Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) yapımı "Famagusta" dizisi, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nı çarpıtarak ele alıyor. 20 Eylül’de Netflix’te yayınlanacak dizi, Türk askerlerini adayı işgal etmekle suçlayarak büyük tepki topladı. 24 bölümden oluşan ve daha önce Yunanistan’ın MEGA TV kanalında yayınlanan dizi, GKRY’nin kara propagandasına hizmet ediyor.
“Famagusta” İLE NE AMAÇLANIYOR?
Kırım Haber Ajansı'ndan (QHA) Şerife Beyza Satılmaz'a “Famagutsa” adlı dizi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, dizinin tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde dizayn edildiğini ve Türkiye ile Türk milletine karşı kışkırtıcılık yaratmak amacıyla hazırlandığını belirtti.
Gözügüzelli, dizinin, Rumları uluslararası alanda mağdur gösterme ve Türk halkına karşı önyargı oluşturma amacı güttüğünü ifade etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tanınma sürecindeki ilerlemeyi durdurma çabasının da bu dezenformasyonun bir parçası olduğunu vurgulayan Gözügüzelli, “Bunların yanı sıra Türkiye’nin sahip olduğu askeri gücü ve Mehmetçiği hedef alan dezenformasyon politikası yürütülmektedir” dedi.
GKRY'nin bu tür propagandalar ile Türkiye’nin küresel güç etkisindeki konumunu, savunma sanayisindeki artan gücünü ve KKTC’nin ayrı egemen bir varlık olarak tanınması yönündeki duruşunu hedef aldığını belirten Gözügüzelli, ayrıca, KKTC'deki yatırımlar ve yeni kurumsal yapıların, Rum kesimi tarafından kaygıyla karşılandığını ifade etti.
NetflIx’e İftira Davası!
Gözügüzelli, dizinin tarihi gerçeklerle bağdaşmayan bir dezenformasyon içerdiğini belirterek, Netflix’e karşı iftira davası açılması gerektiğini savundu. Dava sürecinde dizinin yayınının tamamen kaldırılması ve tarafsız yayınların teşvik edilmesi gerektiğini belirten Gözügüzelli, yetkili makamların harekete geçerek hukuk davası açmasının önemini vurguladı. Bu adımların, Türkiye’nin bu meseledeki haklılığını ortaya koyacağını ifade etti.
Netflix'e iftira davası açılması gerektiğini vurgulayan Gözügüzelli, atılması gereken adımlarla ilgili şunları dile getirdi:
"Dava açıldığında, oluşan zararın tanzim edilmesi, dizinin yayının ertelenmesi yerine tamamen kaldırılması ve tarafsız yayınların söz konusu olabilmesine ilişkin mahkemeden hüküm verilmesi istenecek. Türkiye’nin haklılığının bu meselede ortaya çıkarılması için bu şekilde yol alınması gerekir. Yetkili makamların harekete geçerek hukuk davası açması son derece önem arz edecek."
Ersin Tatar: "Dizi, Gerçekleri Yansıtmıyor"
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da "Famagusta" dizisine sert tepki gösterdi. 1 Eylül 2024 tarihinde CNN Türk televizyonuna katıldığı bir programda, Kıbrıs Rum Kesimi'nin hazırladığı dizinin 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nı çarpıttığını ve dünyayı yanıltmaya yönelik bir hareket olduğunu belirtti. Tatar, "Dijital bir platformun böyle bir siyasi olaya tek taraflı görüş açısı ile alet olması kendilerine hiç yakışmamıştır" dedi. Ayrıca, Türk yapımcılara Kıbrıs'ta yaşayan canlı tarihi dinleyerek güçlü bir dizi yapmaları çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama
Diziye bir tepki de Türkiye'den geldi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, dizinin tarihi gerçekleri çarpıtarak GKRY’nin kara propagandasına hizmet ettiğini açıkladı. Bakanlık, "Bu dizi, 1963-74 yılları arasında Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir. Gerçekleri farklı yansıtmaya yönelik bu tür girişimler, Kıbrıs konusundaki mücadelemizi daha da güçlendirmektedir" ifadelerine yer verdi.
Tepkilerin Odağındaki Dizinin adı nereden geliyor?
Famagusta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin liman kenti Gazimağusa'nın Rumca ismidir ve dizinin adı da buradan gelmektedir. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı öncesinde Mağusa olarak bilinen kent, harekât sonrası "Gazi" unvanı eklenerek Gazimağusa adını almıştır.