Atatürk Üniversitesi’nde çeşitli anabilim dallarının destekleriyle 2013’ten bu yana yürütülen çalışmalar neticesi parkinson, alzheimer ve depresyonun tedavisi için bir ilaç üretildi. İsmi henüz açıklanmayan ilacın tüketiciye sunulmadan önce klinik aşamalardan geçmesi gerekiyor.
Denekler üstünde pozitif neticeler verdiği söylenen ‘milli ilaç’ hakkında beraberindeki bilim insanları ile basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, söz konusu ilacın Japonya ile ABD’den uluslararası patentlerinin alındığını belirtti.
“İdeal seviyelere düşürdüğü kanıtlanmıştır"
İlacın çok sayıda çalışma ve deney neticesi ortaya çıktığını, glutamat nörotransmitterin yüksek olduğu beyin hücreleri üstünde koruyucu etkisinin bulunduğunu ifade eden Çomaklı, “Tıp fakültemiz, fen fakültemiz ile veteriner fakültemizin öğretim üyelerinin senelerdir üstünde çalıştığı bu ilaç, Türkiye’nin bitkisel kaynaklı olmayan, orijinal molekülü keşfedilmiş ilk ilacıdır, klinik öncesi çalışmalarla ilacın etkinliği de ispatlanmıştır. Ürünümüz şu an ülkemizde uluslararası patent haklarını elinde bulunduran, yeni sentez, orijinal ilk milli ilaç olma onurunu taşımaktadır. Hayvanlar üstünde yapılan deneylerde ürünün parkinson, alzaymır ve depresyon gibi sağlık sorunlarında değerleri ideal seviyelere düşürdüğü kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.
İlacın Türkiye’de üretilen ilk milli ilaç olduğunu belirten Rektör Çomaklı, kısa zamanda ilaçtan yararlanılmasını amaçladıklarını söyledi. Öğretim mensubu Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu da ilacın adının tespit edildiğini ancak açıklamak için henüz erken olduğunu söyledi.
Klinik aşamalar tamamlandıktan sonra ilaç piyasaya çıkacak.