Türkgün Siyaset AK Parti Grup Başkanı Güler: AYM anayasaya ‘aykırı’ işlem tesis etmiştir

AK Parti Grup Başkanı Güler: AYM anayasaya ‘aykırı’ işlem tesis etmiştir

TBMM'de yapılacak Can Atalay oturumu öncesi açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AYM'nin kararını eleştirerek "AYM, anayasaya ‘aykırı’ işlem tesis etmiştir" dedi.

TBMM'de yapılacak Can Atalay oturumu öncesi açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AYM'nin kararını eleştirerek "AYM, anayasaya ‘aykırı’ işlem tesis etmiştir" dedi.

KAYNAK: Haber Merkezi

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler TBMM'de yapılacak Can Atalay oturumu öncesi açıklamalarda bulundu Güler açıklamasında, "Ortada hukuk zemininde değerlendirecek karar yok. Geçmiş olaylarla hiç bir benzerliği yoktur. AYM kendi içtihatını ‘yok’ saymıştır, anayasanın 85. maddesine ‘aykırı’ işlem tesis etmiştir. Böyle bir hükümle sonuç tesis etmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Güler'in açıklamalarından satır başları:

"2 tane karar vermiş bulunuyor. İptal davası açanlar CHP Özgür Özel ve diğer vekillerin imzasıyla verilen dilekçe. Bazı kafa karışıklığı var. Talep konusu nedir? İptal davasını açanlar iptal davasının konusunu nasıl ifade etmişler. Can Atalay'ın vekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olmasının tespiti ile yürürlüğün durdurulması talebinde bulunulmuştur. Bu bir talep. AYM değerlendirmesini yapmış. Oy çokluğuyla "Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" hükmetmiş.

Anayasa Mahkemesi (AYM) anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. Ortada hukuk zemininde değerlendirecek karar yok. Geçmiş olaylarla hiç bir benzerliği yoktur. AYM kendi içtihatını 'yok' saymıştır, anayasanın 85. maddesine 'aykırı' işlem tesis etmiştir. Böyle bir hükümle sonuç tesis etmek mümkün değildir.

TBMM CAN ATALAY İÇİN TOPLANACAK

9 Ağustos'ta CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, TİP, DEVA, Demokrat Parti ve Emek Partisi'nden oluşan muhalefet partileri, Meclis'in AYM'nin Can Atalay kararıyla ilgili toplanması için TBMM Başkanlığı'na dilekçe sundu. Yeterli sayıda milletvekilinin imzası ile yapılan çağrı üzerine olağanüstü toplantı bugün yapılacak. TBMM Genel Kurulu'nu, Bekir Bozdağ yönetecek.

Son dakika | TBMM'de 'Can Atalay' oturumu: AYM'nin kararı Anayasa'ya aykırı

ANAYASA KARARI

Anayasa Mahkemesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı okunarak milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.

Can Atalay ile ilgili kesin bir mahkumiyet kararı içermediği açık olan kararlara yer verilen Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin yazısının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla milletvekilliğinin düşmesine yönelik işlem tesis edilerek fiili (de facto) bir durum oluşturulduğu ifade edilen kararda, "Bu fiili durum hakkında Anayasa Mahkemesi'nce karar verilmesi mümkün değildir" denilmişti.

Mahkeme, "Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" hükmetmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Rusya'dan Almanya'ya sert uyarı: "Ukrayna'ya Taurus füzesi verirseniz savaşa dahil olursunuz!'

Rusya'dan Almanya'ya sert uyarı: "Ukrayna'ya Taurus füzesi verirseniz savaşa dahil olursunuz!'

Rusya'nın BM Temsilcisi Nebenzia, Almanya'nın Ukrayna'ya Taurus füzeleri sağlaması durumunda doğrudan savaşa gireceğini belirtti. Ayrıca, Ukrayna'nın saldırılarını sürdürmesi nedeniyle ateşkesin mümkün olmadığını vurgulayarak, Avrupa'nın Ukrayna'yı silahlandırmayı durdurması gerektiğini ifade etti.

Rusya'nın BM Temsilcisi Nebenzia, Almanya'nın Ukrayna'ya Taurus füzeleri sağlaması durumunda doğrudan savaşa gireceğini belirtti. Ayrıca, Ukrayna'nın saldırılarını sürdürmesi nedeniyle ateşkesin mümkün olmadığını vurgulayarak, Avrupa'nın Ukrayna'yı silahlandırmayı durdurması gerektiğini ifade etti.

KAYNAK: AA

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Almanya'nın, Ukrayna'ya Taurus füzeleri vermesi durumunda doğrudan savaşa dahil olup olmayacağına ilişkin, "Evet, olur." açıklamasında bulundu.

Nebenzia, AA muhabirinin, Almanya'nın Ukrayna'ya Taurus füzeleri verme ihtimali ile ABD'nin İran'a karşı askeri güç kullanma tehdidine ilişkin sorularını yanıtladı.

"Almanya, Ukrayna'ya Taurus füzeleri verirse savaşa doğrudan dahil olmuş sayılır mı?" sorusuna Nebenzia, "Evet, olur." cevabını verdi.

Nebenzia, Almanya ile diğer birçok ülkenin bir şekilde Ukrayna ihtilafına dahil olduğunu belirterek, "Bu ülkeler, vekil güçlerinin yardımıyla Rusya'ya karşı bir savaş yürütüyorlar. Eğer (Almanya) Taurus füzeleri de sağlarlarsa, bu gerginliği artırtma yönünde bir adım daha olacaktır." diye konuştu.

ABD'nin anlaşma sağlanamaması halinde İran'a karşı güç kullanmaya ilişkin tehditlerine dair ise Nebenzia, ABD'nin açıklamalarında siyasi çözümü tercih ettiğini söylediğine işaret etti.

Nebenzia, kendilerinin de bu seçeneği tercih ettiğini dile getirdi.

"Bu noktada ateşkesten bahsetmek gerçekçi değil"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump'ın, 18 Mart'ta gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından enerji tesislerine yönelik kısmi ateşkes önerisinin gündeme geldiğini anımsatan Nebenzia, Rusya'nın bu öneriyi desteklediğini ve orduya buna uyma talimatı verdiğini kaydetti.

Nebenzia, Rusya'nın ilk günden itibaren de söz konusu öneriye uyduğunu belirterek, Ukrayna'nın ise kamuya açık bir şekilde öneriye destek vermesine rağmen saldırılarını günlük olarak sürdürdüğünü ifade etti.

Ukrayna'nın Rus enerji tesisleri de dahil olmak üzere 120'den fazla saldırı düzenlediğini söyleyen Nebenzia, "Ukrayna enerji altyapısına yönelik kısmi ateşkesi uygulamadı. O yüzden bu noktada ateşkesten bahsetmek gerçekçi değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupalı ülkelerin Ukrayna'yı silahlandırmaya son vermelerini istiyoruz"

Ukrayna'nın ihlallerinin Kiev'in barış istemediğini gösterdiğini savunan Nebenzia, "Batılı destekçiler" ve Avrupa ülkelerinin, Ukrayna üzerinde baskı kurması ve enerji altyapılarına yönelik saldırıları sonlandırmasını sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Nebenzia, Avrupa ülkelerinin aynı zamanda Ukrayna'yı silahlandırmaya son vermeleri gerektiğinin altını çizerek, halihazırda bu yönde bir adım görmediklerine işaret etti.

Birçok Avrupa ülkesinin savaşa dahil olduğunu aktaran Nebenzia, "Avrupalı ülkeler barıştan bahsetmiyor. Umurlarında değil, Ukrayna'yı uçuruma itmeye devam ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *