EMRE BİLİR / TÜRKGÜN
SÜPER Lig’de statü gereği kulüplerin, geniş kadrosunda 14, maç kadrosunda 12 yabancı futbolcu bulundurup, 11’ini aynı anda oynatabilmesi, özellikle bu sezon daha çok tartışılmaya başlandı. Bir grup, Avrupa ile rekabet için yabancı sınırının tümüyle kaldırılmasını, yaş ve millilik gibi kriterlerin konulmasını isterken, çoğunluk, “İstiklal Marşı’nı söyleyen futbolcu kalmadı”, “Milli takımda oynayacak oyuncu bulamıyoruz”, “Altyapıdan gelen oyuncu oynayamıyor, yabancılara ödenen paralarla kulüpler batağa gidiyor” sözleriyle yabancı sayısının azaltılmasını istiyorlar.
SON 5 YILDA GİDEN GİDENE
Yabancı futbolcu çokluğu, Türk oyuncuların önünü kestiği iddialarının aksine, Türkiye, tarihinin futbol ihraç rekorunu kırdı. Son beş yılda Türkiye’de yetişip yurt dışına giden futbolcu sayısı, Türkiye’nin üç yabancıyla oynadığı tarihinin sportif anlamda en başarılı olduğu 1998-2003 dönemini geride bıraktı. G.Saray’ın UEFA ve Süper Kupalarını, Türkiye A Milli takımının dünya üçüncülüğünü elde ettiği dönemde, başarıda imzası olan Türk futbolculara rağbet çok büyük olmuştu.
İLK GİDEN ‘BOMBACI BEKİR’
2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na gruplardaki en yüksek puanını alarak katılmak üzere olan A Milli Takımın iskeletini oluşturan gençler, sorunun yabancı sayısında değil, uygulamada olduğunu kanıtladılar. İşte ilk yurt dışı transferini 1921 yılında F.Bahçeli ‘Bombacı’ Bekir Refet’i Almanya’ya göndererek yapan Türkiye’nin, başarı sonrası ve başarı yolunu açan beşer yıllık yoğun futbolcu ihraç dönemleri: