Türkgün Türk Dünyası KTMM Başkanı Refat Çubarov'dan 10 Nisan Kırım Tatar Gazetecilik Günü mesajı: Tercüman’ın şanlı mirası yaşıyor

KTMM Başkanı Refat Çubarov'dan 10 Nisan Kırım Tatar Gazetecilik Günü mesajı: Tercüman’ın şanlı mirası yaşıyor

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 10 Nisan Kırım Tatar Gazetecilik Günü vesilesiyle bir kutlama mesajı yayımlayarak bu zor günlerde halkının sesi olmayı sürdüren tüm gazetecilere teşekkür etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 10 Nisan Kırım Tatar Gazetecilik Günü vesilesiyle bir kutlama mesajı yayımlayarak bu zor günlerde halkının sesi olmayı sürdüren tüm gazetecilere teşekkür etti.

KAYNAK: QHA

10 Nisan, Kırım Tatar halkının milli kimliğini, kültürünü ve özgürlük mücadelesini dünyaya duyuran basın emekçileri için anlam yüklü bir gün. Kırım Tatar gazeteciliğinin temellerini atan İsmail Gaspıralı’nın öncülüğünde 1883’te Bahçesaray’da yayın hayatına başlayan Tercüman gazetesinin ilk sayısının çıktığı bu tarih,  Bahçesaray’da 2011 yılında düzenlenen Kırım Tatar Medyaları Konferansında Kırım Tatar Gazetecilik Günü olarak ilan edildi.

Kırım Tatar Gazetecilik Günü nedeniyle yaptığı açıklamada KTMM Başkanı Refat Çubarov, 1883 yılında Bahçesaray’da İsmail Gaspıralı tarafından kurulan ve Müslüman dünyasının ilk modern gazetesi olan Tercüman’ın tarihi rolüne dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Tercüman gazetesi, Kırım Tatar milli kimliğinin, dilinin, kültürünün yeniden canlanmasında ve çağdaş Kırım Tatar milletinin oluşumunda önemli rol oynadı.

İşte bu nedenle, 2011 yılında Kırım Tatar Miili Meclisi tarafından Bahçesaray'da düzenlenen Kırım Tatar Medyaları Konferansında, 10 Nisan'ın Kırım Tatar Gazetecilik Günü olarak kutlanması kararı alındı.”

KIRIM TATAR GAZETECİLİĞİ MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

Bağımsız Ukrayna'da Kırım Tatar medyasının bilgi alanının gelişimine önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çeken Çubarov şunları kaydetti:

“Avdet, Qırım (Kırım), Yanı Dünya (Yeni Dünya) gazeteleri, ATR ve Lâle televizyon kanalları, Meydan radyo istasyonu, internet yayını yapan Kırım Haber Ajansı, Qırım Media, CEMAAT ve diğerleri, Kırım Tatar halkının kültürel mirasını koruma, milli bilincin gelişimini sağlama ve halkın gelişimiyle ilgili doğru ve objektif bilgileri ulaştırma konusunda güçlü araçlar haline gelmiştir. Kırım Tatar gazetecilik camiası, Kırım'ın yerli halkının hak ve özgürlüklerini savunmanın yanı sıra, Kırım'da bağımsız demokratik bir Ukrayna devleti kurma hedefini paylaşan bir sivil toplumun oluşması için de çabalıyor. 2014'te başlayan geçici Rus işgali sonrasında, yarımadayı terk etmek zorunda kalan Kırım Tatar gazeteciler, Ukrayna'nın özgür topraklarında çalışmalarını sürdürdüler. Bugün, onların bağlılıkları sayesinde Kırım ile bağlarımızı koruyabiliyor, işgalcilerin suçları hakkındaki gerçeği ortaya çıkarabiliyor, halkımızın kültürünü ve dilini koruyabiliyoruz. Aynı zamanda Kırım'daki Rus işgal yönetimi, bağımsız Kırım Tatar medyası ve gazetecilerine karşı acımasız bir baskı ve zulüm politikası yürütüyor. Kırım Tatar gazetesi Qırım’ın faaliyetleri sürekli baskı altında tutuluyor, gazeteciler takibata uğruyor. Bu, bugün Kırım'ın Rus işgali altında olduğu bir ortamda gerçeği söylemenin ne kadar tehlikeli olduğunun açık bir örneğidir. Ancak Tercüman’ın şanlı mirası ve gelenekleri Kırım'da yaşamaya devam ediyor. Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım ve Kırım Tatar halkının geleceği, Ukrayna devletinin ve Ukrayna ulusunun geleceğinin savunulduğu bu inanılmaz zor ve sorumluluk gerektiren dönemde, doğruyu söylemeye devam eden, Rus düşmanının yalanları ve propagandasına karşı durmaya cesaret eden her gazeteciye içten teşekkür eder. Sizlere sağlık, güvenlik, ilham ve sarsılmaz irade diliyoruz. Emeğiniz yüksek takdirle karşılansın ve bağlılığınız layıkıyla onurlandırılsın. Kırım Tatar Gazetecilik Günü kutlu olsun!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *