Sağlık Bakanlığı, son yıllarda yaygınlaşan SMA hastalğı için tarama testi zorunluluğu getirdi. Böylece çiftler evlilik öncesi gerekli testleri yaparak bu hastalığın önlenmesinde önemli bir tedbir almış olacak. Vatandaşlar, "SMA taraması ne zaman başlıyor? Evlilik öncesi SMA taraması nedir?" sorularına yanıt arıyor.
SMA TARAMA TESTİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesi SMA testi zorunluluğuna yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, testlerin bugün itibariyle başladığını duyurdu.
Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan TARAMA PROGRAMI Aile Hekimliklerimizde bugün itibariyle uygulamaya konuyor. 27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak. MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN." ifadelerini kullandı.
Geçtiğmiz günlerde SMA Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şunları kaydetmişti:
"Bugün nihai anlamda bir tedavisi olmayan ve kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yenidoğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca yenidoğan bebekler için, hastalıklar açısından yapılan genetik taramalara SMA hastalığı dahil edilmiş durumdadır. Böylece, tedavinin etkili olduğu erken dönemde yakalama şansı ortaya çıkacaktır. Çalışma, ay sonuna dek uygulamaya konuyor”
SMA NEDİR?
Nadir görülen bir hastalık olan SMA merkezi sinir sistemini ve iskelet kas sistemini etkileyen kalıtsal bir nöron hastalığıdır. Halk arasında Gevşek Bebek Sendromu olarak da bilinir. SMA (spinal müsküler atrofi), omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel kabiliyetini ortadan kaldırır. Bebekler için bir numaralı genetik ölüm nedenidir. Kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Vücutta yer alan birçok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir.