Yerli Aşıda Son Durum açıklandı. Yerli aşıya ait tüm testlerin uluslararası standartlara sahip GLP laboratuvarlarında tamamlandığı açıklandı. Türkiye platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşı çalışması, insan denemelerine geçen dünyadaki 4. aşı adayı oldu, Dünya Sağlık Örgütü'nün listesine de girmeyi başardı. Yerli Aşı Ne Zaman Çıkıyor? işte detaylar...
Yerli aşı ne zaman çıkacak?
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca yerli aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Koca, aşının bu yıl ağustos, eylül aylarına kadar hazır olacağını belirtti. Sözleri sürdüren Koca şunları söyledi: "Türkiye'nin yerli aşı üretim çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam etmektedir. Kısa zamanda kendi aşımızı üreteceğimize inanıyoruz. Önümüzdeki ağustos, eylül gibi, yaz dönemi ilk aşımızın biteceğine, başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum. Dünya Sağlık Örgütü ile sağlık çalışanlarına adanmış anıt görevi de görecek dijital bir platform kurma hazırlığındayız."
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da koronavirüse karşı geliştirilen ve burundan uygulanan sprey aşının yıl içinde kullanıma sunulmasını hedeflediklerini açıklamıştı.
Aşı Çalışmaları Nasıl Başlamıştı?
Sanayi Bakanlığı’nın, Kovid 19 salgınının Çin’de ortaya çıkmasının ardından Şubat ayı sonlarında Türkiye’de aşı geliştirmek için özel sektör ve üniversitelere çağrı yapması sonucu Nanografi A.Ş. Sağlık Bakanlığı’nın da yönlendirmesiyle yerli koronavirüs aşısı geliştirmek üzere bir bilim ordusu kurmuştu. Nanografi firması tarafından geliştirilen Kovid aşısının bu yılın başlarında hazır olması bekleniyordu. Ancak faz denemeleri uzayınca aşının piyasaya sunulma tarihi de böylelikle uzamış oldu.
Yerli Sprey Aşı Nasıl Uygulanacak?
Nanografi firması tarafından geliştirilen sprey aşı, burundan spreyle uygulanacak. Yerli intranazal aşısının İngiltere'de görülen varyanta karşı etkili olduğu, bağımsız kliniklerin yaptığı araştırmalarla tespit edildi. "Türkiye'de salgını bitirecek" yorumları yapılan sprey aşı için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da "Virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüs ile mücadelede daha etkin olacağı öngörülüyor" dedi.
Yerli Aşı İnsanlar Üzerinde Ne Zaman Uygulanacak?
Türkiye’de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. Yerli aşının preklinik aşamaları başarıyla tamamlandı. İlk intranazal yerli aşı adayı için Faz-1 insan denemelerine başlanacağı açıklandı. Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Varank, "Nisan ayında insan deneylerimize başlayacağız. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun onayı bekleniyor. Tüm klinik aşamaların tamamlanması durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz. Bu tür yenilikçi ve çözüm odaklı çalışmalar yürüterek ülkemize hatta tüm insanlığa katkı sağlama gayretinde olan Türk bilim insanlarımızı buradan tekrar tebrik ediyorum" açıklamasında bulundu.
Yerli Aşı Etkili mi?
Türkiye'nin üzerinde çalıştığı yerli aşının, bağımsız laboratuvarlarda gerçekleştirilen testlerde İngiltere varyantına karşı etkili olduğu ortaya çıktı. Pre-klinik aşaması tamamlanan Nanografi aşısı, yeni tip koronavis mutasyonlarına karşı etkili olduğu gibi salgın sürecinin olumsuz yöndeki seyrinde yeni çeşitlerine karşı da mRNA aşı teknolojisinde olduğu gibi hızlı şekilde modellenebilecek.