25 Aralık 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Parkinson Hastalığı nedenleri

Parkinson Hastalığı nedenleri

Parkinson hastalığı, vücuttaki nörolojik değişiklikleri içeren ve yaşam boyu devam eden bir durumdur. Bu değişiklikler bir insanın günlük yaşamda çalışmasını zorlaştırabilir. Bununla birlikte, Parkinson hastalığının tedavisi ve semptomların azaltılması için ilaçlar ve diğer terapi türleri mevcuttur.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Parkinson Hastalığı nedenleri

Bilim adamları Parkinson hastalığına neyin yol açtığından emin değil. Beyindeki sinir hücreleri öldüğünde olur. Parkinson hastası bir kişinin beyinde Lewy cisimleri olarak da bilinen değişiklikler varsa, bunama gelişebilir.

Parkinson Hastalığı nedenleri

Düşük dopamin seviyeleri: Bilim adamları, bir nörotransmitter olan düşük dopamin seviyelerini Parkinson hastalığına bağladılar. Bu dopamin üreten hücreler beyinde öldüğü zaman olur.

Dopamin, beynin hareket ve koordinasyonu kontrol eden kısmına mesaj göndermede rol oynar. Düşük dopamin seviyeleri insanların hareketlerini kontrol etmelerini zorlaştırabilir. Dopamin seviyeleri Parkinson hastalığında düştüğü için semptomları giderek şiddetlenir.

Düşük norepinefrin seviyeleri: Başka bir nörotransmitter olan Norepinefrin, kan dolaşımı gibi birçok otomatik vücut işlevini kontrol etmek için önemlidir.

Parkinson hastalığında bu nörotransmitteri üreten sinir uçları ölür. Bu, Parkinson hastalığına sahip kişilerin neden sadece tansiyon sorunları değil, aynı zamanda yorgunluk, kabızlık ve ortostatik hipotansiyon yaşadıklarını, tansiyon yükselirken baş dönmesine neden olduğunu açıklayabilir.

Lewy cisimleri: Parkinson hastalığına sahip bir kişinin beyinde Lewy cisimcikleri olarak bilinen protein kümeleri olabilir. Lewy vücut demansı farklı bir durumdur, ancak Parkinson hastalığı ile bağlantıları vardır.

Genetik faktörler: Bazen, Parkinson hastalığı ailelerde devam ediyor gibi görünmektedir, ancak her zaman kalıtsal değildir. Araştırmacılar, Parkinson hastalığına yol açabilecek spesifik genetik faktörleri belirlemeye çalışıyorlar, ancak bir değil, birçok faktörün sorumlu olduğu görünüyor.

Bu nedenle, genetik ve çevresel faktörler için bir kombinasyonun bu duruma yol açabileceğinden şüpheleniyorlar. Olası çevresel faktörler, böcek ilaçları, solventler, metaller ve diğer kirleticiler gibi toksinlere maruz kalmayı içerebilir.

Otoimmün faktörler: Bilim adamları, 2017'de JAMA'da Parkinson hastalığı ile romatoid artrit gibi otoimmün koşullar arasında olası bir genetik bağlantı olduğuna dair kanıt bulduğunu bildirmişlerdir.

2018'de, Tayvan'daki sağlık kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, otoimmün romatizmal hastalıkları (ARD) olan kişilerin, aynı zamanda Parkinson hastalığına yakalanma şansının, ARD'si olmayan insanlardan daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.

Parkinson hastalığını önleme

Pestisitler ve diğer toksinler kullanılırken uygun korumanın kullanılması, Parkinson hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Parkinson hastalığının önlenmesi mümkün olmamakla birlikte, araştırmalar bazı yaşam boyu alışkanlıkların riski azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Zerdeçal: Bu baharat antioksidan bir madde olan kurkumin içerir. En az bir laboratuvar çalışmasında, Parkinson hastalığına neden olan bir proteinin topaklanmasının önlenmesine yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.

Flavonoidler: Başka bir tür antioksidan tüketmek - flavonoidler - araştırmaya göre, Parkinson hastalığının gelişme riskini azaltabilir. Flavonoidler meyveler, elmalar, bazı sebzeler, çay ve kırmızı üzümlerde bulunur.

Yeniden ısıtılmış yemeklik yağlardan kaçınma: Bilim adamları, aldehitler olarak bilinen toksik kimyasalları Parkinson, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklar ve bazı kanserlerle ilişkilendirdi.

Ayçiçek yağı gibi belirli yağların belirli bir sıcaklığa ısıtılması ve daha sonra tekrar kullanılması, bu yağlarda aldehitler oluşmasına neden olabilir.

Toksinlerden Kaçınmak: Herbisitlere, böcek ilaçlarına ve diğer toksinlere maruz kalmak, Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalık riskini artırabilir. İnsanlar, bu tür ürünleri kullanırken, örneğin koruyucu giysiler kullanarak önlem almalıdırlar.

Mevcut tedavi semptomları hafifletebilir, ancak bilim adamları gen terapisinin veya kök hücre tedavisinin bundan daha fazlasını yapabileceğini ve kişinin kaybetmiş olduğu işlevleri geri kazanabileceğini umuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Parkinson hastalığı nedir?

Parkinson hastalığı nedir?