21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Miyofasiyal ağrı sendromu MAS hastalığı nedir? MAS hastalığının belirtileri nelerdir?

Miyofasiyal ağrı sendromu MAS hastalığı nedir? MAS hastalığının belirtileri nelerdir?

Son olarak Batman’da 8 yaşındaki çocuğun Covid-19’a yakalandıktan sonra miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) nedeniyle hayatını kaybetmesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Bu nedenle MAS hastalığı nedir, MAS hastalığı belirtileri nelerdir? merak ediliyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Miyofasiyal ağrı sendromu MAS hastalığı nedir? MAS hastalığının belirtileri nelerdir?

Miyafasal Ağrı Sendromu bugünlerde tekrar gündeme gelmiş durumda. MAS hastalığının nedenlerine bakıldığında bir çoğumuzun yaşadığı ağrılar görülürken, MAS hastalığının belirtileri arasında spazm, ağrı, uyuşma, karıncalanma, batma gibi belirtiler yer alıyor. Peki MAS hastalığı hangi bölgelerde belirti gösterir? MAS hastalığı sebepleri neler?

MAS HASTALIĞI (MİYAFASAL AĞRI SENDROMU) NEDİR?

Miyofasiyal ağrı sendromu, bölgesel bir veya birkaç kas grubunda saptanan tetik noktalar ve bu noktaların palpasyonu ile ortaya çıkan yansıyan ağrı tablosu ile karakterize yumuşak doku romatizması (eklem dışı romatizma) veya bölgesel ağrı sendromudur. Çok sık rastlanan, bölgesel kas-iskelet sistemi ağrısı olarak tanımlanan miyofasiyal ağrı sendromu, iskelet kaslarının akut veya kronik travmasına bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır.

MAS hastalığı

Kronik ağrısı olan kişilerin büyük çoğunluğunda miyofasiyal ağrı sendromuna rastlanılır ve hemen hemen her yaş grubunda görülebilir. Sıklıkla boyun, sırt, bel, kalça, omuz, kollar ve bacaklarda görülen miyofasiyal ağrı sendromu, boyun ve bel fıtığının yanı sıra siyatik ağrısı ile karıştırılmaktadır. Miyofasiyal ağrı sendromu, vücutta kas dokusunun bulunduğu her bölgede (yüz, kafa, saçlı deri vs.) görülebilir.

MAS (MİYAFASAL AĞRI SENDROMU) TEDAVİSİ NASILDIR?

Miyofasiyal ağrı sendromu fizik tedavisi, ilaç tedavisi ve enjeksiyon tedavisi gibi çeşitli tedaviler uygulanabilir. Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisinde asıl amaç ağrıyı en aza indirmektir. Ağrının en aza indirilmesinin yanı sıra yeterli kas gücünün oluşturulması, etkilenmiş kas ile ilgili eklemin uygun postürü ve tam hareket açıklığının sağlanması hedeflenir.

Miyofasiyal ağrı sendromunda hastaya en uygun fizik tedavi programı hazırlanır. Bu program hastaya özel olarak duruş (postür) şekli önemsenerek oluşturulmalıdır. Uygulanan fizik tedavide masaj, elektrik stimülasyon (TENS), enterferans, lazer ve soğuk-sıcak kompres gibi yöntemler kullanılabilir.

Miyofasiyal ağrı sendromunda uygulanan tedavilerden bir diğeri ise lokal enjeksiyon tedavisidir. Tetik noktalar uygulanan lokal anestezik, steroid enjeksiyonları veya kuru iğne teknikleri ile etkili sonuçlar alınabilir. Bu uygulamalar seanslar şeklinde birkaç kez tekrarlanabilir.

MAS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

MAS hastalığında bir veya birden çok kas grubunda spazm, ağrı, uyuşma, karıncalanma, batma, sıkışma ve çekilme şeklinde belirtiler görülmektedir. Bu ağrılar sırt ve boyun bölgesinde görülüyorsa üşüme ve terleme gibi durumlarda eşlik eder. MAS hastalığı genellikle sırt, boyun, bel, bacak, kalça, kollar ve omuzlarda görülür. Ağrılar sızı veya künt şeklindeki ağrıların yanı sıra bıçak saplayıcı keskin ağrılara kadar değişebilir. Miyofasiyal ağrı sendromunda görülen ağrılara, yorgunluk, hareket kısıtlılığı, mide bulantısı, uyuşukluk hissi, depresyon ve baş dönmesi eşlik edebilir.

MAS HASTALIĞI HANGİ BÖLGELERDE BELİRTİ GÖSTERİR?

Sırt ağrısı, boyun ağrısı, bel ağrısı, dirseklerde ağrı, dizlerde ağrı, kemiklerde ağrı, yürümeyi engelleyen ağrı ve batma, göğüste ağrı ve batma, tüm vücudu etkileyen hareket güçlüğü, bel ve kalçadan bacağa yayılan ağrı ile birlikte uyuşma, boyundan kola doğru yayılan ağrı ve uyuşma hissi.

Şikayetin karakterine göre belirtiler şu şekilde sıralanır:

Kasılma, ağrı, kramp, yanma, batma, gerginlik hissi, karıncalanma hissi, hareketlilik kısıtlılığı, karıncalanma hissi, el ve ayakta kısa süreli renk değişikliği, şişlik ve ödem, uyuşukluk, nedensiz terleme ve üşüme.

Şikayetin sıklığı ve sürelerine göre belirtiler şu şekilde sıralanır:

Sürekli, süreklilikle birlikte ağrıda azalma veya artma ve değişken olarak sıralanabilir.

MAS’IN NEDENLERİ NELERDİR?

MAS hastalığının oluşumunda rol oynayan birçok etken vardır. Başta kasa ani yüklenmesi ile oluşan akut incinme ya da mikrotravmaların yol açtığı kronik zedelenmelerin yer aldığını söylenebilir. Bununla birlikte, yorgunluk, stres ve genetik faktörler başlıca nedenler arasındadır. MAS hastalığı ayakta durma, oturma ve uyuma sırasındaki postural bozukluklar sonucunda da oluşabilir. Bu postural bozukluklar yapısal olabileceği gibi kişinin mesleğiyle de bağlantılı olabilir. Aynı zamanda;

Başını öne eğerek ders çalışan öğrencilerde
Telefonu omuz ve baş arasında sıkıştırarak konuşan kişilerde,
Sekreterlerde,
Ev işlerini yaparken sürekli kötü pozisyonda kalan ev hanımlarında
Sırtında ağır eşya taşıyan hamallarda miyofasiyal ağrı sendromu daha sık görülmektedir.
MAS hastalığının nedenlerinden bir diğeri ise mineral ve vitamin eksikliğidir. Özellikle folik asit eksikliği, B1, B6, B12, mineral eksikliği, demir eksikliği ve anemisi kalsiyum eksikliği gibi unsurlar miyofasiyal ağrı sendromu oluşumunda etkili rol oynamaktadır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Koca duyurmuştu! Öğretmenler için bugün itibariyle başladı

Bakan Koca duyurmuştu! Öğretmenler için bugün itibariyle başladı