Demet ve Alişan ile Sabah Sabah programının konuğu bugün Dr. Yavuz Dizdar oldu. Doktor Yavuz Dizdar programlara katılmasının yanı sıra yazarlık da yapmaktadır. Dr. Yavuz Dizdar özellikle kanser ve koronavirüse ilişkin açıklamalarıyla adından söz ettiriyor.
DR. YAVUZ DİZDAR KİMDİR?
Yavuz Dizdar 1964'te İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ndeki orta eğitimini 1982'de; İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki eğitimini 1988'de tamamladı. Tıp eğitiminin ardından, o yıllarda Siirt'e bağlı olan Batman'da yaklaşık bir yıl mecburi hizmet yaptı. 1989-1992 yıllarında İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda ilaç bilimi üzerine, 1992-1996 yıllarında Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda kanser üzerine uzmanlık eğitimini tamamladı. Bu eğitimlerinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nde kanser biyolojisi ve immünolojisi doktorası unvanını aldı. Halen aynı enstitüde radyasyon onkolojisi uzmanı olarak çalışmaktadır.
Tıbbi çalışmalarına paralel olarak 1994'ten bu yana Dünya Gazetesi'nde sağlık ekonomisi ve politikası konusunda yazılar yazmaktadır. İstanbul Üniversitesi'ne ve üniversite eğitimine yönelik yazılarının yer aldığı Fakülte dergisi 2008 yılından beri yayın hayatındadır. Derginin bütün sayılarına www.fakultedergisi.com adresinden erişilebilir.Bireysel çalışmalarının amacı bilimde yeni düşüncenin desteklenmesidir.
YAVUZ DİZDAR ALKOL AÇIKLAMASI GÜNDEM OLDU
Yavuz Dizdar yaptığı açıklamada: Aşı sonrasında 6 hafta, aşı öncesinde bir süre alkol almanın aşıyı olumsuz etkilediği iddiasının bilimsel bir karşılığı yok. Pratik ve biyolojik olarak da bu durumun bir karşılığı yok. Aşı olduktan bir gün sonra, iki gün sonra alkol içmek aşı üzerinde bir etki yapmaz.
Vurgulamak gereken bir konu var. Alkol tüketiminin miktarı. Rusya’nın alkol tüketim alışkanlıkları ile İngiltere’ninkiler birbiriyle tutmaz. İngilizler 1-2 bira içerken, Rusların tükettikleri alkol yoğunluk ve özellik bakımından diğer ülkeyle karşılaştırılamayacak değerdedir.
Bilimsel otorite karşılaştırmayı yaparken 1 gram ile 1 litrenin aynı olmadığını dikkate almak durumunda. Ortalamada baktığımızda İngiltere’deki uzmanların varsayımı doğru ve bizler için fazlasıyla geçerli.
Bizde insanların çok ciddi bir alkol tüketim alışkanlığı yok. Mevcut olan tüketim alışkanlığı da aşıyla etkileşmez” diye konuştu.