10 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Turkovac ne zaman çıkacak, ne zaman vurulacak? Yerli aşı ne zaman vurulacak belli mi?

Turkovac ne zaman çıkacak, ne zaman vurulacak? Yerli aşı ne zaman vurulacak belli mi?

TURKOVAC ne zaman çıkacak ne zaman vurulacak? vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC varyantlara karşı ne kadar etkili? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın müjdeli haberi vermesi üzerine yerli inaktif yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı TURKOVAC'ın piyasa sürüleceği tarih merak konusu oldu. Peki Yerli aşı ne zaman vurulacak belli mi?

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Turkovac ne zaman çıkacak, ne zaman vurulacak? Yerli aşı ne zaman vurulacak belli mi?

Yerli aşımız TURCOVAC ile ilgili merak edilenleri bu haberimizde derledik. Yerli Kovid-19 inaktif aşımız TURCOVAC ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, müjdeli haberleri peş peşe verdi. Koronavirüs salgınını kontrol altına almak ve bitirmek için en önemli silah aşılar. Varyantlara karşı etkili olabileceği düşünülen yerli aşımız TURCOVAC ile ilgili detaylar haberimizde. Turkovac ne zaman çıkacak çıktı mı? Yerli aşı ne zaman vurulacak? 

BAKAN KOCA TURKOVAC İÇİN TARİH VERDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yerli Covid-19 inaktif aşımız Turkovac bugün itibarıyla acil kullanım onayına müracaat etmiştir. Yıl bitmeden yaygın kullanıma gireceğini ümit ediyoruz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Bakanlığının bütçe sunumunu yapan Bakan Fahrettin Koca, "Milletimiz için önemli bir müjdeyi vermek isterim. Yerli Covid-19 inaktif aşımız Turkovac bugün itibarıyla acil kullanım onayına müracaat etmiştir. Yıl bitmeden yaygın kullanıma gireceğini ümit ediyoruz. Hücreden aşıya kadar her aşaması ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarınca geliştirilen milli aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı, uğurlu olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.

Turkovac

BİLİM KURULU ÜYESİ AÇIKLADI

Yerli aşı "TURKOVAC"’ın Faz-3 çalışmalarında sona yaklaşılırken, vatandaşlar aşı için gönüllü olmaya devam ediyor. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de yerli aşıya ilişkin “On yıllardır aşı üreten ülkeler, üretim anlamında yaklaşık 1 yılda aşılarına kavuştular. Biz aşı yarışına sonradan giren bir ülke olarak 1,5 yılda aslında aşımızı ürettik. Şu an sadece fazını tamamlayıp bunun tescilini almaya uğraşan bir ülkeyiz” dedi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen ilk yerli inaktif Covid-19 aşısı "TURKOVAC", Faz-3 çalışmaları kapsamında gönüllülerin aşılanmasına devam ediliyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, geçtiğimiz günlerde yerli aşısının Faz-3 çalışmalarının tamamlanması için '1000 Kahraman'a ihtiyaç olduğunu söylerken, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne gelen vatandaşlara da hatırlatma dozu olarak yerli aşıdan yaptırdı. Son gönüllülerin de aşılarını yaptırmasıyla birlikte yerli aşıda Faz-3 çalışmalarının tamamlanacak.

Yerli aşıya ilişkin konuşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Pandemide en kıymetli olan hastalanmayı engellemektir burada da aşılama süreci devreye girdi. Aşılama sürecinde hastanemiz çok ciddi görevler edindi. Aşımızın geliştirilmesine de hizmet veriyoruz. Şu an TURKOVAC aşısının gönüllülere uygulanmasını da yapıyoruz. Bu anlamda hastalarımızın o ölümün soğuk alanına girmesini engellemek gibi bir misyon edindik ama hasta olmasınlar diye hem aşılama hem de aşının geliştirilmesi anlamında ciddi bir misyon edindik. On yıllardır aşı üreten ülkeler, üretim anlamında yaklaşık 1 yılda aşılarına kavuştular. Biz aşı yarışına sonradan giren bir ülke olarak 1,5 yılda aslında aşımızı ürettik. Şu an sadece fazını tamamlayıp bunun tescilini almaya uğraşan bir ülkeyiz. 45 günde yapılan pandemi hastaneleri, çok kısa sürede seri üretime geçen ventilatörler ve 1,5 yılda kullanılabilecek aşı üretimi birçok şeyi üst üste koyduğunuzda en iyi efor, gayret ve vatandaşına en kucaklayıcı hizmeti veren ülke olduk” dedi.

Sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Pandemi döneminde birçok ülke için vatandaşlarına ciddi ekonomik destek sağladı dendi. Bizim sağlıktaki kazanımlarımız bütün vatandaşlarımıza bu sağlık hizmetini ücretsiz veriliyor olması düşünüldüğünde aslında birçok ekonomik yardımın çok çok üzerinde bir kazanımdır. Çünkü vatandaşına ekonomik yardım yaptığı ifade edilen ülkelerdeki vatandaşlar, Covid olduklarında aldıkları sağlık hizmetine ödedikleri maliyet ülkelerinin yaptıkları yardımın kat ve kat üstünde. Aşı bizi iyi koruyor ama bazı kişilerin bağışıklık sistemini uyandıramıyor rakam olarak o küçük örnekleri verip kazandığımız yüzde 95'i görmezden gelmeyelim. Aşı bizi çok iyi koruyor. Elimizdeki en büyük silah aşı ve bu silahı çok iyi kullanalım, vatandaşlarımızı biz aşı olmaya bekliyoruz“ şeklinde konuştu.

Yerli aşının Faz-3 çalışmalarının bitmesi için gönüllü olmaktan mutluluk duyduğunu anlatan gönüllülerden Özkan Gürgen, “Ben ilk duyduğumda sevindim zaten, gönüllü de olmak istedim. Diğerlerine olmuştum kendi aşımıza da gönüllü olmak istiyordum. Aşı olmaktan da kaçınmayalım bence, korkmayalım. Bence büyük bir başarı çok az ülke yapabiliyor zaten bunu bizim yapabilmiş olmamız ülkemizin gelişimini gösterir. Sağlık açısından da zaten önder olduğumuzu gösterir. Hastanelerden de belli zaten” diye konuştu.

Yerli aşıya gönüllü olan vatandaşlardan bir başkası, “Yerli aşının seri üretime geçebilmesi için ve daha önceki olduğum aşılara hatırlatma olabilmesi için yerli aşı TURKOVAC'ı tercih ettim. Bununla birlikte yerli aşıya katkı sağlayarak inşallah seri üretime geçer. Yerli aşıya gönüllü olmaları noktasında tercih etmelerini öneririm. Çünkü yerli aşıya gönüllü olarak üretime geçmesini ve ülkemizin bu konuda bağımlı hale gelmemesin adına yerli aşıyı tercih ettim. 2 Doz Sinovac olmuştum, Diğer aşıları olduğumda da bunda da acı hissetmedim" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'den 5 ülkeye seyahat kısıtlaması

Türkiye'den 5 ülkeye seyahat kısıtlaması