Türkgün Sağlık Türk bilim insanlarının büyük başarısı!

Türk bilim insanlarının büyük başarısı!

Balıkesir Üniversitesi'nde, anti kanser özelliği taşıyan; korona virüsü, HIV ve sars gibi hastalıkları yerle bir eden "oleuropein" etken maddesinin farklı yöntem ve farklı bir kaynaktan elde edildiği açıklandı.

Balıkesir Üniversitesi'nde, anti kanser özelliği taşıyan; korona virüsü, HIV ve sars gibi hastalıkları yerle bir eden "oleuropein" etken maddesinin farklı yöntem ve farklı bir kaynaktan elde edildiği açıklandı.

Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede onlarca ülkeye yayılarak binlerce insanın ölümüne yol açan yeni tip koronavirüsle mücadelede ses getirecek gelişme Balıkesir Üniversitesi'nde yaşandı.

Balıkesir Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen ve Ar-Ge çalışmaları ile tanınan Faruk Durukan, korona virüsünü parçaladığı Amerikalılar tarafından tespit edilen "oleuropein" etken maddesini farklı yöntem ve farklı bir kaynaktan elde etmeyi başardı. Prof. Tümen ve Durukan, korona virüsü, HIV ve sars gibi hastalıkları yerle bir eden aynı etken maddeyi farklı yerden ve farklı yollarda elde ettiklerini açıkladı.

"Anti kanser özelliğine büyük bir yoğunluk verildi"
Dünyada ölümlere yol açan ve dünden bu yana Türkiye'de de görülen korona virüsü ile ilgili açıklama yapan Balıkesir Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Gülendam Tümen, "Yaklaşık 20 yıldır oleuropein etken maddesi üzerinde çalışıyoruz. Oleuropein maddesinin anti kanser özelliğine büyük bir yoğunluk verildi. Bu konuda uluslararası yayınlarımız bulunmakta.

"Korona virüsü dahil sars, HIV gibi bir çok hastalığa karşı etkili"
Oleuropein maddesinin diğer bir özelliği de anti viral aktivitesinin bulunması. Bu anti viral durumu ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri patent almış durumda. Bu patent ile 29 ilaç FDA tarafından onaylanarak piyasaya sürülmüş. Oleuropeinin korona virüsü dahil sars, HIV gibi bir çok hastalığa karşı etkili olduğu bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuş durumda. Oleuropein maddesini biz de Türkiye'de korona virüsüne karşı kullanmak için, onların kullandığı başlangıç maddesinden değil de, farklı bir başlangıç maddesinden yola çıkarak elde ettik. Bu oleuropein maddesinin seri halde üretilerek korona virüsüne karşı kullanılması gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Türk bilim insanlarının başarısı
Ar-Ge çalışmaları ile tanınan Faruk Durukan ise etken maddeye vurgu yaptı. Durukan, "Bizim çalışmalarımız dünyadaki problemleri fırsat bilmektir. Dünyada bir problem varsa herkesten önce bunu çözmemiz gerekir. Bu sanayi ve üniversite işbirliği çalışmasıdır. Oleuropein maddesini zaten 15 yıldır üretiyorduk. Konuyla ilgili çeşitli bilimsel çalışmalar yapılıyordu. Ancak uluslararası patent fiyatları yüksek olduğu için bunu alamadık. Amerikalılar aralarında korona virüsü ve HIV'in de olduğu 29 hastalığa karşı oleuropein maddesinin iyi geldiğine dair patent almışlar. Onlar patent aldığında bizden 3-5 adım öne çıkmış oluyorlar. Biz de farklı bir yöntem ve farklı bir yerden bu oleuropein etken maddesini elde etmeyi başardık. Biz de patent çalışmalarına başladık. Bugün yarın patentimiz kabul edildiğinde biz de hangi maddeden nasıl aldığımızı açıklayacağız" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya NATO'da görevi Türkiye üstlenecek! Bir ülke için fırsat kapıda

NATO'da görevi Türkiye üstlenecek! Bir ülke için fırsat kapıda

NATO Temas Noktası görevini 2025 ve 2026'da Türkiye ve İtalya'nın beraber üstlenirken, Ankara'nın kilit bir üye olduğu birlikte Mısır'ın daha faydalı, verimli ilişkiler geliştirilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.

