21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Siyaset ASELSAN’dan 2023 hedefi: Yapay zekalı komutan yardımcısı

ASELSAN’dan 2023 hedefi: Yapay zekalı komutan yardımcısı

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, ASELSAN’ın 2023 sonrası envanter girecek savunma ürünleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ASELSAN’dan 2023 hedefi: Yapay zekalı komutan yardımcısı

9-12 Haziran 2021 ATO Congresium’da 3’üncüsü düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı kapsamında gerçekleştirilen “2023 Sonrası Savunma ve Uzay Teknolojileri” etkinliğinde konuşan ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, 2023 sonrasında envantere katılması öngörülen savunma ürünlerini paylaştı.

Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN olarak Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda dünyadaki savunma teknolojileri alanındaki gelişmeleri inceleyerek cumhuriyetin 100. yılı için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Haluk Görgün, “Sizlere birazdan bahsedeceğim birçok proje 2023’ten sonra güvenlik güçlerimizin gücüne güç katacak sistemler olarak karşımıza çıkacak. Kamuoyunun da yakından takip ettiği ve birçok grubun sorumluluk aldığı uzun menzilli bölge hava savunma sistemi SİPER projemiz, üst katman balistik füze savunma sistem geliştirme projemiz, MMU projesi, Milli GPS uydusu, Milli uydu üzerinden haberleşen askeri telsizlerimiz, yapay zekalı komutan yardımcısı yani yapay zekayı kullanarak sahadaki askere destek olabilecek sistemler, biyolojik saldırıya karşı tedbir konuları, sürü halinde çalışan otonom kara deniz hava araçları, yakın dönemde teslim edilen kritik teknolojik ürünlerimize otonom hava savunma sistemi HİSAR-A’yı örnek gösterebiliriz. TÜRKSAT-6A uydu üzerindeki haberleşme ekipmanlarımız ve karakulak ismini verdiğimiz yüksek frekansta çalışan kestirme dinlenme sistemlerimiz güzel uygulamaya geçmiş son dönemdeki yüksek teknoloji ürünleridir.” dedi.

Savunma ve silah sistemleri alanında gelecekte muharebe sahalarında sıklıkla gözlenecek ürünleri de çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Görgün, “Hava kuvvetleri için önemli olan hassas güdüm teknoloji alanında faaliyetlerimi arttırdık ürünlerimizi geliştiriyoruz. Elektro-manyetik fırlatma sistemi konusunda her denememizde hem kendi hem ülkemizin hız ve güç menzil rekorlarını kırarak devam ediyoruz. Yönlendirilmiş RF enerji silahlarımız, yönlendirilmiş kızılötesi karşı tedbir sistemleri, mobil lazer sistemleri gibi geleceğin teknolojilerine de ürün vermeye başladık.” açıklamalarında bulundu ve hassas öneme sahip olan görünmezlik teknolojilerinde de farklı alanlardan olan, RF görünmezlik, kızılötesi görünmezlik, akustik görünmezlik konularında çalıştıklarını belirtti.

Uzay teknolojileri ve yapay zekâ Görgün, uzay teknolojilerinde de uzun yıllar hizmet verdiklerini belirterek, “Ordumuzun çeşitli haberleşme sistemlerini, yer sistemlerini, terminal sistemlerini ASELSAN gururla sağlamaya çalışıyor. 24 ocakta Space-X firmasının Falcon-9 roketi ile bir küp uyduyu uzaya gönderdik ve burada da ayrı bir tarihçe tecrübe kazandık.” ifadelerinde bulundu. Prof. Dr. Haluk Görgün, gelecekteki daha birçok savunma sanayii ürünlerinde, otonom ve robotik sistemlerde yapay zekâ teknolojisini kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini söyledi.

“Harp oyunları, komutan asistanı, radarlar, komuta kontrol sistemleri, güvenlik sistemlerine yönelik görüntü işleme alanlarında yapay zekâyı kullanmaya gayret gösteriyoruz, kullanmaya başladık. Sürü insansız hava araçları başta olmak üzere otonom görev yapacak insansız sistemlerimiz radar ve elektronik radar sistemleri yapay zekâ ile kullanılacak ürünler olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak modern askeri tamamlayıcı teknolojiler olarak giyilebilir teknolojiler ve sensörler konusunda, dış zırhlar ve arttırılmış gerçeklik alanlarında da çalışmalarımız sürüyor sürmeye devam edecek.” ifadelerinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hizmet İhracatçıları, 150 milyar dolarlık hedef için bir araya geldi

Hizmet İhracatçıları, 150 milyar dolarlık hedef için bir araya geldi