Türkgün Sağlık Yerli robotik tanı kiti için harekete geçildi

Yerli robotik tanı kiti için harekete geçildi

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de seri üretimine başlanan tıbbi cihazlarda bugüne kadar yalnızca savunma sanayinde çalışan mühendisler önemli bir katkı sağlıyor. Baykar, yerli solunum cihazlarından sonra koronavirüs robotik tanı kitlerinin geliştirilmesi için de mühendislerini görevlendirdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de seri üretimine başlanan tıbbi cihazlarda bugüne kadar yalnızca savunma sanayinde çalışan mühendisler önemli bir katkı sağlıyor. Baykar, yerli solunum cihazlarından sonra koronavirüs robotik tanı kitlerinin geliştirilmesi için de mühendislerini görevlendirdi.

Mühendisler elektronik devrelerin tasarımı ve yazılımı, tasarım iyileştirme, mekanikte üretilemeyen mekanik parçaların üretimi, donanımsal olarak kritik bileşenlerin temini, alternatif bulunması ya da sunulması gibi kritik çalışmalar yürütüyor.

Koronavirüs, ilaç ya da aşı ile tedavisi bulanamadığı için özellikle erken tanı konulması, ilerleyen süreçlerinde de hastaların solunum desteği büyük önem taşıyor. Sağlık sektörü bir yandan ilaç ve aşı çalışmalarına yönelirken, tanı kitleri ve solunum cihazı konusunda seri üretim çalışmaları hızlandı.

Aynı anda birden fazla hızla tanı konacak
Baykar, aynı anda birden fazla tanı konulmasını sağlayan robotik tanı kitleri için yerli PCR kiti üreten bir biyoteknoloji firması ile birlikte çalışma yürütüyor. Çalışma tamamlandığında aynı anda birçok test işleme girerek hızlıca sonuçlanacak. Baykar, solunum cihazı olarak bilinen yerli yoğun bakım ventilatörü seri üretimine destek çalışmalarını da sürdürüyor.

Vatan savunmasından beden savunmasına
Koronavirüs tanısını aynı anda birden fazla hastada konulmasını sağlayacak robotik tanı kiti ve yerli solunum cihazlarının seri üretimi için yerli ve milli savunma sanayinde büyük başarılara imza atan mühendisler kolları sıvadı. Hayat kurtaran bu cihazların üretiminde yer alan savunma mühendisleri elektronik devrelerin tasarımı ve yazılımı, tasarım iyileştirme, mekanikte üretilemeyen mekanik parçaların üretimi, donanımsal olarak kritik bileşenlerin temini, alternatif bulunması ya da sunulması gibi kritik çalışmalar yürütüyor.

 

100 mühendis online çalışıyor
Öte yandan koranavirüs bulaşan insan sayısı binlerle ifade edilirken, nefes alamayacak duruma gelen hastaları hayata döndürecek bu cihazlar için Türkiye’de seri üretime geçti. DHA’nın edindiği bilgilere göre bugüne kadar milli savunma sistemleri alanında uzman 100 mühendis yerli solunum cihazı için yoğun bir çalışma yürütüyor. Koronavirüs nedeniyle çalışmaların online olarak sürdürüldüğü öğrenildi. TÜBİTAK’ın desteğiyle 8 yıl önce startup olarak kurulan BIOSYS Biyomedikal, 12 adet yerli ventilatörü farklı hastanelerin yoğun bakımlarında kullanılıyor. Ancak cihazların seri üretimi için Baykar, Aselsan, Biosys ve Arçelik güç birliği yaptı. İHA üretiminde öne çıkan Baykar, mühendislerini bu cihazın seri üretimine hızla başlaması için görevlendirdi. Biosys, Aselsan ve Arçelik’in mühendisleriyle, koronavirüs tedbirleri nedeniyle internet üzerinden yazışmalar yaparak yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Herkes kendi kaynağını kullanıyor
Cihazın üretilmesi için tüm şirketlerin kendi kaynaklarını kullandığı da öğrenildi. İnsan hayatını kurtaracak bu cihazların sayıları her geçen gün artan yoğun bakım hastalarına yetiştirilebilmesi için savunma sanayi mühendisleri gece gündüz mesai yapıyor. Hakları Sağlık Bakanlığı tarafından alınan solunum cihazlarıyla ilgili sipariş desteği verilmesi için bir kampanya başlatıldı. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın başlattığı kampanya ile 1000’den fazla solunum cihazı Aselsan, Baykar, Tusaş, Havelsan ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından sipariş edilerek Sağlık Bakanlığı’na hibe edildi.

