20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık SMA taraması ne zaman başlıyor? Evlilik öncesi SMA taraması nedir?

SMA taraması ne zaman başlıyor? Evlilik öncesi SMA taraması nedir?

Son yıllarda bebeklerde sıkça görülen SMA hastalığıyla ilgili hükümetten yeni bir adım geldi. Bundan sonra evlenecek çiftler evlilik öncesi SMA tarama testlerini yaptırması zorunlu hale getirildi. Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından bir açıklama geldi. Peki, SMA taraması ne zaman başlıyor? Evlilik öncesi SMA taraması nedir?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
SMA taraması ne zaman başlıyor? Evlilik öncesi SMA taraması nedir?

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda yaygınlaşan SMA hastalğı için tarama testi zorunluluğu getirdi. Böylece çiftler evlilik öncesi gerekli testleri yaparak bu hastalığın önlenmesinde önemli bir tedbir almış olacak. Vatandaşlar, "SMA taraması ne zaman başlıyor? Evlilik öncesi SMA taraması nedir?" sorularına yanıt arıyor.

SMA TARAMA TESTİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesi SMA testi zorunluluğuna yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, testlerin bugün itibariyle başladığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan TARAMA PROGRAMI Aile Hekimliklerimizde bugün itibariyle uygulamaya konuyor. 27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak. MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN." ifadelerini kullandı.

Geçtiğmiz günlerde SMA Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şunları kaydetmişti:

"Bugün nihai anlamda bir tedavisi olmayan ve kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yenidoğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca yenidoğan bebekler için, hastalıklar açısından yapılan genetik taramalara SMA hastalığı dahil edilmiş durumdadır. Böylece, tedavinin etkili olduğu erken dönemde yakalama şansı ortaya çıkacaktır. Çalışma, ay sonuna dek uygulamaya konuyor”

SMA NEDİR?

Nadir görülen bir hastalık olan SMA merkezi sinir sistemini ve iskelet kas sistemini etkileyen kalıtsal bir nöron hastalığıdır. Halk arasında Gevşek Bebek Sendromu olarak da bilinir. SMA (spinal müsküler atrofi), omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel kabiliyetini ortadan kaldırır. Bebekler için bir numaralı genetik ölüm nedenidir. Kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Vücutta yer alan birçok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Borusan Holding'ten, 2023'e kadar 5,9 milyar TL yatırım hedefi

Borusan Holding'ten, 2023'e kadar 5,9 milyar TL yatırım hedefi