25 Aralık 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Migren türleri ve tedavisi

Migren türleri ve tedavisi

Migrenin nedeni henüz bilinmemektedir ancak beyindeki anormal aktiviteden kaynaklandıklarından şüpheleniliyor. Bu, sinirlerin beyindeki kimyasal maddeler ve kan damarlarının yanı sıra iletişim şeklini de etkileyebilir. Genetik, kişiyi migrene yol açabilecek tetikleyicilere karşı daha duyarlı biri yapabilir.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Migren türleri ve tedavisi

Migrenlerin nedeni henüz bilinmemektedir ancak beyindeki anormal aktiviteden kaynaklandıklarından şüpheleniliyor. Bu, sinirlerin beyindeki kimyasal maddeler ve kan damarlarının yanı sıra iletişim şeklini de etkileyebilir. Genetik, kişiyi migrenlere yol açabilecek tetikleyicilere karşı daha duyarlı biri yapabilir.

Bununla birlikte, aşağıdaki tetikleyicilerin migrene neden olması muhtemeldir:

Hormonal değişiklikler: Kadınlar adet döneminde hormon seviyelerinin değişmesi nedeniyle migren semptomları yaşayabilir.

Duygusal etkenler: Stres, depresyon, anksiyete, heyecan ve şok migreni tetikleyebilir.

Fiziksel nedenler: Yorgunluk ve yetersiz uyku, omuz veya boyun gerginliği, zayıf duruş ve aşırı fiziksel zorlama, migren ile ilişkilendirilmiştir. Düşük kan şekeri de tetikleyici olarak işlev görebilir.

Diyetteki tetikleyiciler: Alkol ve kafein, migreni tetiklemeye katkıda bulunabilir. Çikolata, peynir, turunçgiller ve katkı maddesi tirazinini içeren yiyecekler de dahil olmak üzere bazı spesifik yiyecekler de bu etkiye sahip olabilir. Yemek öğünlerinin düzensiz olması ve aşırı susuz kalma da potansiyel tetikleyiciler olarak adlandırılmıştır.

İlaçlar: Bazı uyku hapları, hormon replasman tedavisi (HRT) ilaçları ve kombine kontraseptif hapı, olası tetikleyiciler olarak adlandırılmıştır.

Çevre: Titreyen ekranlar, güçlü kokular, sigara dumanına maruz kalmak ve yüksek sesler migreni tetikleyebilir. Havasız odalar, sıcaklık değişiklikleri ve parlak ışıklar da tetikleyiciler arasındadır.

Migren tedavisi

Şu anda migren için tek bir tedavi yoktur. Tedavi tam gelişmiş bir saldırıyı önlemeyi ve oluşan semptomları hafifletmeyi amaçlar.

Migren ataklarının arasının uzamasına yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:

  • Yeterince uyumak

  • Stresi azaltmak

  • Bol su içmek

  • Bazı yiyeceklerden kaçınmak

  • Düzenli fiziksel egzersiz

Yukarıdaki değişiklikler migren semptomlarını veya sıklığını azaltmazsa daha fazla tedavi gerektirir. Migren semptomlarının tedavisi, tetikleyicilerden kaçınmaya, semptomları kontrol etmeye ve ilaç almaya odaklanır.

Cerrahi: Son on yılda migren tedavisi için yeni yaklaşımların geliştirildiği görülmüştür. Bir doktor trigeminal ve servikal spinal sinirlerin ekstrakranial duyusal dallarına botulinum toksini veya Botoks enjeksiyonu yapabilir. Bunlar, yüz ve boyunda migren reaksiyonlarına bağlı bir grup sinirdir.

İlaçlar: Migren genellikle bir ilaç tedavisi ile yönetilir. Ağrı kesici dahil birçok farklı migren ilacı tipi vardır. Ağrı kesici, baş ağrısının gelişmesine izin vermek yerine, bir migren gelişiminde erkenden alınmalıdır.

Migren tedavisinde etkili reçetesiz satılan ilaçlar (OTC):

  • Naproksen

  • İbuprofen

  • Asetaminofen

Kafeinli ve asetaminofenli aspirin gibi diğer ağrı kesiciler genellikle baş ağrısını durdurabilir veya ağrıyı azaltabilir.

