20 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Mide İlacı Asit mi Baz mı?

Mide İlacı Asit mi Baz mı?

Mide ilacı asit mi baz mı sorusu yıllardır çok popüler bir konudur. Bu soruya mide ilacı bazdır diyebiliriz. Ancak bazen bazı istisnaların olduğu da unutulmamalıdır.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mide İlacı Asit mi Baz mı?
KAYNAK: Haber Merkezi

Bazı mide ilaçlarında kullanılan lansoprzol etken maddesinin pka değeri 3.83 değerinde yani asidik değerdedir. Fakat propantozol adlı etken maddenin de pka değeri 9 civarındadır yani baziktir. Her iki etken madde de mide ilaçlarında kullanılır. Bir başka örnek de kalsiyum karbonattır. Bazik değere sahip olup mide ilaçlarında sıklıkla kullanılır.

Mide

Mide İlacının Genel Tanımı ve Kullanım Amacı

Mide ilacı asit mi baz mı sorusunun yanı sıra mide ilacının kullanım amacı da sıklıkla merak edilir. Mide ilaçları, çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkmış mide hastalıklarını tedavi etmek amacı ile kullanılır. Mide hastalıklarının pek çok sebebi olabilir. Mide hastalıklarının nedenleri arasında stres, yanlış beslenme, aşırı alkol tüketimi ve iklim değişiklikleri vardır. En yaygın mide hastalıkları arasında da gastrit, reflü, ülser ve mide ekşimesi yer alır.

Sık kullanılan mide ilaçları şunlardır;

·         Proton pompası inhibitörü

·         H2 reseptörleri

·         Mide koruyucuları

·         Asit dengeleyici ilaçlar

Yukarıdakilere ek olarak pek çok farklı mide ilacı türü vardır. Midede ortaya çıkan hastalığın durumuna bağlı olarak farklı ilaç türü doktor tarafından reçete edilir.

Asit ve Baz Nedir? Kimyasal Temeller

Asit ve baz nedir sorusuna çağlardır pek çok yanıt verilmiştir. Bu yanıtlardan en yaygın olanı da İsveçli bilim insanı Svante Arrhenius tarafından yapılan asit ve baz tanımıdır. Bu tanıma göre suda çözüldüğünde çözeltiye hidronyum veren maddelere asit, hidroksil iyonu veren maddelere de baz denir. Asitleri bazlardan ayıran temel nitelikler şu şekildedir;

·         Asitlerin tadı ekşidir.

·         Asitlerde aşındırıcı bir özellik mevcuttur.

·         Asitler bazlarla tepkimeye girdiğinde ortaya tuz bileşiği ve su çıkar.

·         Bazlarda kayganlık hissi mevcuttur.

Asidik derecesi pH ile ölçülür. pH değeri 7 altında kalanlar asidik, 7 seviyesinin üstüne çıkanlar da bazik diye geçer. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötr olarak bilinir. pH, çözeltinin birim hacmindeki artı yüklü hidrojen iyonlarının mol sayısı logaritmsının eksisi olarak bilinir. Bir çözeltinin asidik mi bazik mi olduğu da suya göre karşılaştırılarak anlaşılır. Bunun için saf suyun pH değeri 7 yani nötr olarak kabul edilmiştir.

Doğal Alternatifler ve Beslenme Önerileri

Mide ilacı yerine doğal alternatifler çok sık merak edilir. Çünkü mide ilaçları koruyucu da olsa, asit dengeleyici de olsa uzun süreli kullanımlarda kemiklere zarar verir. Bunun için pek çok insan ilaç kullanmak yerine doğal alternatifleri tercih ederler. Bunun için mide koruyucu ilaç yerine kullanabileceğiniz doğal alternatifler şu şekilde gösterilebilir;

Nane

Nane, mide rahatsızlıklarında çok sık kullanılır. Aynı zamanda hazımsızlığa ve mide bulantısına da çok iyi gelir. Bir bardak nane çayı, naneli şeker veya nane özü yağı kullanmak mide rahatsızlıklarını kısa sürede giderecektir.

Beyaz Pirinç

Mide rahatsızlığınız dayanılmayacak duruma geldiyse hiçbir baharat katılmamış ve yalnızca haşlanmış pirinci tüketebilirsiniz. Haşlanmış pirinç sindirim sisteminizdeki ekstra sıvıyı çekerek ekstra lif desteği de sağlayacaktır.

Yanmış Tost Ekmeği

Kulağa çok garip gelse de yanmış tost ekmeği gerçekten mideyi çok iyi düzene sokuyor. Yanmış tost ekmeği de beyaz pirinç gibi midenizdeki fazla toksinleri atmaya yardımcı olur.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi midenizi ciddi oranda rahatlatıyor. Özellikle de mide ekşimesine ve mide yanmasına iyi geliyor.  Elma sirkesini aç karna tüketmemeye ve suyla karıştırmaya dikkat ederek kullanmayı denemelisiniz.

Rezene

Çin’de hala mide rahatsızlıklarında rezene sıklıkla kullanılıyor. Bir çay kaşığı kadar rezeneyi ezip yiyebilir ya da rezene çayı tüketebilirsiniz.

Maden Suyu

Mide rahatsızlığı çözümlerinden biri olan maden suyu özellikle hazımsızlığa çok iyi gelmektedir. Ancak bir kere sulandırdıktan sonra iyi gelmediyse kullanılmaması gereklidir.

Muz

Özellikle yeşil kabuklu muzlar çok rahat sindirildiği için mide bulantısına da iyi gelir. Sindirim sistemini yoluna koymakta da bire bir fayda gösterir.

Papatya

Papatya pek çok soruna iyi gelmesi gibi mide hazımsızlıkları, bulantıları ve sindirim dengeleyici olarak çok fayda gösterir. Papatya çayı tüketerek sindiriminizi kolaylaştırabilir midenizi de dış etkenlerden koruyabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
"Para sayma" görüntülerine ilişkin soruşturmada yeni gelişme

"Para sayma" görüntülerine ilişkin soruşturmada yeni gelişme