20 bin eurodan 6 bin dolara
Yoğun bakım ventilatörünün yurtdışı fiyatının 20 bin Euro olduğu ve salgın nedeniyle haziran ayına kadar satın alınma imkanının olmadığı da belirtiliyor. Yerli üretimde bir cihazın maliyetinin 6 bin dolara mal olacağı öğrenildi.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Zelenskiy'den net mesaj! Ukrayna’nın kırmızı çizgisi değişmedi

Zelenskiy'den net mesaj! Ukrayna’nın kırmızı çizgisi değişmedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın sona erdirilmesi için koşulsuz ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı. Toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, ABD ile nadir toprak elementleri anlaşmasına dair niyet muhtırasının çevrimiçi olarak imzalanabileceğini belirtti. Çin’in Rusya’ya silah yardımı yaptığı iddiası ise dikkat çekti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın sona erdirilmesi için koşulsuz ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı. Toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, ABD ile nadir toprak elementleri anlaşmasına dair niyet muhtırasının çevrimiçi olarak imzalanabileceğini belirtti. Çin’in Rusya’ya silah yardımı yaptığı iddiası ise dikkat çekti.

KAYNAK: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşının sona erdirilmesine yönelik koşulsuz ateşkesin sağlanmasını kabul ettiklerini belirterek, "Bugün koşulsuz ateşkesi tartışıyoruz ve ateşkes sağlanana kadar toprak meselesini tartışmayacağız." ifadesini kullandı.

Zelenskiy Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler hakkında konuştu.

ABD ile imzalanması beklenen nadir toprak elementleri anlaşma metni üzerinde çalışmaların sürdüğünü ve nihai anlaşma metninin önce Ukrayna Parlamentosu'nun onayından geçmesi gerektiğini kaydeden Zelenskiy, konuyla ilgili geçen hafta Washington'da olumlu bir toplantının yapıldığını bildirdi.

Bu konuda, ABD'nin teklifine göre, bir "iyi niyet" memorandumunun imzalanmasının beklendiğini dile getiren Zelenskiy, şöyle konuştu:

"Niyetlerimiz olumlu, yapıcıyız ve bunu gösteriyoruz. Bu nedenle, niyet muhtırası, anlaşmanın kendisi değil, niyet muhtırası bugün çevrimiçi olarak imzalanabilir."

Çin Rusya'ya barut ve topçu sistemleri gönderiyor

Zelenskiy, konuşmasında, Çin'in Rusya'ya silah tedarik ettiğine dair bilgiler aldıklarını vurguladı.

Ukrayna istihbarat birimlerinin aldığı bilgilere göre Çin'in Rusya'ya barut ve topçu sistemleri gönderdiğini aktaran Zelenskiy, "Önemli, pek de hoş olmayan bir bilgi. Sonunda Çin'in Rusya Federasyonu'na silah tedarik ettiği bilgisini aldık." dedi.

Öte yandan, yerli savunma sektörünün bugün yüzde 60 kapasiteyle çalıştığını kaydeden Zelenskiy, bu alandaki faaliyetleri artırmaya devam ettiklerini bildirdi.

Topçu mermi üretiminde de etkili adımlar attıklarını dile getiren Zelenskiy, "Kendimiz de oldukça iyi üretmeye başladık." değerlendirmesini paylaştı.

Hava sahası kontrolü için daha çok hava savunma sistemine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Zelenskiy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1992'de Ukrayna'nın 225 hava savunma sistemi vardı. 2019'da 60 civarında (hava savunma sistemi) vardı. 2000 ile 2019 yıllarında sistemlerin çoğu bir yerlerde kayboldu, bilmiyorum. Çünkü sistemlerimiz sadece Orta Doğu'ya değil, aynı zamanda Ruslara da satıldı."

"Ateşkes sağlanana kadar toprak meselesini tartışmayacağız"

Savaşın sona erdirilmesine yönelik devam eden görüşmelere değinen Zelenskiy, Ukrayna olarak koşulsuz ateşkes sağlanmasını kabul ettiklerini hatırlattı.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün kendisi için kırmızı çizgi olduğunu ve Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri Rus toprağı olarak kabul etmeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Bugün koşulsuz ateşkesi tartışıyoruz ve ateşkes sağlanana kadar toprak meselesini tartışmayacağız." şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bugün telefonda görüştüğünü ve Paris'teki Ukrayna konulu toplantı hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Zelenskiy, Paris'teki görüşmelerde gündemin ateşkes ve güvenlik garantileri olduğunu söyledi.

Zelenskiy, "(ABD Başkanı Donald) Trump Rusya'ya yönelik ciddi yaptırımlara ve adımlara ne kadar yaklaşırsa ateşkese o kadar yaklaşacağız." dedi.

Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un daha önce Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda yaptığı açıklamaları eleştiren Zelenskiy, "Onun Ukrayna topraklarını tartışma yetkisi olduğunu düşünmüyorum." değerlendirmesini paylaştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *