Kazakistan Parlamentosu, 27 Kasım 2024 tarihinde Kazakistan Su Kanunu Yasası'nı kabul etti. Bu kanun, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve korunmasını hedefliyor.
SU YÖNETİMİNDE REFORM ZORUNLULUĞU
Kırım Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre; Kazakistan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Yerlan Nısanbayev, kanunun önemine dikkat çekti. Nısanbayev, son yıllarda meydana gelen büyük ölçekli sellerin ardından, su yönetim sisteminde reformun kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bakan, uluslararası deneyimleri göz önünde bulundurarak hazırlanan taslağın, ekosistemleri koruma ve iklim değişikliğine uyum sağlama amacını taşıdığını ifade etti.
2030 HEDEFLERİ: REZERVUARLAR VE SULAMA KANALLARI
Nısanbayev, 2030’a kadar su kaynakları yönetim sisteminin geliştirilmesine yönelik planların, 42 yeni rezervuar inşasını ve 37 mevcut rezervuarın yeniden yapılandırılmasını içerdiğini söyledi. Ayrıca, 14,5 bin kilometrelik sulama kanallarının modernizasyonunun planlandığını aktardı. Bu hedefler tamamlandığında, 10 milyar metreküp ek suyun biriktirilip korunacağını kaydetti.
YENİ SU KANUNU’NUN AMAÇLARI
Yeni kanun, nehir, göl ve deniz ekosistemlerinin korunmasını önceliklendiriyor. Su kütlelerinin tükenmesini önlemek amacıyla “ekolojik akış” kavramına dayanarak suyun sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi planlanıyor.
YERALTI SULARININ YÖNETİMİ DEĞİŞİYOR
Kanun kapsamında, yüzey ve yeraltı su kaynaklarının bütünleşmiş şekilde yönetilmesi öngörülüyor. Ulusal Hidrojeoloji Servisinin yeniden kurulmasıyla yeraltı su kaynaklarının yönetimi, diğer organlardan Kazakistan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na devredilecek.
EKONOMİK VE EKOLOJİK HEDEFLERE HİZMET EDECEK
Yeni Su Kanunu, Kazakistan’ın iklim değişikliğiyle mücadele ederken ekonomik kalkınmasını desteklemeyi ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor.