22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası KKTC'den Rum Yönetimi'nin turizm engelleme girişimine sert tepki!

KKTC'den Rum Yönetimi'nin turizm engelleme girişimine sert tepki!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, AB vatandaşları da dahil olmak üzere önceden rezervasyon yapanların Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından ülkeye girişlerinin engellenmesine karşı sert bir tepki verdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KKTC'den Rum Yönetimi'nin turizm engelleme girişimine sert tepki!
KAYNAK: QHA

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçmek isteyen vatandaşları engelleme girişimine karşı KKTC'den sert tepkiler geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel, GKRY'nin tur operatörlerine ve rehberlere yönelik tehditkar söylemlerine karşı çıktı. Tatar ve Üstel, GKRY'nin bu tutumunu kınayarak, Kıbrıs adasının her iki tarafı arasındaki olası diyaloğu zedeleyebileceği uyarısında bulundu. KKTC yetkilileri, Kıbrıs'ta barış ve istikrarın sağlanması için taraflar arasındaki olumlu adımların atılması gerektiğini vurguladı.

"RUM LİDERLİĞİ, TURİZM SEKTÖRÜNÜ HEDEF ALAN DÜŞMANCA GİRŞİMDE BULUNUYOR"

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC'de tatil yapmak için rezervasyon yaptıran veya KKTC'de daha önce tatil yapmış kişilerin Rum kesiminde yasa dışı olarak engellendiğini anımsattığı açıklamasında, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının da dahil edildiğini vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Rum liderliği, turizm sektörümüzü hedef alan düşmanca girişimde bulunuyor. Rum liderliği, ekonomimizi çökertmeye yönelik 'abluka siyasetinin' odağına bu kez turizm sektörümüzü koymuştur. Buna göre, ülkemizde tatil yapmak isteyen, AB vatandaşları da dahil olmak üzere, önceden rezervasyon yapmış olan kişilerin geçişini tamamen yasa dışı şekilde engellemeye yönelik adımlar atmaktadır. Rum yönetimi, bu siyasetini ilgili tur operatörlerine şantaj yaparak yürütmektedir. Bu durum, başta Rum lideri ve dolayısıyla GKRY'nin, Kıbrıs Adası'nın geleceğine dair gerçek niyetini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Ayrıca Tatar, Rum Yönetimi'nin hem emlak hem de turizm alanında KKTC'yi engelleyici faaliyetlerini yakından takip ettiklerini bildirdi.

Öte yandan Başbakan Üstel, öncesinde KKTC'de rezervasyon yaptıran ancak Larnaka'dan KKTC'ye geçiş yapılmasını engelleyen Rum Yönetimi'ne karşı açıklamalarda bulundu. Üstel, Rum Yönetimini'nin KKTC'nin turizm sektörüne göz diktiğini belirttiği açıklamasında, "Rum Yönetimi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçen turistlere yönelik uyguladığı engellemeler, uluslararası hukukun seyahat özgürlüğü ve devletlerin egemenlik hakları açısından karmaşık bir durum yaratmaktadır. Bu tür uygulamalar, iki halk arasındaki gerilimi artırarak ayrımcılığa yol açmakta ve seyahat özgürlüğü gibi uluslararası hukukta korunması gereken hakları ihlal etmektedir. Rum Yönetimi, bu engellemelerle Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamak yerine, çözümden uzak bir tutum sergilemektedir." ifadelerini kullandı.

ÜSTEL SÖZ KONuSU UYGULAMAYI KINADI

Üstel, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin 1963 yılından bu yana Türklere yönelik olarak uyguladığı sindirme siyasetini reddettiğini belirterek, söz konusu uygulamayı kınadı. Üstel konuşmasına, "Rum Yönetimi bilmelidir ki, ekonomik kuşatma ve sindirme politikalarına Kıbrıs Türk halkı asla izin vermeyecektir. Her fırsatta, Kıbrıs’ta çözüm istediğini söyleyen Rum Yönetimi’nin aklı ile bir uzlaşıya varmak mümkün olmayacaktır” ifadelerini ekledi.

GKRY, KKTC'NİN TURİZM SEKTÖRÜNE GÖZ DİKTİ

Rum basını geçen hafta, KKTC'deki otel ve turistlere kiralanan evlerin Güney Kıbrıs turizmini olumsuz etkilediğini kamuoyuna duyurdu. Buna bağlı olarak Rum yönetimi, daha önce KKTC'den rezervasyon yaptırmış turistlerin Güney Kıbrıs'tan kuzeye geçişlerini engelleme girişiminde bulunmuş, tur operatörleri ve rehberlere yönelik de yaptırım tehdidi savurmuştu. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ticaret Bakanı Bolat: Yükselen ihracatımızın yüzde 94'ü sanayiden geliyor

Ticaret Bakanı Bolat: Yükselen ihracatımızın yüzde 94'ü sanayiden geliyor