20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Uzmanlar uyardı! Bebeklerde görülüyor

Uzmanlar uyardı! Bebeklerde görülüyor

Uzmanlar göz bebeğinde beyazlık (lökokori), kızarıklık, gözde kayma, göz bebeğinde genişleme ve gözde ileri doğru çıkma gibi belirtilerin göz kanserini işaret edebileceğini bildirdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzmanlar uyardı! Bebeklerde görülüyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, bebeklerde göz kanserinin işaretlerine dair uyarılarda bulundu.


Göz bebeğinde beyazlık (lökokori), kızarıklık, gözde kayma, göz bebeğinde genişleme ve gözde ileri doğru çıkma gibi belirtilerin göz kanserini işaret edebileceğini bildiren Karaman, "Göz kanseri, sinir hücrelerinden kaynaklanan bir tümör olduğu için beyne doğru ilerleme yapabilir. Erken tanıda tedavisi mümkün olabildiği için çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz bir an önce göz doktorunuza başvurun." ifadelerini kullandı.

Karaman, retinoblastomun bebeklerde görülen en sık ve önemli göz içi tümörlerden olduğunu, yaklaşık olarak 18 bin canlı doğumda 1 görüldüğünü, hastaların yüzde 80'inin 4 yaşından küçük ve 6 yaşından sonra ise görülmesinin nadir olduğunu, erkek ve kız çocuklarının eşit miktarda etkilendiğini belirtti.

Gözde oluşabilecek tümörlerin teşhis aşamalarına ilişkin Karaman, "Yapılan değerlendirme sonrasında mevcut duruma göre bir çocuk doktorundan konsültasyon istenebilir. Retinoblastom tanı, tedavi ve takip süreci ekip işidir. Ayrıca tümörün tipi, büyüklüğü, yerleşimi ve orijini ile ilgili yorumda bulunabilmek için ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) veya magnetik rezonans (MR) görüntüleme gibi farklı tanısal testlerin yapılması gerekebilir. Tümörün diğer organlara yayılımını değerlendirmek için kan ve kemik iliği testleri uygulanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

- "GELİŞMİŞ GÜNCEL TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI İLE RETİNOBLASTOMLU ÇOCUKLARIN ÖNEMLİ BİR KISMI SAĞLIĞINA KAVUŞABİLİR"
Doç. Dr. Sevil Karaman, retinoblastomun kromozom 13'te bulunan retinoblastom geninden kaynaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Retinoblastomların yaklaşık yüzde 60'ında hastalık kalıtsal değildir. Tüm retinoblastom olguların yüzde 10 ila 15'inde aile bireylerinde retinoblastom hastalığına rastlandığı biliniyor. Hastalığın her iki gözde de görülmesi kalıtsal retinoblastom olduğunu düşündürür. Tek taraflı retinoblastom olguları ise genelde kalıtsal değildir. Çocuğunda her iki gözde de retinoblastom olan sağlıklı anne ve babanın sonraki çocuklarında retinoblastom görülme riski yüzde 3 civarındadır. Etkilenen çocukta tutulum tek taraflı ise diğer çocuklarda görülme şansı yüzde 1'den azdır."

Gelişmiş güncel tanı ve tedavi yaklaşımları ile retinoblastomlu çocukların önemli bir kısmının sağlığına kavuşabileceğini aktaran Karaman, multidisipliner yaklaşım ile tedavi sürecinde göz doktoru, çocuk onkoloğu, radyasyon onkoloğu ve nöro-girişimsel radyoloğun bir ekip halinde çalıştığını bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
''Kökünü Kurutma Operasyonu''nda 132 şüpheli tutuklandı

''Kökünü Kurutma Operasyonu''nda 132 şüpheli tutuklandı