NATO Temas Noktası görevini 2025 ve 2026'da Türkiye ve İtalya'nın beraber üstlenirken, Ankara'nın kilit bir üye olduğu birlikte Mısır'ın daha faydalı, verimli ilişkiler geliştirilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.

KAYNAK: AA

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliğinde, Mısır-NATO ilişkilerinin yanı sıra İtalya ile birlikte üstlenilen NATO Temas Noktası görevine ilişkin etkinlik düzenlendi.

Büyükelçilik konutunda, "NATO'nun misyonu: geçmişi, bugünü ve Mısır ile ortaklığı" temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, NATO'nun geçmişi, mevcut faaliyetleri, NATO-Mısır işbirliği ile NATO'yla yapılabilecek projeler ve işbirliğine ilişkin bilgilendirmede bulunuldu.

Mısır Dış İlişkiler Konseyi Başkanı ve eski Mısır Dışişleri Bakanı Muhamed Orabi, emekli büyükelçiler, akademisyenler, NATO ülkeleri büyükelçilikleri, gazeteciler ve yazarların katıldığı etkinlikte, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ile İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Michele Quaroni konuşma yaptı. NATO Sekretaryası da Brüksel'den video konferansla katkıda bulundu.

Etkinlikte, 2024 yılında NATO Washington Zirvesi'nde kabul edilen NATO güney komşuları eylem planı hakkında da bilgi verildi.


Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen etkinlikte yaptığı konuşmada, NATO ile Mısır arasındaki ilişkilerin ‎kolaylaştırılması hususunda Türkiye'nin Temas Noktası sıfatıyla oynayacağı role dikkati çekti.

Etkinlik sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şen, Mısır'la diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü münasebetiyle NATO Temas Noktası görevini 2025 ve 2026'da Türkiye ve İtalya'nın beraber üstleneceğini söyledi.

Mısır'ın şu anda NATO'nun ortağı olduğunu, siyasi ve bilimsel alanda diyalog kurduğunu ve bunun kamuoyuna tanıtılmasına katkıda bulunacaklarını kaydeden Şen, "Türkiye'nin kilit bir üye olduğu NATO'da Mısır'ın daha faydalı, verimli ilişkiler geliştirilmesine katkımız elbette ki ikili ilişkilerimize de katkı sağlayacaktır." dedi.


Şen, NATO-Mısır ortaklığının bölgenin barış ve istikrarına sağlayacağı katkıyla ilgili olarak ise "Biz NATO'nun eski ve asli bir üyesiyiz. NATO'nun barış ve güvenlik alanındaki stratejik vizyonu ve hedefleriyle mutabıkız. Dolayısıyla NATO vizyonu çerçevesinde Mısır'ın katkısının alınması, bölgesel güvenlik ve istikrar bakımından önemlidir. Mısır, Orta Doğu'da güvenliği ve istikrarı önem taşıyan bir ülkedir. Hatta Mısır'ın güvenlik ve istikrarı, Orta Doğu ve Afrika'nın güvenlik ve istikrarını sağlar diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, 2025 ve 2026 yıllarındaki NATO faaliyetleri hakkında bilgi almak ve bunlara gelecek iki yılda destek sağlamak üzere ocak ayında mevkidaşı İtalyan Büyükelçisi Michele Quaroni ile birlikte Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen toplantılara iştirak etmişti.


NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin de katıldığı bu toplantılarda, Türkiye ve İtalya'nın Kahire büyükelçiliklerinin NATO Temas Noktası görevini 2025-2026 yıllarında üstlenerek NATO-Mısır ‎temas ve diyaloğuna destek vermesi yol ve yöntemleri ele alınmıştı.

Temas noktası görevini birlikte üstlenen bu iki ülkeden, Türkiye 2025 yılında, İtalya ise 2026 yılında öncü ülke olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *