19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Nohutun faydaları

Nohutun faydaları

Aslen Akdeniz ve Orta Doğu'da yetişen nohut, dünyadaki tüm mutfaklar üzerinde etkilerini yaymıştır. Ayrıca, çeşitli potansiyel sağlık yararları ile birlikte gelirler. En yaygın nohut türü yuvarlak ve bej görünmekle birlikte, diğer çeşitler siyah, yeşil ve kırmızı olabilir. Fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller gibi nohutlar da lif ve protein bakımından zengindir ve birkaç önemli vitamin ve mineral içerir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nohutun faydaları

Aslen Akdeniz ve Orta Doğu'da yetişen nohut, dünyadaki tüm mutfaklar üzerinde etkilerini yaymıştır. Ayrıca, çeşitli potansiyel sağlık yararları ile birlikte gelirler. En yaygın nohut türü yuvarlak ve bej görünmekle birlikte, diğer çeşitler siyah, yeşil ve kırmızı olabilir. Fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller gibi nohutlar da lif ve protein bakımından zengindir ve birkaç önemli vitamin ve mineral içerir.

Faydaları

En yaygın nohut türü yuvarlak ve bej görünmekle birlikte, diğer çeşitleri siyah, yeşil ve kırmızı gibi renkler içerir.

Nohut, bazı olası sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

1) Diyabet

Nohut, lif bakımından özellikle yüksektir. Çalışmalar, yüksek lifli diyetleri tüketen tip 1 diyabetli kişilerin daha düşük kan glikoz seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir.

Tip 2 diyabet hastaları için daha yüksek lif alımı kan şekeri, lipit ve insülin seviyelerini iyileştirebilir.

2) Kemik sağlığı

Nohuttaki demir, fosfat, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve K vitaminlerinin tümü kemik yapısının ve gücünün artmasına ve korunmasına katkıda bulunur.

Her ne kadar fosfat ve kalsiyum kemik yapısında önemli olsa da, uygun mineral mineralizasyonu için iki mineralin dikkatli bir şekilde denenmesi gerekir - çok az kalsiyum alımı ile çok fazla fosfor tüketimi kemik kaybına neden olabilir.

Kemik matriks oluşumu mineral manganezini gerektirir ve demir ve çinko, kollajen üretimi ve olgunlaşmasında önemli rol oynar.

Yeterli K vitamini tüketimi iyi kemik sağlığı için önemlidir, çünkü kalsiyum emilimini arttırır ve idrarla kalsiyum atılımını azaltabilir, bu da kemiği oluşturmak ve onarmak için yeterli kalsiyum bulunduğundan emin olabilir. Düşük K vitamini alımı, kemik kırılması için daha yüksek bir risk ile ilişkilidir.

3) Kan basıncı

Düşük bir sodyum (düşük tuz) alımını sağlamak, düşük bir kan basıncını korumak için esastır, ancak potasyum alımının arttırılması, vazodilatasyon etkilerinden dolayı aynı derecede önemli olabilir.

4) Kalp sağlığı

Potasyum, C vitamini, yüksek lif ve B-6 vitamini içeriği kalp sağlığını destekler. Nohut, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı olarak önemli miktarlarda lif içerir, böylece kalp hastalığı riskini azaltır.

5) Kanser

Mineral selenyum meyve ve sebzelerin çoğunda bulunmamakla birlikte, nohutlarda bulunur. Karaciğer enzimlerinin düzgün çalışmasına ve vücutta kansere neden olan bazı bileşiklerin detoksifikasyonuna yardımcı olur. Ek olarak, selenyum iltihaplanmayı önler ve tümör büyüme oranlarını azaltır.

Nohut ayrıca DNA sentezi ve onarımında rol oynayan folat içerir ve böylece DNA'da kanser hücrelerinin oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Nohutta bulunan fitokimyasallar olan saponinler, kanser hücrelerinin vücutta çoğalarak yayılmasını önler.

Nohut ve diğer baklagillerden, tam tahıllardan, meyvelerden ve sebzelerden yüksek lif alımı, kolorektal kanser riskini azaltır. C vitamini güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücrelerin serbest radikal hasarına karşı korunmasına yardımcı olur.

6) Kolesterol

Araştırmalar, diyet içindeki nohutların kanda düşük yoğunluklu lipoprotein veya kötü kolesterol miktarını azalttığını göstermektedir.

7) Enflamasyon

Nohuttaki kolin uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafızaya yardımcı olur. Kolin ayrıca hücresel zarların yapısının korunmasına, sinir uyarılarının iletilmesine, yağ emilimine yardımcı olur ve kronik iltihabı azaltır.

8) Sindirim ve düzenlilik

Nohut, yüksek lif içeriğinden dolayı, kabızlığın önlenmesine ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliğin geliştirilmesine yardımcı olur.

9) Kilo yönetimi ve doygunluk

Diyet lifleri sindirim sisteminde "şişirme ajanları" olarak işlev görür. Bu bileşikler tokluk (dolgunluk hissi) artırır ve iştahı azaltır, bu da insanların daha uzun süre daha dolgun hissetmelerini sağlar ve böylece genel kalori alımını azaltır. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Siyah fasulyenin faydaları

Siyah fasulyenin faydaları