Siyah fasulye baklagiller olarak sınıflandırılır. Sert kabuklu görünümünden dolayı kaplumbağa fasulyesi olarak da bilinen kara fasulyeler aslında bitkinin yenilebilir tohumlarıdır. Yer fıstığı, bezelye ve mercimek gibi diğer baklagiller gibi, siyah baklagiller de yüksek protein ve lif içeriği nedeniyle ödüllendirilir. Ayrıca insan sağlığına fayda sağladığı bilinen diğer birkaç önemli vitamin ve mineral içerirler.
Faydaları
Siyah fasulye potansiyel sağlık yararları şunlardır:
1) Sağlıklı kemiklerin bakımı
Siyah fasulye içindeki demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez, bakır ve çinko, kemik yapısının ve gücünün artmasına ve korunmasına katkıda bulunur.
Kalsiyum ve fosfor kemik yapısında önemlidir; demir ve çinko ise kemiklerin ve eklemlerin kuvvetini ve elastikiyetini korumada önemli rol oynar.
Vücudun kalsiyum kaynağının kabaca yüzde 99'u, magnezyumunun yüzde 60'ı ve fosfor depolarının yüzde 80'i kemikte bulunur. Bu, diyetten bu besinlerin yeterli miktarda alınmasının son derece önemli olduğu anlamına gelir.
2) Kan basıncını düşürücü
Kan basıncını normal seviyede tutmak için düşük sodyum alımını sağlamak esastır. Siyah fasulye doğal olarak sodyumda düşüktür ve hepsinin doğal olarak kan basıncını düşürdüğü tespit edilen potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerir.
3) Diyabeti yönetmek
Çalışmalar, yüksek lifli diyetleri tüketen tip 1 diyabetli bireylerin kan şekeri seviyelerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Ek olarak, tip 2 diyabet hastaları kan şekeri, lipitler ve insülin seviyelerinde iyileşme sağlayabilir.
4) Kalp hastalığını önlemek
Kolesterol eksikliği ile birlikte lif, potasyum, folat, B6 vitamini ve siyah fasulye fito-besin içeriği, hepsi kalp sağlığını destekler. Bu lif, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. B6 Vitamini ve folat, homosistein olarak bilinen bir bileşiğin birikmesini önler. Vücutta aşırı miktarda homosistein birikirse, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp sorunlarına neden olabilir.
Çörek otunda bulunan kersetin ve saponinler de kardiyovasküler korumaya yardımcı olmaktadır. Quercetin, ateroskleroz riskini azalttığı ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünün neden olduğu hasara karşı koruduğu görünen doğal bir antienflamatuvardır. Araştırma ayrıca saponinlerin kalp ve kan damarlarına zarar gelmesini önleyen kan lipid ve kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
5) Kanseri önleme
Selenyum, meyve ve sebzelerin çoğunda bulunmayan, ancak siyah çekirdeklerde bulunabilen bir mineraldir. Karaciğer enzimi işlevinde rol oynar ve vücutta kansere neden olan bazı bileşiklerin detoksifikasyonuna yardımcı olur. Ek olarak, selenyum enflamasyonu önleyebilir ve tümör büyüme oranlarını azaltır. Saponinler, kanser hücrelerinin vücutta çoğalmasını ve yayılmasını önler. Meyve ve siyah fasulye gibi sebzelerden alınan lif alımları, kolorektal kanser riskini azaltır.
Siyah fasulye, folat bakımından yüksektir; bu, DNA sentezinde ve onarımında rol oynar, böylece kanser hücrelerinin DNA'daki mutasyonlardan oluşmasını önler.
6) Sağlıklı sindirim
Lif içeriği nedeniyle, siyah fasulye kabızlığın önlenmesine ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliğin geliştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca kolondaki sağlıklı bakteri için yakıt sağlarlar.
7) Kilo kaybı
Diyet lifi, sindirim sisteminde bir "şişirme maddesi" olarak işlev görerek, kilo vermede ve kilo yönetiminde önemli bir faktör olarak bilinir. Yüksek lifli gıdalar, yemekten sonra dolgunluk hissini arttırır ve iştahı azaltır, bireyin daha uzun süre daha dolgun hissetmesini sağlar, böylece toplam kalori alımını azaltır.