Intercity İstanbul Park'ta düzenlenecek Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 14. etabının birinci antrenman turları, yarın saat 11.00'de düzenlenecek. Saat 15.00'te başlayacak ikinci antrenman turlarıyla ilk gün tamamlanacak.
Organizasyonda 14 Kasım Cumartesi günü saat 12.00'de pilotlar üçüncü antrenman turları için piste çıkacak. Aynı gün saat 15.00'te ise sıralama turları gerçekleştirilecek.
Dokuz yıl aradan sonra Formula 1 takvimine dahil edilen Türkiye Grand Prix'si, 15 Kasım Pazar günü saat 13.10'da 5,3 kilometrelik pistte 58 tur üzerinden koşulacak yarışla sona erecek.
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde "pole" pozisyonu yarışın anahtarı
Formula 1'de şu ana kadar 7 kez düzenlenen Türkiye Grand Prix'sinin 5'ini "pole" pozisyonunu elde eden pilotlar kazandı.
Kimi Raikkonen 2005'te, Felipe Massa 2006, 2007 ve 2008'de, Sebastian Vettel 2011'de pole pozisyonundan başladıkları yarışta galip gelmeyi başardı.
Sıralama turlarının 2009'daki galibi Sebastian Vettel ile 2010'da sıralama turlarını ilk sırada tamamlayan Mark Webber, yarışta bu avantajlarını kullanamadı.
2009 ve 2010'da ikinciler şampiyonluğa ulaştı
İstanbul Park Pisti'nde 2009 ve 2010 yıllarında sıralama turlarını ikinci sırada tamamlayan pilotlar, yarışta ilk sırayı aldı.
Jenson Button, ikincilikten başladığı 2009 Türkiye Grand Prix'sinde pole pozisyonu sahibi Sebastian Vettel'i geçmeyi başardı. Button böylece İstanbul'da pole pozisyonunda başlayan sürücünün kazanma geleneğini sonlandırdı.
2010'da sıralama turlarının galibi Mark Webber olurken yarışa ikinci sıradan başlayan Lewis Hamilton, 58 turun ardından damalı bayrağı rakiplerinin önünde gördü.
Sıralama turlarının galipleri
İstanbul Park'ta 8. kez düzenlenecek Formula 1'de önceki 7 yarışın sıralama turları galipleri Kimi Raikkonen, Felipe Massa (3), Sebastian Vettel (2) ve Mark Webber oldu.
İlk kez 2005'te yapılan Türkiye Grand Prix'sinin sıralama turlarında o dönemde McLaren Mercedes adına yarışan Fin pilot Kimi Raikkonen, 1.26.797'lik tur zamanı ile ilk sırayı elde etti.
Ferrari pilotu Brezilyalı Felipe Massa, 2006'daki sıralama turlarında 1.26.907'lik derecesiyle pole pozisyonunun sahibi olurken 2007'de de 1.27.329 ile sıralama turlarını önde bitirdi.
Massa, 2008'de 1.27.617 ile yarışa ilk cepte başlamaya hak kazanarak Ferrari'ye İstanbul'da üçüncü pole pozisyonunu kazandırdı.
Red Bull pilotu Alman Sebastian Vettel 2009'da 1.28.316'lık zamanıyla, 2011'de 1.25.049'luk süresiyle pole pozisyonunu aldı. 2010'da ise Red Bull'un Avustralyalı pilotu Mark Webber, 1.26.295 ile yarışa ilk sıradan başlama şansı yakaladı.
TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı "Formula 1'i en güzel şekilde organize edeceğiz"
TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde Formula 1 organizasyonu yapıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı yetkili federasyonuz. Formula 1'i uzun zaman sonra ülkemizde ağırlamaktan, organize etmekten mutluluk ve gurur duyuyoruz." dedi.
Üçlertoprağı, Kovid-19 şartlarında organizasyonun yapılabilmesine ilişkin, "İnşallah bu organizasyonla ülkemizin ismi tekrar hak ettiği sportif kabiliyetler açısından manşetlerde yer alır. Son 3 yıldır Dünya Ralli Şampiyonası'nı da organize ediyorduk. Aynı şekilde Formula 1'i organize etmek, bu salgın şartlarında çoğu ülke bunu yapamayacağını dile getiriyorken ülkemizin bu kadar üst düzey bir organizasyonu yerine getirebilmesi ülkemizin gücünü ve sportif kabiliyetlerini gösteriyor." ifadelerini kullandı.
