Türkgün Türk Dünyası Lübnanlı Türkmenler kültürlerini asırlardır yaşatıyor

Lübnanlı Türkmenler kültürlerini asırlardır yaşatıyor

Beka Vadisi'ndeki köylerde yaşayan Gorli ve Kenco aileleri, asırlardır kültürlerini yaşatan Lübnanlı Türkmenlerden. Türkiye'yi de yakından takip ediyor, kültür mirasını nesilden nesle aktarıyorlar.

Beka Vadisi'ndeki köylerde yaşayan Gorli ve Kenco aileleri, asırlardır kültürlerini yaşatan Lübnanlı Türkmenlerden. Türkiye'yi de yakından takip ediyor, kültür mirasını nesilden nesle aktarıyorlar.

KAYNAK: TRT Haber

Lübnan'da yaşayan Türkmenler, Türküleri ve Türkçe masalları, manileri nesilden nesile aktarıyor, asırlardır kültürlerine sahip çıkıyor. Köylerine 'oba' ismini veriyorlar. konuştukları Türkçeyi ise 'obaçi' olarak adlandırıyorlar...

Lübnan'ın Beka Vadisi'ndeki Türkmen köylerinden birindeki Gorli ailesi o Türkmen ailelerden biri.

TRT Haber'e konuşan 78 yaşındaki Ahmed Muhammed Gorli, 15 yaşına kadar sadece Türkçe biliyormuş. 50 yıl öncesine kadar yarı göçebe hayatı yaşamış, hayvancılıkla uğraşmış. Koyun ve develerini sattıktan sonra Beka Vadi'sindeki Duris bölgesindeki bir köye yerleşmiş.

KAHVE DÖVERKEN RİTİM TUTUYOR

Ahmed Muhammed Gorli, gençliğinde havan ile kahve öğütme işine merak saldığını söylüyor. Kahve dövenlerin yanına giderek kendi çabaları ile bu işi öğrendiğini ifade ediyor. Gorli, kahve döverken, kendine has bir yöntem ile ritim de tutuyor.

TÜRKÜ SÖYLEMEK AMMAR KENCO'NUN EN BÜYÜK EĞLENCESİ

Kenco ailesi de yine Beka Vadisi'nde bir köyde yaşıyor. Ammar Kenco, türkü söylemeyi çok seviyor. Türküleri, çocukken babasından ve dedesinden dinleyerek aklında tutmuş.

Kenco, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor ancak Türkiye'ye hiç gelmemiş. Fırsat buldukça telefondan harita uygulamasına girerek Türkiye'deki şehirler arası yolları öğrenmeye çalışıyor.

"TÜRKİYE’DEKİ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN SONRA GÜNLERCE UYUYAMADIM"

Ammar Kenco, Türkiye'de 6 Şubat 2023'teki asrın felaketinin ardından üzüntüden geceleri uyuyamamış.

"Türkiye benim ailem. Nasıl arkanı dönüp görmezden geleceksin?" diyerek yaşadığı üzüntüyü anlatıyor.

Anahtarlığındaki Türk bayrağını gururla taşıyan Ammar Kenco'nun en büyük hayali Türkiye'yi ziyaret etmek.

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 8 ay önce
SELAM OLSUN TÜRK YURTLARIMIZA.TÜM TURAN A.TİTREYİP KENDİMİZE DÖNME VAKTİ.
BEĞENME
0
CEVAPLA
Türkgün Gündem Avcılar'da şoke eden görüntü! Yıkım sonrası gerçek ortaya çıktı

Avcılar'da şoke eden görüntü! Yıkım sonrası gerçek ortaya çıktı

Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın ardından ortaya çıkan görüntü şaşkına çevirdi. Bitişikteki apartmanın teras katında iki odanın duvarlarının olmadığı fark edildi. Görüntü kameralara da yansıdı.

Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın ardından ortaya çıkan görüntü şaşkına çevirdi. Bitişikteki apartmanın teras katında iki odanın duvarlarının olmadığı fark edildi. Görüntü kameralara da yansıdı.

KAYNAK: İHA

İstanbul Avcılar’da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı gerçekleştirilen bir binanın ardından ortaya çıkan manzara, görenleri hayrete düşürdü. Cihangir Mahallesi Uygun Sokak’ta bulunan 5 katlı binanın yıkımı sırasında ilginç bir detay ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım kararı verilen 5 katlı binanın yıkımı için bölgeye iş makinası sevk edildi. Yıkım çalışmaları sürerken, bitişiğindeki başka bir apartmanın teras katında yer alan iki odanın dış duvarlarının olmadığı fark edildi.

Görüntülerde, tamamen açıkta kalan odalar dikkat çekerken, söz konusu alanların duvarlarının yıkılan binaya yaslandığı anlaşıldı. Bu nedenle, yıkım sonrası iki oda da kullanılamaz hale geldi.

Görgü tanıklarına göre, ev sahibi teras katındaki boşluğu genişletip odaya çevirmiş ve yandaki binanın duvarlarını dış cephe olarak kullanmıştı. Yıkım sonrası ortaya çıkan boşluk, bu iddiaları da gündeme getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *