25 Aralık 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Siyaset MHP'li Fendoğlu: Deprem sonrası esnaflara destek devam etmeli

MHP'li Fendoğlu: Deprem sonrası esnaflara destek devam etmeli

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, depremzedelerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti ve mücbir sebep süresinin uzatılması gerektiğini vurguladı. Fendoğlu esnafların sorunlarına çözüm önerileri sundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MUHABİR: Ayşe Akyürek

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, deprem sonrası Malatya ve diğer illerdeki esnafların yaşadığı zorluklara dikkat çekti ve yıkılan işyerleri ile konutların büyük ölçüde tamamlanana kadar mücbir sebep süresinin uzatılması gerektiğini belirtti. Genel kurulda yaptığı konuşmasında esnafların sorunlarına çözüm önerileri sundu.

Mehmet Celal Fendoğlu’nun açıklaması şöyle:

1- 31.08.2024 tarihinde sona eren mücbir sebep süresi, üç ay uzatılarak 30.11.2024 tarihine kadar devam etmiştir. Aradan geçen üç ayda mücbir sebebe yol açan şartlarda herhangi bir değişiklik olmamıştır. Yıkılmış işyerleri ve konutlar büyük ölçüde tamamlanana kadar mücbir sebep süresi uzatılmalıdır.

2- Deprem nedeniyle işyeri ya da evi yıkılmış olan vergi mükelleflerinin vergi ve prim borçlarının tamamı terkin edilerek desteklenmelidir.

3- Yıkıma uğramadığı halde deprem bölgesinde faaliyetini sürdürmek isteyen mükelleflerin, mücbir sebep nedeniyle ödenemeyen ve giderek artan vergi ve sigorta borçlarına, 6183 sayılı yasaya göre taksitlendirme yapmak çözüm değildir. Taksitlendirme şartları ve teminat zorunluluğu deprem bölgesi için aranmamalıdır. Dört il ve iki ilçe için kanuni düzenleme yapılarak, taksitlendirme için oransal göstergelerden bağımsız, teminatsız ve faizsiz olarak taksit süresi en az 48 ay olmalıdır.

4- Mücbir sebep süresi içinde birikmiş vergi ve primlerini ödemek isteyen esnaf ve vergi mükelleflerine vergi anapara bedelinde terkin, indirim ya da vergi oranında makul oranlarda indirim olanağı sağlanmalıdır.

5- SGK borçları, özellikle küçük esnaf için ödenemeyecek noktada olup, çalışan sayısına göre kademeli olarak 5 işçiye kadar çalışanı olan işverenlerin mücbir sebep süresinde oluşmuş SGK prim borçlarının %80'i, 10 işçiye kadar çalışanı olan işverenlerin mücbir sebep süresinde oluşmuş SGK prim borçlarının %50'si, 20 işçiye kadar çalışanı olan işverenlerin mücbir sebep süresinde oluşmuş SGK prim borçlarının %30'u, işveren hisse payı olarak Hazine tarafından karşılanmalıdır.

6- Deprem illerindeki oda aidatları, bağlı bulunulan birlikler tarafından karşılanmalı ve il odalarına, faaliyetlerinin devamı için meslek örgütleri ve birlikler tarafından ödenmelidir.

7- KOSGEB desteklerinin ödemesi yapılmalıdır. Özellikle deprem sonrasında KOSGEB tarafından ilan edilen ve başvuruları alınarak ödeme yapılacağı söylenmesine rağmen hâlâ söz konusu desteklere ulaşamamış esnaf ve ticaret erbapları mevcuttur. Yeni KOSGEB destek programlarında serbest meslek sektörü dâhil sektör ayrımı yapılmaksızın depremden etkilenen tüm mükelleflerin KOSGEB ve benzeri destek programlarından yararlanmaları sağlanmalıdır.

8- Zayi olan defter ve belgelerin, Noterler Birliği tarafından mücbir sebep süresi içinde yıl belirtilmeden tasdik edilmesi hususunda yaşanan sorunların giderilmesi, bölgemizdeki nitelikli göçün önlenmesini sağlayacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP Mersin Milletvekili Uysal: Uyuşturucuyla mücadele için acil ve sert tedbirler alınmalı!

MHP Mersin Milletvekili Uysal: Uyuşturucuyla mücadele için acil ve sert tedbirler alınmalı!