TOSFED olarak yarışların sportif faaliyetleri kısmını organize ettiklerini aktaran Üçlertoprağı, "Formula 1'in uluslararası ayağı Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), onun da Türkiye'deki ulusal spor otoritesi Gençlik ve Spor Bakanlığı'mıza bağlı TOSFED. Kısacası biz direktöründen gözetmenlerine kadar yarışın sportif tarafındayız." diye konuştu.
"Hafta sonu koşulacak İstanbul yarışlarına tam hazırız"
FIA'dan eylül ayından düzenlenen Dünya Ralli Şampiyonası organizasyonu için üst düzey puanlama aldıklarını belirten Üçlertoprağı, şunları kaydetti:
"Bu hafta sonu koşulacak İstanbul Formula 1 yarışına 850 görevlimizle tam anlamıyla hazırız. Bu görevlilerin önemli bir kısmı, geçtiğimiz yıllarda bu organizasyonların içinde olan 7 yıllık tecrübeye sahip olan sportif kadromuz. Zaten son 3 yıldır Dünya Ralli Şampiyonası'nı da bu ekiple düzenliyoruz. Son olarak bu sene yaptığımız Dünya Ralli Şampiyonası da bizim sportif otoritemiz FİA tarafından üst düzey bir puanlamayla ödüllendirildi. Dolayısıyla bu tecrübeli arkadaşlarımızla beraber yarışı en güzel şekilde organize edeceğiz, ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz."
Acar: Formula 1'i yapmayı hak eden bir ülkeyiz
Formula 1'in Türkiye'ye dönmesinin büyük bir mutluluk olduğunu belirten TOSFED Genel Sekreteri Serhan Acar da şu görüşleri paylaştı:
"Türkiye ülke olarak İstanbul da şehir olarak harika bir yer. Formula 1'i yapmayı hak eden bir ülkeyiz açıkçası. Bu sene salgın ortamında yarışı yapmak ülkeler arasında bir maharet haline geldi çünkü Kovid-19 ile de mücadele ediyorsunuz, her 2-3 günde bir testten geçiyoruz. Dolayısıyla bu yıl yarış yapmak zor; zaten 10'dan fazla ülke bu sene yarışı iptal etti. Türkiye de hem yarışın Cumhurbaşkanlığı himayelerinde olması hem salgın ortamında talip olmasıyla bu sene bu şansı yakalamış oldu."
Serhan Acar, "Çok büyük bir ilgi var. Nitekim geçtiğimiz sene FIA tüm dünyada 150 ülkede bağımsız bir araştırma yaptı; bu araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye hem Formula 1'e hem de otomobil sporlarına karşı olan ilginin son 5 yılda en çok arttığı 6 ülkeden birisi. Özellikle genç nüfusta da otomobil sporlarına ve Formula 1'e karşı ciddi bir ilgi var. Hepsini birleştirdiğimiz zaman gerçekten çok özlediğimiz bir yarışa yeniden kavuşmuş vaziyetteyiz." dedi.
"İstanbul Park gerçekten dünya pilotlarınca sevilen bir pist"
İstanbul Park'ın özelliklerine 8. virajın çok konuşulmasına ilişkin de Serhan Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul Park gerçekten dünya pilotlarınca sevilen bir pist. Teknik bir pist, pistte aslında her türlü viraj var. Çok yavaş, çok uzun, hızlı, yokuş aşağı, yokuş yukarı, girişi kör, özetle hem pilotajı, sürüş becerilerini, hem de otomobillerin ayarlanması açısından takımları çok zorlayan bir pist. Bir yandan geçişe imkan tanıyan bir pist, arka düzlüğümüz çok uzun, pist geniş, frenleme noktaları var sert frenleme anlamında bütün bunlarla beraber otomobillerin rahatça birbirlerini geçebildiği de bir pistimiz var. Yani geçen haftaki Emilia-Romagna GP'ye göre burada geçiş yapmak çok daha rahat. Bu da daha heyecanlı ve çekişmeli ve keyifli bir yarış vadediyor normal şartlarda. Bir de pistimiz saat yönünün tersine dönülüyor; takvimdeki pistlerin ağırlığı saat yönünde dönüldüğü için burada özellikle pilotların boyun kaslarının çok daha fazla zorlandığı bir yarış olacak."