriti veya böbrek lupusu gibi daha ciddi bir lupus şekli olduğu anlamına gelebilir.

5) Anti-Smith antikoru: Lupuslu kişilerin yaklaşık yüzde 20'sinde Sm, bir hücre çekirdeğinde bulunan bir ribonükleoprotein olan bir antikora sahiptir.

Lupussuz kişilerin yüzde 1'inden azında bulunur ve diğer romatizmal hastalıkları olanlarda nadirdir. Bu nedenle, anti-sm antikorları olan bir kişinin lupusu olması muhtemeldir. Genellikle böbrek lupusunda mevcut değildir.

6) Anti-U1RNP antikoru: Lupuslu kişilerin yaklaşık yüzde 25'inde anti-U1RNP antikorları bulunur ve lupussuz kişilerin yüzde 1'inden daha azında bulunur.

Bu antikor, Raynaud fenomeni ve Jaccoud artropatisi olan insanlarda, artrit nedeniyle el deformasyonu olan kişilerde mevcut olabilir.

7) Anti-Ro / SSA ve anti-La / SSB antikorları: Lupuslu kişilerin yüzde 30 ila 40'ında anti-Ro / SSA ve anti-La / SSB antikorları bulunur. Bunlar primer Sjögren sendromunda ve ANA için negatif test eden lupuslu kişilerde de görülür.

Lupussuz kişilerin yaklaşık yüzde 15'inde az miktarda bulunurlar ve romatoid artrit gibi diğer romatizmal durumlarda oluşabilirler.

Bir annenin anti-Ro ve anti-La antikorları varsa, onun için doğan bir bebeğin neonatal lupusa sahip olma olasılığı daha yüksektir. Lupusa sahipken hamile kalmak isteyen bir kişi bu antikorlar için testler yapar.

8) Anti-histon antikorları: Histonlara karşı antikorlar, DNA'nın yapısında rol oynayan proteinlerdir. Uyuşturucuya bağlı lupusu olan kişilerde genellikle, ve SLE'li kişilerde de olabilir. Ancak, lupus tanısını mutlaka onaylamazlar.

Serum (kan) tamamlayıcı testi

Bir serum tamamlayıcı testi, inflamasyon olduğunda vücudun tükettiği protein seviyelerini ölçer. Bir insan düşük kompleman seviyesine sahipse, bu, vücutta iltihabın bulunduğunu ve SLE'nin aktif olduğunu gösterir.

İdrar testleri

İdrar testleri, lupusun böbrekler üzerindeki etkilerini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olabilir.Protein, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve hücresel yayınların varlığı böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını göstermeye yardımcı olabilir.

Bazı testler için sadece bir numune gereklidir. Diğerleri için, kişinin 24 saatten fazla numune toplaması gerekebilir.

Doku biyopsileri

Doktor ayrıca herhangi bir hasar veya iltihaplanma olup olmadığını kontrol etmek için genellikle deri veya böbreklerden biyopsi isteyebilir.

Görüntüleme testleri

X ışınları ve diğer görüntüleme testleri doktorların lupustan etkilenen organları görmesine yardımcı olabilir.

İzleme testleri

Devam eden testler, lupus'un bir kişiyi nasıl etkilemeye devam ettiğini veya vücudunun tedaviye ne kadar iyi yanıt verdiğini gösterebilir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Erzincan'da şiddetli deprem meydana geldi

Erzincan'da şiddetli deprem meydana geldi