20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Stresli ortam daha hızlı yaşlandırıyor

Stresli ortam daha hızlı yaşlandırıyor

DNA dizileri olan ‘telomerlerin’ bir ölçüt olarak kullanıldığı ‘biyolojik yaşlanma üzerine’ yapılan araştırma, stresli bir ortamda yaşamanın daha hızlı yaşlanmaya sebep olduğu sonucunu ortaya koydu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Stresli ortam daha hızlı yaşlandırıyor

PLoS One dergisinde bugün yayınlanan araştırmaya göre, kendi bölgelerinde yüksek suç oranı ve kirlilik gibi toplumsal sorunlar olduğunu ifade eden kişilerin telomer uzunluklarının daha kısa ve bu etkilerin kadınlar üzerinde daha belirgin olduğu belirtildi.

Araştırmada, kısa telomer uzunluğunun, yaş, cinsiyet, sosyal sınıf, sigara içme, diyet, kilo, depresyon ve formda kalma gibi telomer uzunluğu ile ilişkili olduğu bilinen diğer faktörler göz önüne alındıktan sonra dahi görüldüğü belirtildi.

Çalışma, Glasgow Üniversitesi MRC / CSO Sosyal ve Halk Sağlığı Bilimleri Birimi'nden sosyal bilimci Prof. Anne Ellaway ile Üniversite Kanser Bilimleri Enstitüsü'ndeki Geroscientist Prof. Paul Shiels arasındaki işbirliği ile gerçekleştirildi.

Prof. Ellaway, “Araştırmamız, stresli ortam faktörlerinin hızlandırılmış yaşlanma ile ilişkili olduğunu gösterdi ve bunun etkisi kadınlarda daha belirgindi. Bunun sebebinin, kadınların yerel mahallede daha fazla zaman harcadıkları, ya da kadın ve erkeklerin stresli ortamlardaki süreçlerinin farklı şekilde gelişmesinin etkisiyle, fizyolojik tepkilerinde farklılıklara yol açabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Profesör Paul Shiels, varlıklı ve yoksul bölgeler arasında sağlık ve uzun ömürde önemli bir boşluk olduğunun zaten bilindiğini söyledi ve ekledi, “İnsanların yerel yerleşim ortamlarının sağlıklarını etkileyebileceği için, bu sağlık bölünmesinin belirleyicileri hakkında daha fazla bilgi önemlidir. Ancak, olumlu haber şu ki mahalle ortamlarının değiştirilebilir bir potansiyeli var ve dezavantajlı yerel bölgelere yönelik gelecekteki çabalar, bölgeler arası yaşlanma farkını azaltmayı sağlayabilir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türk Telekom'da sessiz gece

Türk Telekom'da sessiz gece