Mide bulantısını tedavi eden ilaçlar

Migren yaşayan bazı kişilerin eşlik eden semptomları tedavi eden ilaçları almaları gerekecektir.

Metoklopramid, bulantı ve kusma gibi bazı semptomları kontrol etmek için kullanılabilir. Sumatriptan gibi serotonin agonistleri, ciddi migren veya OTC ilaçlarına cevap vermeyen migren için de verilebilir.

Koruyucu ilaçlar

Migren önleme, tetikleyicilerden kaçınmakla başlar. Koruyucu tedavilerin temel amacı, migren baş ağrısının sıklığını, ağrı seviyesini ve süresini azaltmak ve diğer tedavilerin etkinliğini artırmaktır.

Aşağıdakiler dahil migren ataklarının önlenmesine yardımcı olan birkaç ilaç ve destek vardır:

  • Antidepresanlar

  • Koenzim Q10

  • Magnezyum sitrat

  • B-12 vitamini takviyeleri

  • B 2 vitamini

Bazı kişilerin aşırı ilaç kullanan baş ağrısı (MOH) veya ribaunt baş ağrısı yaşayabileceklerine dikkat etmek önemlidir. Bu, migren ataklarını önlemek amacıyla çok fazla ilaç aldıktan sonra ortaya çıkabilir.

Migren türleri

İki ana migren tipi vardır. Bu sınıflandırma, bireyin migrene yol açan duyuların herhangi bir rahatsızlığını yaşayıp yaşamadığına bağlıdır. Bunlar aura olarak bilinir.

Auralı Migren

Migrenli birçok kişi için, auralar bir baş ağrısının yakında olacağını söyleyerek uyarı verir. Bir auranın etkileri şunları içerebilir:

  • Kafa karıştırıcı düşünce ve deneyimler

  • Garip, parlak veya yanıp sönen ışıkların algılanması

  • Görsel alanda zik zak çizgiler

  • Vizyondaki kör noktalar

  • Kol veya bacaktaki iğnelenmeler

  • Konuşma zorluğu

  • Omuz, boyun veya uzuvlardaki sertlik

  • Hoş olmayan kokular hissetmek

Aşağıdaki belirtiler migreni olan kişi için olağandışı ise, göz ardı edilmemelidir:

Alışılmadık derecede şiddetli bir baş ağrısı

Görsel rahatsızlık

Duyum kaybı

Konuşmada zorluklar

Auralı migrenler görmeyi etkilediğinde, hasta saydam olmayan nesneler gibi orada olmayan şeyleri görebilir. Ayrıca nesnenin önündeki kısımlarını görmeyebilir veya görüş alanlarının bir kısmı belirir, kaybolur ve sonra tekrar geri gelir gibi hissedebilirler.

Aura yaşayan insanlar, görme bozukluğunu, çok parlak bir kamera flaşına maruz kalmanın ardından gelen hissine benzer şekilde tanımlayabilirler.

Aurasız migren

Daha yaygın olarak, kişi atağa neden olan hiçbir duyusal rahatsızlığı olmayan bir migren yaşayacaktır. Migrenlerin yüzde 70 ila 90'ı aura olmadan gerçekleşir.

Diğer çeşitler

Aşağıdakiler dahil, belirli sendromlar veya tetikleyicilerle ilgili başka migren türleri de vardır:

Kronik migren: Bu, ayın 15 günü üzerinden saldırı tetikleyen herhangi bir migreni ifade eder.

Adet migreni: Ataklar, adet döngüsüne bağlı bir düzende meydana gelir.

Hemiplejik migren: Bu tür migren kişinin vücudunun bir tarafında bir süreliğine zayıflığa neden olur.

Abdominal migren: Bu, migren ataklarını bağırsak ve karın bölgesindeki düzensiz fonksiyona bağlayan bir sendromdur. Esas olarak 14 yaşın altındaki çocuklarda görülür.

Beyin saplı auralı migren: Bu, etkilenen konuşma gibi ciddi nörolojik semptomları tetikleyebilen nadir bir migren türüdür.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul'da zanaat haftası heyecanı yaşanacak

İstanbul'da zanaat haftası heyecanı yaşanacak